Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Проф. Андрей Пантев: Независимостта е последният акорд на едни героични и мъченически усилия

Мнения

Проф. Андрей Пантев: Независимостта е последният акорд на едни героични и мъченически усилия

Снимка:

Най-сетне България е призната за равноправен компонент на европейската държавно-политическа общност, коментира историкът

Днес отбелязваме 111 години от Независимостта на България! На 22 септември 1908 година във Велико Търново  княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов се обръщат с Манифест към българския народ и тържествено провъзгласяват „съединената на 6 септември 1885 година България за независимо Българско царство“. С този акт българската държава най-накрая  отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя. Страната ни успява да се противопостави на големите европейски държави и Берлинския договор. Наистина Руско-турската освободителна война донася Освобождението на България, но последвалият след това Берлински договор поставя Българското княжество под суверенитета на Високата порта. С независимостта България става суверенна държава. Тя е самостоятелен и равноправен субект в международните отношения. Начело на новата независима държава застава цар Фердинанд I.

„Случва се така, че най-сетне България е призната за равноправен компонент на европейската държавно-политическа общност. Дотогава, все пак, ние бяхме формално, но легитимно гарантирано в състояние на зависимост от Османската империя. Главният управител на Източна Румелия се назначаваше от султана. България нямаше формално право да сключва външнополитически договори и търговски конвенции. Най-емоционално можем да кажем, че най-сетне „фесовете от нашето минало паднаха от главите ни и ние бяхме пълноправен, а по-късно, през Балканската война, и значим фактор в европейската политика“. Това сподели за Tribune.bg проф. Андрей Пантев за Независимостта на България.

„Сами държахме ключа на нашата национална къща – държава в собствения си джоб и вече имахме право да предпочитаме този или друг съюзник. В това отношение ние вече изпълнихме свещените завети на априлци, на мъчениците от Илинденско-преображенското въстание, на героите от Съединението. Все пак да не забравяме, че най-сетне сенките на нашите прадеди от небето са се успокоили, а ние вече можехме с пълно право и без никакви предварителни условия и уговорки да се държим наравно с останалите балкански и европейски държави“, категоричен е историкът.

По неговите думи Независимостта е последният акорд на едни героични и мъченически усилия.

„Най-сетне можем да кажем, че България е свободна страна, независима от всичко това, което стоеше напред. Вече не бяхме в зависимост от никого. Ние сами решавахме какво да правим по-нататък“, казва още проф. Андрей Пантев.  

 

 

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема