Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Проф. Алтънков: Ако разпуснат БСП, ще им помогнат да се отърсят от БКП

Мнения

Проф. Алтънков: Ако разпуснат БСП, ще им помогнат да се отърсят от БКП

Снимка:

Самообявяват се за наследници на комунистите, а БКП беше обявена за престъпна

Никола Алтънков е доктор по история и професор от Калифорнийския университет в Санта Барбара. Политически емигрант е от България през периода 1965-1995 г. В САЩ обаче е изтъкнат преподавател във висши училища и е работил в научни институти. Вече пенсиониран, миналата година написа фундаменталната книга „История на БКП“.

Проф. Алтънков поискахте разпускане на БСП като наследник на БКП, сезирахте Софийската градска прокуратура. Какво се случва с Вашия сигнал?

От Софийската градска прокуратура ми отговориха, че отказват да образуват наказателно дело. Разследващият прокурор обосновава мнението си с това, че имаме ново юридическо лице, нова партия, тя фактически няма общо с БКП. Това противоречи на самите твърдения на БСП – сега например партията нарича своя конгрес 49-и – този, който мина… Това беше отговорът на прокуратурата. Аз ще обжалвам до Върховната прокуратура. Ще видим докъде ще стигне.

Но мисля, че разпускане ще бъде добре дошло за самата социалистическа партия, понеже тази криза, в която тя е изпаднала 10-15 години се дължи главно на нейното самонеустановено положение. Бивши комунисти ли са или не са? Ако са социалдемократи, нямат нищо общо с БКП. Да решат.

Какви са Вашите мотиви да искате това разпускане?

Аз не се интересувам от текущата политика. Не съм политическо лице. Обаче, смятам, че на тази партия – Българската социалистическа партия (БСП), ще ѝ се помогне, ако се отърси от миналото си. Разбира се, това е мое мнение, тя не смята така. Ако продължава да настоява, че тя е законен приемник на Българската комунистическа партия (БКП), води началото си от 1891 година, тя не може да не поеме отговорност за деянията на БКП, които през 2000 година, бяха определени като престъпни.

Или е една нова партия, което тя самата не твърди, че е. На сайта на БСП в момента се твърди, че те са приемници, наследник на БКП. А тази партия беше обявена през 2000 година от Народното събрание със закон като престъпна! Не може тази партия да е нова, както твърди прокуратурата - че тя е съвсем ново юридическо лице. Тя не е. По свое собствено желание и по свое собствено мнение е законен приемник и наследник на БКП. Това е причината!

В неделя ще се състои извънреден конгрес на БСП, какви са очакванията Ви, какви решения ще бъдат взети, според Вас?

Пак казвам – не се занимавам с текуща политика. Не съм политическо лице. А пък ако бях, още по-малко основания имам да тълкувам действията на една друга партия. Те ще решат каквото искат да решат! Това си е тяхно суверенно право!

Интервю на Андреа Драганова  


Коментари (1)

Изкуфял старец Не се занимавал с политика, но сезирал прокуратурата. В България всички искат да се месят в чужди партийни дела. Прости хора.
16.06.2019 08:36 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още