Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Предстои криза на наследяването в Иран: Надпреварата за нов върховен лидер ще е хаотична и опасна

Мнения

Предстои криза на наследяването в Иран: Надпреварата за нов върховен лидер ще е хаотична и опасна

Предстои криза на наследяването в Иран: Надпреварата за нов върховен лидер ще е хаотична и опасна - Tribune.bg
Снимка:

Данни за здравословното състояние на 84-годишния върховен лидер на Иран Али Хаменей повдига сериозни въпроси около това кой ще го наследи на поста, пише в свой анализ за „Foreign Affairs“ Али Реза Ешраги.

Според доклади на The New York Times, Хаменей е бил сериозно болен миналия септември. Пътувайки до светилище през 2022 г., той казал на антуража си, че това може да е последното му посещение предвид възрастта му. Хаменей може да е здрав сега, но няма да живее вечно и иранските елити се тревожат какво ще се случи, след като той си отиде, коментира анализаторът.

На хартия те не трябва да са толкова загрижени: официалната система на Ислямската република за избор на върховен лидер е доста ясна. Според конституцията на Иран 88-те членове на Асамблеята на експертите на страната ще се срещнат и ще номинират кандидати. Никога не са разкривани вътрешните правила за тези процедури, но анализаторите знаят, че органът обсъжда толкова дълго, колкото е необходимо преди гласуването, след което отхвърля кандидати един по един, ако е необходимо, докато някой не събере мнозинство.

Но действителният процес за избор на нов лидер не е толкова прост. Малцина от членовете на събранието – 60% от тях, в момента са на 70 или повече години. Без реално влияние, те са само пълномощници на водещите политици на режима, неговите командири по сигурността и военните, както и институциите, които всички те доминират.

Предвид цялото недоверие и вражда, борбата за наследяване на Хаменей едва ли ще бъде добре организирана конкуренция между двете основни фракции на режима, умерените и твърдолинейните консерватори. Всъщност е малко вероятно изобщо да се спазва някакъв ред.

Вместо това битката вероятно ще бъде много подобна на тази, която доведе Хаменей на власт през 1989 г.: ad hoc, транзакционно и ожесточено състезание. Докато различните кандидати се бият, внезапни съюзи могат да възникнат толкова бързо, колкото и да се разпаднат. Различни елити биха могли да използват конкуренцията, за да уреждат сметки, да си забияват нож в гърба и да издават мръсни тайни. Правилата, доколкото ги има, ще бъдат манипулирани. Крайният победител може да бъде изненада дори за най-добре информираните наблюдатели. Единствената сигурност е, че смъртта на Хаменей ще донесе голяма несигурност и хаос.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Иран
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати