Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Предозиране! Протестъри питат защо Нинова и Борисов са оживели след коронавируса

Мнения

Предозиране! Протестъри питат защо Нинова и Борисов са оживели след коронавируса

Предозиране! Протестъри питат защо Нинова и Борисов са оживели след коронавируса - Tribune.bg
Снимка:

Насаждането на омраза чрез фалшиви новини стигна до пожелания за смърт

Чували сме крилатата мисъл на Бранислав Нушич, която гласи, че „политик и муха се убиват с вестник“. Но безгранична ли е властта да изразяваш личното си мнение срещу всеки и всичко, или има човешка граница, която е по-силна от свободата на мнение? Морално ли е използването на нечия смърт за изтъкване на това, че друг е оживял?

През последната година сме свидетели как неверни или изопачени факти за публични фигури се налагат насилствено от други публични фигури като истина. И това води до пагубни последици. Дали не става дума за втора пандемия „на промитите мозъци“ – за хора, които все повече се влияят от фалшиви новини, върху които изграждат нездрави убеждения.

Бихме могли да оправдаем поведението на обществените фигури, които са отговорни за създаването и разпространяването на фалшиви новини и език на омразата, ако не беше довело до най-голямата здравна криза в България. Защо? Защото с демонстративното унижение на лекарите и здравните власти и обругаването на каквито и да е мерки срещу коронавирус пандемията през март, тези хора накараха голям процент българи да не спазват жизненоважна здравна дисциплина, която днес спасява животи.

„Отровното трио“ в предимно онлайн журналистиката Полина Паунова, Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, симпатизантите на Христо Иванов като Емил Джасим, един от най-верните хора на Румен Радев – Иво Христов и самият Радев, горящите маски от„Отровното трио“, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Христо Иванов и Иво Мирчев, Радан Кънев и не на последно място Слави Трифонов – всички тези фейсбук революционери месеци наред насаждат омраза. Срещу Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, лично срещу генерал Мутафчийски, срещу здравните власти, срещу всички власти, срещу всеки опит за възпитаване на обща здравна култура и самосъхранение. Срещу всичко и всички. Тези хора, които насаждат омраза, трябва да носят поне морална отговорност за своите твърдения.

Но вместо това, същите продължават да мразят. Правото на мнение и критично отношение към лицата, заемащи държавни постове, внезапно се изроди в пожелание за смърт. Кой смъртен има морално право да съди друго човешко същество, че е оживяло след челен сблъсък със смъртоносен вирус? Докъде може да стигне омразата? На какво възпитават своите симпатизанти и онлайн последователи тези хора – на ненавист към всеки с различно мислене от теб, на оправдано желание за унищожение и разрушаване.

Журналистките Полина Паунова и Генка Шикерова и учителят Емил Джасим публикуваха във Фейсбуците си текстове и снимки, с които сравняват трагедията на двама починали мъже в Пловдив с това, че други политици са останали живи. Съвсем ясно и конкретно внушение за нуждата от възмездие за властимащите чрез смърт.

Емил Джасим, активист на Демократична България: За Борисов, Нинова, Джамбазки, кмета на Пловдив, министъра на спорта и всички други присъдружни на мафията в България място в болници теб има. За останалите - мрем на стълбите

Генка Шикерова: Разликата: до тежкоболния кмет на Пловдив висят като прани гащи лекари и санитари, за да слушат разпореждания. Няколко дни по-късно, в друга болница, но в същия град, двама души умират безпомощни на стълбите.

Полина Паунова: Гледам репортаж за двама души, починали на стълбите (разбирате ли го това: на стълбите) пред COVID-19 отделение в Пловдив. (...) В резултат: министърът на спорта в телевизионно студио вика "ще се въздържа от коментар преди да чуя изказването на болницата". Обаче, вика, става дума за човек в изключително тежко състояние, с придружаващи заболявания. Иначе от интервюто на Красен Кралев разбираме как успешно се е възстановил от коронавирус. Преди дни разказваше тоя личен опит и пред БНТ, обяснявайки колко добре се справя здравната система.

Само преди дни лидерката на мнение сред протестиращите Полина Паунова и опонент номер едно на ковид мерките Слави Трифонов съвсем умишлено направиха внушение за наличие на несъществуващ хитлеристки цитат в думите на Бойко Борисов, което незабавно бе опровергано.

Малко по-късно майката на депутат от БСП, също журналистка с ясна политическа обвързаност, взриви мрежата с твърдението си, че Прокуратурата е нахлула в Съюза на българските журналисти. Нейният фейсбук пост стана лице на сайтовете за фалшиви новини на Арман Бабикян. И беше разпространен незабавно от Иво Христов, Евгений Дайнов и Десислава Ризова.

На следващия ден онлайн боговете на свободното мнение и супата топчета разпространиха мълниеносно нов фейк, след като една новинарска агенция взриви държавата с невярна информация за затрупан човек в тунел "Железница“. Оказа се, че работник е паднал от водоноска.

Да, муха и политик се убиват с вестник. Но във време на пандемия думите с пожелание за нечия смърт причиняват омраза и разделение. А умишленото насаждане на омразата между хората е по-опасна от всеки вирус и всеки политик.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (15)

Да не забравят Направи добро и забрави за него.Направи зло и чакай да се върне при теб.
19.11.2020 13:52 / Отговор
Емил Генов Защо ли, за да натрият носовете на тия малоуници, които насаждат омраза!
19.11.2020 14:25 / Отговор
Емил Генов Защо ли, за да натрият носовете на малоумниците, които насаждат омраза и пишат фалшиви и изопачени новини.
19.11.2020 14:26 / Отговор
Някои хора нямат срам. Това, което се е случило в Пловдив е покъртително, но наистина ли точно тия горе са изненадани и възмутени?
Изобщо къде се взе целия този изненадан и възмутен народ, който едва оня ден, когато се е разболяла баба му или баща му, е разбрал, че има коронавирус и че е опасен? На всички не им ли се обясни още през март какво идва и какво ще се случи ако не се спазват мерки и дисциплина? Не им ли се показа в картинки? Не бяха ли чули или видели от репортажи, че ще има хора умиращи по стълбите, по домовете си, по улиците. Тогава някои се скъсаха от смях и се състезаваха по остроумие. Другите направо тръгнаха да събарят държавата. Щото аз просто не мога да се сетя за по- подходящ момент за всенародно въстание от период на световна пандемия, с чисто нов вирус, причиняващ смърт. И сега сега вместо да си посипят главите с пепел или поне да млъкнат продължават да сипят обвинения.
19.11.2020 14:38 / Отговор
ПЕЛАГИЯ Как може толков низко да паднат? Никакъв морал! Тоя отгоре гледа, обаче!
19.11.2020 14:47 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати