Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Политикът, пистолетът и парите” – интервюто, което даде премиерът Борисов пред ФАЦ

Мнения

„Политикът, пистолетът и парите” – интервюто, което даде премиерът Борисов пред ФАЦ

Снимка:

„Личният живот на българския премиер Бойко Борисов се превърна в политика. Причината: снимки от неговата спалня.”

Публикуваме цялото интервю на премиера Бойко Борисов пред германското издание Франкфуртер Алгемайне Цайтунг. Министър-председателят го постна във Фейсбук страницата си. Интервюто е озаглавено „Политикът, пистолетът и парите“

Личният живот на българския министър-председател Бойко Борисов се превърна в тема от политическо значение. Причината: снимки от спалнята му. В интервюто си пред журналиста Михаел Мартенс той обяснява как са се появили тези снимки.

Михаел Мартенс:  Г-н министър-председател, едно интервю с правителствен ръководител не би трябвало да се занимава с неговата спалня, защото това не засяга обществеността – но незаконно направените снимки и видеоклипове от дома Ви превърнаха личния Ви живот в политически въпрос и в чуждите медии. Казвате, че тези снимки имат политически контекст – бихте ли искали да го обясните?

Бойко Борисов: Имам много обяснения за това и някои от тях достигат до 20 години назад във времето. През последните десет години ние осъществихме тук множество реформи, които са уникални за региона. Те включват реформиране на банковата система. Тя междувременно е толкова стабилна, че България бе приета във валутния механизъм ERM II, който е известен като чакалнята на Еврозоната, и едновременно с това и в Банковия съюз, който представлява общият банков надзор на ЕС. Едва преди няколко месеца някои олигарси осъзнаха, какво им причиних с това. Те успяваха да преодолеят в миналото националния ни банков надзор, но на европейско ниво това бе невъзможно за тях. Банковата ни система междувременно е толкова стабилизирана, че престъпните машинации и фалитите на банки, които преживяхме след прехода и когато социалистите бяха на власт в България, са невъзможни. Времето, когато в българските банки можеше да се перат пари, отмина. Банковата ни система е изцяло под контрола на Европейската централна банка и Европейския банков орган.

Михаел Мартенс: С други думи: Българските банки са толкова сигурни, че на хората вече не се налага да трупат пачки с пари и златни кюлчета в нощните шкафчета, както се вижда на снимките от Вашата спалня?

Бойко Борисов: Ще стигнем и дотам. Това, което имам предвид е, че българските банки понастоящем са толкова стабилни и внимателно наблюдавани, че вече няма да има нужда, да ги спасяваме с парите на данъкоплатците. Освен това се борихме с контрабандата на цигари и с това нанесохме щети в размер на стотици милиони евро на организираната престъпност на Балканите. Тъкмо разбихме нелегална фабрика за производство на цигари Marlboro в село до Пловдив. Освен това предприехме действия срещу незаконното производство на горива, алкохол и други продукти. Така нелегалните структури загубиха стотици милиони евро приходи. Същото важи за хазартния бизнес, който национализирахме, защото държавният бюджет бе ощетен с много пари чрез укриване на данъци в тази област. Никой преди дори не би се осмелил да мисли, че това би било възможно в България, защото е в разрез с интересите на влиятелни структури в България.

Михаел Мартенс: Значи казвате, че имате много врагове, които искат да Ви компрометират, включително със снимките от личните Ви пространства?

Бойко Борисов: Бързате ли? Ще стигнем и дотам. Важно е също така решението ни да закупим американски бойни самолети F-16 за почти 1,3 милиарда долара, за да сменим старите съветски МиГ-ове. Вече сме ги платили на 100%, така че едно бъдещо правителство не може да развали сделката. Така сега военновъздушните ни сили съответстват на стандартите на НАТО и могат за първи път да участват заедно със съседите ни във въздушното наблюдение, което досега не беше възможно. Правителството ми понася в момента много удари и заради това, че диверсифицирахме доставките си на природен газ. Сега участваме с 20% в гръцкия терминал за течен газ в Александруполис, който се изгражда в момента. Това ще ни позволи да внасяме допълнително втечнен газ - от САЩ, от Катар и откъдето и да е. Така че вече няма да има едностранна зависимост от Русия за доставките на газ. Освен това междувременно обявихме шестима замаскирани като дипломати служители на руската служба за военно разузнаване за „персона нон грата“ и ги експулсирахме от страната. И сега към снимките: при циркулиращите от спалнята ми снимки става въпрос за снимки аранжирани като по учебник на КГБ, където се дава насока унищожаването на един човек да бъде постигнато, като се вземат известни за човека истини, които обаче да бъдат инструментализирани за целта.

Михаел Мартенс: И кой е аранжирал тези снимки според Вас?

Бойко Борисов: За да разберем това, първо трябва да знаем, че моята партия „Граждани за европейско развитие на България“, съкратено ГЕРБ, от години печели всички избори. Миналата година спечелихме както европейските избори, така и местния вот, а социологическите агенции, независимо от политическия им контекст, продължават да ни виждат като най-силната политическа сила в страната. И така как може една личност като мен или една популярна партия като моята да бъдат спрени? В учебниците на КГБ е записано: Трябва да се създаде „компромат“, т.е. компрометиращ материал - и то от такъв вид, че човекът, който трябва да бъде засегнат, да се отврати от себе си, когато види материала. Този план се подготвя от години и всичките ми реформи само подтикнаха още повече враговете ми. И така, преди две или три години, най-вероятно през 2017 г., съм сниман как спя. Някой е успял да отвори вратата на спалнята ми и да направи снимката. Но на нея виждате само как спя. Това все още не разгръща предвидения от извършителите ефект. Трябваше да се добави нещо, което да отврати хората. Затова сложиха златни кюлчета, пачки пари и пистолет в нощното ми шкафче и след това снимаха тази аранжировка.

Михаел Мартенс: Какъвто и да са скритите причини, не трябва ли да се притесняваме за състоянието на една държава-членка на ЕС и НАТО, в която правителственият ръководител може да бъде шпиониран в леглото?

Бойко Борисов: Снимката е направена в правителствената резиденция, където живея. Отдавна съм разведен и живея сам. Имам ли любовен живот? Разбира се, че имам. Ако хората ги интересува, мога да го кажа: Аз съм човек с човешки потребности.

Михаел Мартенс: Не бихме Ви питали за това никога.

Бойко Борисов: Можете спокойно да го направите. Въпросът е, че никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала и контролирала чантата й.

Не е ли това невероятно безразсъдно? Вероятно е било безразсъдно. Именно заради това на извършителите вероятно им е било лесно. Една красива жена може много лесно да преодолее защитата ми. Така враговете ми вкараха златото и пачките пари в къщата ми. Снимаха ме, докато спя и в други моменти направиха снимки на нощното ми шкафче с пари и злато в него. И след това има един видеозапис, който разкрива извършителите. Можете да видите как някой минава през къщата ми. Показана е банята, гардеробното помещение и накрая спалнята ми. Там има няколко шкафа, но човекът, който е правил видеото, целенасочено отива към нощното шкафче и отваря едно чекмедже, в което се виждат пари и златни кюлчета.

Михаел Мартенс: Значи казвате, че жена, с която сте имал връзка, е вкарала това в къщата Ви?

Бойко Борисов: (Борисов се изправя, взима дамската чанта на седящата до него шефка на кабинета му). Погледнете тази дамска чанта: Вътре има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: „Идваш ли? Чакам те.“. Аз й казвам: „Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути“. Охраната има указания да я допусне в къщата ми, и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари.

Михаел Мартенс: Посрещате ли ли още жени с непроверени дамски чанти?

Бойко Борисов: Сега дори не искам да виждам жени. Виждате ли, аз съм успешен политик, но личният ми живот е провал. Работя по 20 часа на ден, цялото ми време е посветено на работата, докато враговете ми се опитват да ми пришият скандали. Какво ли не е имало. Твърдят, че притежавам къща в Барселона, имот в Лос Анджелис или гръцки остров, където дори уж трябва да съм убил манекенка. Когато хората погледнат отблизо, никога не остава нищо от тези обвинения. В допълнение трябва да знаете, че в България отдавна съществува черен пазар за компромати.

Михаел Мартенс: Сигурен съм, че добре познавате този пазар.

Бойко Борисов: Да, познавам този пазар. Не за първи път се случва някой да подготви компромати срещу мен. Преди всички избори опонентите ми се опитват да ме компрометират с измислени истории. Въпреки всичко се удивлявам в този случай на извършителите за това колко добре са го натъкмили. Неслучайно говоря за методите на КГБ. Някои от опонентите ми, които работят за президента Румен Радев, са бивши тайни агенти, хора от тази среда или деца на големи шпиони, офицери на руската военноразузнавателна служба. И основното правило на тези служби е, че ако вашата мишена е смятана за честен човек, трябва да създадете противоположно впечатление. Ако някой е известен като честен полицай, го представяте като корумпиран. Ако живее скромно, покажете го с пари и злато в охолство. И който гледа снимките и видеото от моята къща, ще признае: живея в обикновени условия. Почти като в казарма. Освен това във видеото се вижда за кратко, че в стаята пред спалнята ми има сейф. Той е монтиран здраво там от преди много време. Така че, ако някой трупаше пари и злато вкъщи, дали наистина би ги сложил в чекмеджето на нощното си шкафче - или по-скоро в сейфа?

Михаел Мартенс: Г-н Министър-председател, благодаря Ви много, че бяхте готов да говорите за съмнителните снимки. Позволете ми обаче и въпроси относно външния имидж на правителството Ви. Неотдавна Европейският парламент изрази в своя резолюция относно състоянието на върховенството на закона в България загриженост относно злоупотребата с европейски фондове във Вашата страна.

Бойко Борисов: Защото политическите ни опоненти с техните политически групи се погрижиха в Европейския парламент да се твърди нещо подобно за нас. Евродепутатите от Европейската народна партия гласуваха против. Институциите в Брюксел, които се занимават с въпроса не от политическа гледна точка, а професионално и обективно, като Комисията и службите, не са открили грешки при изразходването на средства.

Михаел Мартенс: В резолюцията на Европейския парламент също така се говори за „систематичен отказ“ от страна на България да съблюдава основните ценности на ЕС и европейските договори. Това просто пропаганда на Вашите опоненти ли е?

Бойко Борисов: Да, това е пропаганда. Има доклад на Европейската комисия, който е обективен. Подготвен е от най-добрите специалисти в Европа. Когато те отправят препоръки, ние ги прилагаме.

Михаел Мартенс: Агенцията за борба с корупцията в Румъния, под ръководството на бившата си шефка Лаура Кьовеши, издейства десетки присъди срещу влиятелни обвиняеми и дори постави зад решетките тогавашния най-влиятелен човек в страната. В България няма нито една сравнима присъда. Това допуска два извода: Или Румъния е силно корумпирана държава, докато България е пример за върховенство на закона; или в България просто няма борба с корупцията, както в Румъния.

Бойко Борисов: Г-жа Кьовеши свърши работа, която се оценява от всички нас, поради което тя бе номинирана за европейски прокурор с категоричната подкрепа на България. Но и в България междувременно има много разследвания, в това число срещу министри или тяхни заместници, срещу депутати, кметове и различни олигарси.

Михаел Мартенс: Разследвания – но окончателни присъди?

Бойко Борисов: Министърът на околната среда и водите беше в ареста три месеца. Процесът срещу него ще започне скоро. Вие на Запад винаги казвате, че съдебната система трябва да бъде независима. И ние казваме това. Тогава с какъв инструмент трябва аз, като правителствен ръководител, да се погрижа за повече процеси и присъди?

Михаел Мартенс: Нека го разгледаме икономически: Имаме например добре документирания случай „Осемте джуджета“, при който на собственик на българска компания е било отнето имуществото от корумпирана съдебна система. Ако средно голяма германска компания научи за подобни процеси, това може да бъде разбрано единствено като предупреждение за инвестиция в България.

Бойко Борисов: За щастие германските инвестиции в България се развиват много добре. Има над 250 фабрики и предприятия само в така наречения автомобилен клъстер. Сътрудничеството между българските институции и Германската външнотърговска камара функционира по най-добрия начин. Мисля, че в момента няма нито един проблем с германските инвеститори в България. Ако някой се включи в незаконна дейност, разбира се не мога да коментирам, защото не знам нищо за това. Но знам, че има инвеститори, които след отварянето на първата фабрика в България са построили и втора, трета, четвърта и пета. Защото са били доволни.

Михаел Мартенс: Това лято България преживя вълна от протести срещу Вашето правителство. Казвате, че избягалият в Дубай олигарх Васил Божков стои зад тях. Не е ли обида за множеството хиляди хора по улиците, да ги окачествявате като дистанционно управлявани инструменти на един изгонен олигарх?

Бойко Борисов: Това, че той стои зад тях, го каза самият олигарх, не аз. Това се доказва от записите на телефонните му разговори. Самият той казва в тях, че управлява протестиращите. Тези разговори са били законно подслушвани, по заповед на прокурора. Затова честните и спонтанно протестиращи с течение на времето в по-голямата си част се оттеглиха от протестите. Винаги съм говорил с уважение за протестиращите. През всичките години, през които съм министър-председател, винаги съм се срещал с демонстранти, независимо дали са учители, лекари, болничен персонал, превозвачи или синдикати. Също така винаги сме намирали решение. И това лято многократно казах, че уважавам протестиращите, защото правото на протест е част от демокрацията. Но тези хора нямаха друго искане освен моята оставка, въпреки че още през март следващата година ще има парламентарни избори. Тогава ще бъде взето решението.

Михаел Мартенс: Да се върнем отново към външната политика. Германия иска по време на нейното председателство на Съвета на ЕС да започне преговори за присъединяване към ЕС със Северна Македония, но се твърди, че София може да наложи вето и то заради спор за историческата идентичност на македонците. Няма ли изход от тази безизходица?

Бойко Борисов: Единствената държава, която би искала започване на преговори за присъединяване към ЕС със съседната ни страна дори повече от Германия, е България. Но за мен бе голяма изненада, че неотдавнашната резолюция на Европейския парламент за България повдигна въпроса за предполагаемо македонско малцинство в България. В България няма македонско малцинство. Какво македонско малцинство трябва да има в България? Не познавам такова. Едва от резолюцията научих, че уж има такова. И тъй като българските социалисти в Европейския парламент подкрепиха резолюцията, очевидно те също считат, че такова малцинство живее при нас. Вместо да водим позитивен дебат за европейския път на Република Северна Македония, сега се насочваме към съвсем различен дебат. Трябва да кажа, че това развитие наистина ме тревожи.

Михаел Мартенс: Но нито министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев, нито заместникът му Никола Димитров или други важни политици в Скопие излизат и твърдят, че в България има македонско малцинство. Това просто не се случва.

Бойко Борисов: Компромис е възможен. Но също така трябва да се познава историята. Българските комунисти и Комунистическият интернационал, контролиран от Сталинистка Москва, искаха по идеологически причини след Втората световна война да превърнат насилствено българите в Македония в македонци. Българите там бяха принудени да се наричат македонци. Ако сега в процеса на присъединяване към ЕС се появят определени погрешни твърдения и аз не реагирам, политическите ми опоненти ще кажат: Борисов продава българската история и се огъва под натиска от европейските партньори.  

 


Коментари (17)

кесо Брях, Борисов си върна дар словото, досега си бе глътнал езика от страх и не смееше и дума да обели да защити своето правителства и политика от нападките и лъжите на наглите червени правратаджии начело с Мунчото в президенството. Борисов, само гузните се страхуват да отговорят на дивотиите които се изляха през тези 6 месеца. Да не говорим за липсата на каквато и да е реакция на безобразните прояви на вандалщината на шепата вилнеещи по площадите червени гамени от които потърпевши са най-вече гражданите. Това дето разправяш на германците бе и си длъжен да обясняваш на българските граждани, а не да се правиш на разсеян и да се снишаваш докато мине бурята.
29.11.2020 13:11 / Отговор
БОРИСОВ -ЛИКВИДАТОРА НА ПРЕСТЪПНАТА БКП/БСП............................................. 10 ГОДИНИ ДЪРЖИ КРАДЛИВИТЕ ЧЕРВЕНИ ПАРТИЗАНИ ДАЛЕЧ ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ(ОТ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРОФИЛИТЕ)
ТАКА БЕ СПРЯНО ПЕРИОДИЧНОТО ОГРАБВАНЕ НА РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ ОТ ЧЕРВЕНИТЕ БАНДИТИ.
ЧЕРВЕНИТЕ КРАДЦИ НЯМАТ ДРУГ ИЗБОР-ИСКАТ ДА ЛИКВИДИРАТ ГЕРБ..........
СПАСЕНИЕТО Е В РЪЦЕТЕ И ГЛАВИТЕ НА БЪЛГАРОФИЛИТЕ.............
29.11.2020 14:42
ГЕРБКП Мутрата Борисов е най-големия и крадлив комунист. А подобно интервю е поредния случай, в който трябва незабавно да си подаде оставката, съд и после затвор!
29.11.2020 14:48
Татулова Ей сегинка ще достави Бойко кеф на боклуците Славчо, Галева, смръдливците и абсолютната измет, която осра София! Душманите на Борисов нямате проблем с Бойко, а с българите!
29.11.2020 15:22
ДО БКП............. ОЩЕ ЛИ МЪРДАШ ЧЕРВЕН БОКЛУК?......
НЯМА ЛИ РУБЛИ?
ЩОТО ДЪРЖАВНОТО КРАНЧЕ ЗА ЧЕРВЕНИ ЧЕНГЕТА И ЯТАЦИ Е ЗАТВОРЕНО........
29.11.2020 15:35
Пацо Ти си озлобен тъпак, ефенди...
30.11.2020 15:20
коментар Брях, ти да видиш, върнал си дар словото!
И кога не е имал Борисов дар слово!?!
Кога не е казвал самата истина брях, да видиш ти!?!
Опонентите му са винаги абсолютно безсилни брях!Те са и абсолютно некадърни!Некадърни са до там, че да съборят банка, като за последно за десерт им беше ктб банка на Мустака цветан василев!Тогава и преди все Бойко им беше виновен брях, ти да видиш!Само това умеят великите """кадърници""" в кавички брях, ти да видиш!!!
Борисов на власт завинаги!!!
29.11.2020 13:58 / Отговор
ГЕРБКП Забележете троловете на ГЕРБ в профила на комуниста Борисов как са ги изсипали, пишат точно като ето този. Коментари от фалшиви профили и всички до един без изключение използват подобни изрази "казва самата истина", "искрен и откровен". Фабриката за тролове на ГЕРБ е доста голяма, но лесно се разпознава.
29.11.2020 14:50
Муй А ти кой/коя си?
29.11.2020 15:24
ДО БКП............................ ТРОЛА ВИКА ДРЪЖТЕ ТРОЛА! -
ИЗВРАТЕНИ КОМУНЯГИ С ОБЩИ ЖЕНИ(СПРАВКА:РАДЕВ-СВИЛЕНСКИ)..........
29.11.2020 15:40
Боце, ама дай да я видим тази Мата Хари, стига си я крил. Вече цял свят знае, че имаме уникален мафиот за премиер. Дар слово, имал. Та той по цял ден ръси една лъжа, сутрин, за обяд втора, и за вечерта трета. на така си е като го командват от ГРУ и ДС.
29.11.2020 15:27 / Отговор
ЧЕРВЕНАТА МАТА ХАРИ? - ОБЩАТА НА ЧЕРЕПА И П. БОБОКОВ................. ЧЕРВЕНА КУКЛА-ОБЩОНАРОДНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ-ПО ТРАКТАТИТЕ НА ЛЕНИН...........
29.11.2020 15:46
Тартаковер Не прочетох за дрона, който президента беше изпратил на балкона му да прави снимки от спалнята . Вероятно гледащите го в устата и попиващи думите му като библейска истина, са озадачени и огорчени, че не го споменава пред Мартенс !?
29.11.2020 15:42 / Отговор
ДРОНА, ЧЕРВЕНИЯ ПОМИЯР РАДЕВ ГО Е ПАРКИРАЛ................................ В КОЧИНАТА НА ЧЕРВЕНИЯ ПОМИЯР ТАРТАКОВЯР
29.11.2020 15:50
Тартаковер Ха, ха, ха, хаааааа... Очаквах и се обзаложих пред себе си, че първата отрепка няма да издържи десет минути и ще изсипе лайното изтичащо от мозъчната му клоака под моя коментар. Баса беше, че ако изминат повече от 10 минути, ще се лиша от вечерно питие. Е, не изгубих. Мерси, сопол !
29.11.2020 16:01 / Отговор
Отговор Таракане , с гейското самодоволство не знам защо ми напомняше за един гол охлюв ,от обкръжението на Позитанската Биволица...Сашето Симов! На него все му е гот!
Колкото до дрона, когато Борисов го спомена, реших че е някакъв майтап , и Радев ще излезе и ще каже...това са пълни глупости! Какво се получи обаче, излезе Радев и с пълна сила се похвали..."да управлявал съм дрон, както и изтребител"! На този Фигурант даже и не му достигаше сивото вещество, да се разграничи от това! Така че , пий си "вечерното питие", и не си изпускай "лайното" , да видиш как ще засмърди и кой ще реагира!
29.11.2020 22:29
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема