Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Полина Хаджиева, САЩ: Българите са дисциплинирани, мерките тук закъсняха (СНИМКИ)

Мнения

Полина Хаджиева, САЩ: Българите са дисциплинирани, мерките тук закъсняха (СНИМКИ)

Полина Хаджиева, САЩ: Българите са дисциплинирани, мерките тук закъсняха (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:

Преди дни в Чикаго спряха 6 партита с по над 150 човека, разказва сънародничката ни от Чикаго

Над 4 180 000 са случаите на заразени с коронавирус в света. В челните позиции са САЩ, Русия, Великобритания, Бразилия и Индия. Специално за Tribune.bg – за мерките, обстановката и трудностите в САЩ, разказва българката Полина Хаджиева, която живее в Чикаго от няколко години.

-Чикаго е градът с най-голямата българска общност. Как се справят сънародниците ни в тази екстремна обстановка около коронавируса?

- По отношение на българската общност бих казала, че хората са доста отговорни, спазват основните мерки и са ограничили контактите си. Повечето български заведения и зали са затворени.

-А провеждат ли се мероприятия?

-Български мероприятия в Чикаго няма да има. Според последните нареждания на губернатора Дж. Б. Прицкер мероприятия с над 50 души няма да има и лятото, или до момента, в които не бъде създадена ваксина.
Известно е, че много бизнеси се адаптираха и минаха онлайн. Всяка събота българско училище продължава да има, класовете се водят онлайн. Залите за танци също предлагат онлайн занятия. Консултации с адвокати, брокери и т. н. се провеждат по същия начин. Мина и първият онлайн концерт от българското училище.

-Какви са личните Ви наблюдения? Хората спазват ли мерките срещу разпространението на COVID-19?

-Забелязват се няколко типа хора – такива, които се страхуват и спазват, такива, които се страхуват, но трябва да работят – дори ходят на работа болни и такива, които не се страхуват.
Преди дни в Чикато бяха разбити 6 партита с по над 150 човека. Полицейските карди показаха предимно хора от афро-американски и латино произход.
Моята съседка Джен работи в популярна верига магазини. Втори ден с температура се обажда на мениджъра си, и той ѝ казва – ако искаш заплата, работи. 4 дни по-късно беше диагностицирана с коронавирус, след като е тествана два пъти. Представете си в дните, в които е ходила и работила, на каса, колко човека е заразила?! Тя не е единичен случай. Друга позната – Карън предпочете да напусне работата си, именно защото в големите вериги магазини служителите не спазват препоръките. Хората се изпращат в почивки по едно и също време, като за това е определено само едно помещение, сравнително малко. Тя предпочете да напусне работното си място.

-Има ли страх сред хората? Има ли негодувание срещу мерките?

-Страх има, не само по отношение на заразата, но и от задаващата се финасова криза. Нивата на безработица достигнаха 14.7%. За последно такъв процент е бил отбелязан по време на Голямата депреси в края на 20-те години на миналия век. Това означава, че има 20,5 милиона безработни в момента. Естествено това ще доведе и до увеличаване на престъпността. Преди седмица на наш сънародник бяха откраднати джантите на колата, паркирана пред дома му. Това е крайно нетипично за тук.
Негодувание се забелязва при по-младите хора. Те са свикнали на много активен социален живот. В последните години има и много българи заети в транспортния бизнес. Според тях брокерите спекулират с цените на товарите. В момента на тираджиите се плаща по около долар на миля, за сравнение преди кризата – цените можеха да достигнат до 3 - 5 в зависимост от товара.

-Има ли отлив на българи? Дали забелязвате повече хора, които се прибират към родината си?

-Отлив на българи няма. В момента е много трудно да се намерят полети за родината. Да не говорим, че САЩ остава страната, в която намирането на работа и оцеляването е сравнително лесно. Въпреки големия процент безработни, много магазини назначават хора. Много семейства ще предпочетат да пропуснат почивка на България тази година, не заради обстановката там, а заради самия полет, който те поставя в риск. Вън фейсбук групите за български майки в САЩ основна тема на разговор е „дали да се прибирам в България за лятото“ и над 50% коментират, че ще пропуснат пътуване тази година.

-САЩ са сред рекордьорите по брой заразени дневно. Какви на практика са мерките, които се прилагат?

Да, в медийното пространство обобщават, че САЩ са рекордиьори, но трябва да се има предвид, че размерът и насалението на САЩ са огромни. Когато сравняваме данните за заболелите в САЩ и всички държави на територията на континента Европа ще видим, че Европа е рекордьор по заболели от коронавирус. В момента тук обаче се забелязва тендениця на равномерно заболели на всеки 24 часа, което говори за достигнат пик, колко време обаче този пик ще се задържи, не се знае. Аз се намирам в Чикаго, един от градовете с най-много заболели и най-голям брой българско население. Това, което забелязваме вече седмица в САЩ, е равномерен брой на новозаразените на всяко денонщие.
По отношение на мерките, и тук както в много страни, те закъсняха. В Чикаго от 21 март е в сила така нареченият stay at home order. Той ограничава бизнесите, които не са от първа необходимост да функционират и събирания на повече от 10 човека на едно място. В продължение на повече от 2 седмици аз не видях промяна в поведението на голяма част от гражданите на града. Магазините функционираха напълно нормално, като хората в тях не бяха екипирани по препоръките на гобернатора. Едва в средата на април забелязах промени – ръкавици, маски, препоръчителни табели за спазване на разстояние между хората. Май месец за първи път видях човек, който да почиства количките в магазините след ползването им. Маските станаха задължителни в закрити помещения от 1-ви май. Пред всеки магазин има човек, който следи и не пуска в магазина клиенти без маски. Всички тези мерки за мен са закъснели. Маските можеха да станат задължителни още в началото на пандемията. Това беше просто решение, но както в много други страни имаше недостиг на маски. В момента те са лесно достъпни, дори се раздават безплатно.

-А как оценявате мерките в подкрепа на потърпевшите?

-Интересен момент е, че в момента доста хора получават повече пари за безработица, отколкото са били заплатите им. Доста хора спекулират с това и не се връщат на работа, въпреки че работодателят ги търси. До скоро нямаше как за това да се докладва и тези помощи да бъдат спрени. И много хотели пострадаха от това. Например – освободиха всички чистачки, после обаче хотелите бяха наети за хора работещи на първа линия в борбата срещу коронавируса. Собствениците се обадиха на чистачките да се върнат, а те не искаха. След това човешки ресурси започнаха да подават сигнали, но мисля че и до този момент няма спряно обезщетение за безработица по сигнал на работодател.

 В една от големите вериги магазини в Чикаго се забелязва недостиг на месо. В една от големите вериги магазини в Чикаго се забелязва недостиг на месо.

Полина ХаджиеваПолина Хаджиева

Полина ХаджиеваПолина Хаджиева


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

lidia Българското правителство взе навреме мерките и затова резултатите са по добри от USA Българите доказаха по добра дисциплина.
13.05.2020 21:13 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати