Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Предозиране: Програмата на ПП предвижда затвор в Банкя

Мнения

Предозиране: Програмата на ПП предвижда затвор в Банкя

Предозиране: Програмата на ПП предвижда затвор в Банкя - Tribune.bg
Снимка:

За сметка на това липсват цели сектори

„Изграждане на нов затвор на територията на град Банкя по европейски стандарти“. Това, абсолютно сериозно, е записано в политическата програма на „Продължаваме промяната“. Идеята е част от графата „По-бързо и ефективно правосъдие, навременна справедливост за гражданите“.

Затворът в Банкя е екзотична и луксозна идея, а в проекта на ПП липсва обосновка защо е избрано именно това населено място край София. Препратката по всяка вероятност трябва да е, че това е родното място на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, когото Кирил Петков и Асен Василев искат да вкарват в затвора, но на този етап без успех.

Това настрана обаче, в последните десетилетия заради близостта си до столицата и хубавото си местоположение в полите на Витоша, Банкя се превърна в една от лъскавите локации в рамките на Столична община.

ПрограматаПрограмата

Терените в района са изключително скъпи, а високото строителство е забранено според градоустройствения правилник. Не е ясно и дали някой е питал местната общност какво смята по въпроса за настаняване на стотици затворници в града им.

В момента в ход е друг проект за изграждане на затвор край дупнишкото село Самораново. Бъдещият комплекс трябва обхваща около 20 дка площ на бивше военно поделение и се очаква да струва около 35 млн. лв. общо.

В гр. Банкя парцели с подобни параметри липсват, затова е трудно да се направи оценка колко ще струва дори и само имота за затвор вътре в града, какъвто искат „промяната“. На пазара са налични свободни парцели в близост до Банкя. В имотните сайтове намираме например 20 декара парцел, който е между Банкя и Клисура. Цената му е 3 млн. лв., но изрично е посочено, че допустимото РЗП в тези 20 декара е само 4 и е подходящо за построяване на къщи и вили. Парцел от 30 декара за същите пари е с виза за аквапарк, медицински център и ваканционно селище.

В непосредствена близост до града има парцел от 5 декара за 1,7 млн. лв. Ако бъде купен за затвор обаче, не е ясно как ще се приеме това от намиращите се в „близост до парцела луксозни хотели, ресторанти, минерални извори, минерален комплекс“, с които се хвали обявата. Парцел от 4 декара за 2,1 млн. лв. ще иска от бъдещия затвор поне 60% озеленяване.

Иначе диплянката на ПП с проекта им е 77 страници. Първата точка в него се казва: „По-социална България“. За нея обаче ще трябва да се борят и с официалните социалисти – бившият коалиционен партньор БСП. В програмата липсват подробно разписани сфери като транспорт, европейски програми, земеделие и туризъм.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ПП, затвор, Банкя
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати