Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Правен свят“: Да критикуваш Брюксел и Берлин в „Политико“

Мнения

„Правен свят“: Да критикуваш Брюксел и Берлин в „Политико“

Правен свят: Да критикуваш Брюксел и Берлин в Политико - Tribune.bg
Снимка:

Това е цитат от интервю на  Христо Иванов  за Политико тази седмица:

,,Брюксел и Берлин трябва да поемат своята отговорност за това, че са помагали българското правораздаване и други ключови институции да бъдат сграбчени от олигархичната мафия в страната. С мекушавия си надзор над правосъдните реформи, в комбинация с раздухването на корупцията с европейски средства, в ЕС имат да отговарят на много въпроси“.

А той, човекът критикува Брюксел и Берлин за проблеми в правосъдието, част от които са личният му принос в съдебната реформа.

Този същият човек вчера, прегърнат с човека на Маджо, посече на две Висшия съдебен съвет и от  орган за управлението на трисъставна структура, каквато е съдебната система, го превърна в два обикновени професионални кръжеца.  Днес обаче се изправя да критикува други за собствените си неуспехи като правосъден министър.

Съдебният кръжец е непрекъснато атакуван от интересите на организираната съдийска общност, овладяла пет от общо 14 места. Тази общност продължава агресивно  да се бори за всяка  длъжност  на административен ръководител. Борбата основно е за ръководните постове, които разпределят власт и информация. Тази енергия води само до едно, до капсулиране на  съда в интересите на  съществуващите лобитата.

Прокурорският кръжец, по същество неформален отдел във ВКП, застрашава независимостта на прокурорите, защото само с 6 гласа всеки неудобен прокурор може да изгуби мястото си на магистрат.

Въведеният ИВСС и широките му правомощия  за вътрешна репресия, вариациите и избирателност в дейността му сломи увереността и куража на магистратите да отстояват позицията на закона и истината.

Можеше ли да прозре, какво постига бившият правосъден министър с реформите, които проведе. И да е искал не може, защото без ден професионален стаж в съдебната система,   няма как като външен експерт от грантово НПО  да познава същността на процесите в съдебната система. Поразиите, които Христо Иванов направи, са съизмерими с  ампутиране на сонара при морските и океански обитатели, чрез който те се ориентират в собствената си среда. Разделяйки съвета на две, министърът предпостави объркване, дезинформираност,  липса на координация, противоречия, напрежение и откровени скандали, на които българският народ е пряк наблюдател.

Този същият правен специалист е дръзнал да критикува Брюксел и Берлин без грам самокритичност и уважение към ЕС и Германия. В този случай заслужава да му бъде напомнено да се погрижи за гредата в собственото си око, а не да гледа прашинката в очите на Брюксел и Берлин.

Оправданието – „аз исках да постигна едно, а стана друго“, нима не звучи незряло. Ами, ако и сега искаш едно, а стане друго?

„Правен свят“


Коментари (4)

кесо Тиа па от "Правен свят" кво искат от един "стар морски вълк" Дай му на Ристю десанти, абордажи , схватки с "тиранина", "Йо-хо-хо и бутилка ром, а не някакви закончета, алинеи, параграфи.
12.08.2020 18:27 / Отговор
Прозаик на Прозак А пък куцият капитан Джон Силвър с папагала на рамото от Дубай, само определя дневната разкладка на палатка - на кого, по колко ром в канчето да се сипе за да не си тръгне от протестите, разбираш ли...
12.08.2020 19:36
Анастас ПЕТИЦИЯТА набира скорост
Бъдете част от този исторически момент:
ПОДПИСКА ЗА
ИМПИЙЧМЪНТ НА ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ

www.peticiq.com/198975

Задължително си напишете и "кратък коментар" и отметнете да се вижда поста Ви (= да се вижда подписа Ви = значи да се вижда коментара, а НЕ да се вижда мейла Ви, който остава винаги скрит като връзка за линка, който ще получите за потвърждение)
Прегледайте и коментарите за Народната Любов - натурална и неподправена
- не е като във форумите "Дневник" на Мутрата ПроКОНПИев, "СЕГА" на Мутрата Сашо Дончев и " Медиапул" на Костовашката Простакеса Стояна.
Няма и "измислени" неща като в Бошков TV и Евроком.

(добронамерено подканящо)
12.08.2020 22:46 / Отговор
Сорсоиден Мдаааа, Тръмп открито мрази Германия (Ристьо пък Берлин) Сорос не спира да призовава Европа да приема повече имигранти, Ристьо и Радан пък дума не обелват против еднополовите бракове. Сорос набира скорост в Бг., през Пинокио, който се бори не срещу пристъпниците, убийците, насилниците, измамниците, а в тяхна защита, в сегашния случай - Божков, Баневи, Полфрийман, Арабаджиеви, Миньо Стайковите...Не обсъждайте това, което говори, а това което крие и не говори!
13.08.2020 15:57 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати