Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Поредният фатален провал на „Промяната“: Медицинските хеликоптери

Мнения

Поредният фатален провал на „Промяната“: Медицинските хеликоптери

Поредният фатален провал на Промяната: Медицинските хеликоптери - Tribune.bg
Снимка:

Пореден фатален провал на „Промяната“ остави България без медицински хеликоптери. Създаване на държавно дружество, думи от рода на: „Това е една огромна победа за българското правителство и българските граждани“, изречени от бившия премиер Кирил Петков, се чуха само преди няколко месеца.

Истината е, че заради определени изисквания записани в обществената поръчка и писани лично от „Промяната“ в България и този път няма да има медицински хеликоптери. Служебното правителство прекрати процедурата, защото кандидатът е бил само един, а офертата е била за над 123 милиона лева, а максималната стойност записана от „Промяната“ е с близо 20 милиона по-ниска и така на практика са сложили кръст на хеликоптерите.   

Юли месец миналата година Кирил Петков обяви от Министерски съвет с широка усмивка: „България най-накрая ще има спешна медицинска помощ, която ще може да помага в 60-те минути след инцидента или т.нар. „златен час“.

Последва заливане с участия на „Промяната“ в медии, как страната ни вече едва ли не е на финала на процедурата и хеликоптери ей сега, всеки момент ще започнат да летят и да спасяват човешки животи. Целият Фейсбук беше залят от „Промяната“ с гордост, как единствени те са осигурили хеликоптерите. Създадоха дружество, което да извършва спасителните операции по въздух. За негов председател си назначиха депутатът от „Промяната“ Георги Гвоздейков. Той чинно подаде оставка като депутат от ПП, напусна парламента, а малко след това Кирил Петков го назначи в новосъздаденото държавно дружество, което към днешна дата все така няма яснота какво ще работи.

„Нулевата толерантност към корупцията се изразява по интересни начини понякога, подготвяйки процедура за конкретен човек още преди служебния кабинет. Много внимателно ще следим оттук нататък“, каза тогава Тошко Йорданов от ИТН и коалиционен кабинет на ПП към онзи момент.

И резултатът е на лице – провалена обществена поръчка поради неграмотност, както го определиха експерти и политици.

„Поръчката за медицинските хеликоптери е обявена от правителството на Кирил Петков „на алангро”, както той се изразява. Административната му некадърност е довела до липса на актуално пазарно проучване и заради това обявената цена на хеликоптерите е продукт на шарената му фантазия. Слаб администратор и голям лъжец. Последното пазарно проучване за закупуване на хеликоптери е правено от правителството на ГЕРБ през 2020 г.“, написа във Фейсбук бившият здравен министър Костадин Ангелов.

„Изход обаче има. И той е в Закона за обществените поръчки. Когато законът се познава и се прилага, България може да има медицински хеликоптери. Въпрос на компетентности е и можене. Всичко останало е едно голямо „алангро“, казва той.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати