Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Проф. Антоанета Христова: Машините са стъпка към края на демокрацията

Мнения

Проф. Антоанета Христова: Машините са стъпка към края на демокрацията

Проф. Антоанета Христова: Машините са стъпка към края на демокрацията - Tribune.bg
Снимка:

БСП искат да върнат хартиената бюлетина, защото рискуват да станат донор на партията на Стефан Янев, смята още политическият психолог

Инициативен комитет организира подписка, с която да се изиска връщането на хартиената бюлетина. За броени дни са събрани над 50 хиляди подписа, а ежедневно хиляди продължават да подкрепят инициативата. Tribune.bg потърси за коментар един от участниците в този комитет проф. Антоанета Христова:

Проф. Христова, Вие сте в Инициативния комитет на онлайн допитването за връщането на хартиената бюлетина на изборите, има ли шанс преди следващите избори да се направи законодателна промяна в тази посока?

Сериозна е възможността. Ако политическите партии подходят отговорно и демократично. Машинното гласуване показа в България тежки дефекти от дисквалификация на много голяма част от избирателите, които биха искали да гласуват, без да коментирам дефектите, установени по света, поради което развитите страни са се отказали от използването на машини.

Някой пресметна, че става въпрос за 600 000 българи?

Да, над 600 000 души не са участвали в двата избора, в които се прилагаха машините. Това не е случайно. Да търсим причината за ниската избирателна активност в отлива заради качествата на партиите, колкото и сериозна да е тя, това е от една страна, но от друга, много сериозен фактор са и машините. Дискриминационният елемент е очевиден. По-възрастните хора, които имат бариера към използването на машините, показаха, че се страхуват от тях. Не само заради машината, а защото допускат, че могат да поискат помощ и когато това се случи, някой може да разкрие тайната на вота им. Това предполага бариера, съпротива, нежелание за участие в изборите. Тези българи предпочитат да си останат вкъщи, отколкото да се подлагат на риск. Така възприемат този факт. Освен това има хора със здравни проблеми и на тях им влияят други фактори, които ги правят уязвими при работа с машина. Те също имат съпротива и предпочитат нещо познато, което правят ежедневно и могат да го използват. Затова съм убедена, че от гледна точка на дискриминационния фактор, това е една тежко антидемократична форма на провеждане на избори. Отделно има много експерименти в чужбина, които показват, че един добър IT специалист може лесно да промени резултатите. От тази гледна точка, ако сравним хартиената бюлетина с машините, аз съм убедена, че машините могат да направят много по-груба манипулация и промяна на резултатите, отколкото хартиените бюлетини, защото последните могат да отнемат например 2 депутатски мандата, докато машините могат генерално да променят резултата чрез манипулирането му. Затова аз съм убедена,  че машините са стъпка към тежко влошаване на демокрацията. Когато липсва усещането, че може да  се контролира тази черна кутия, каквато са машините, и че се подозира, че контрола е в ръцете на друг, а ти не знаеш какво се случва, даже да впрегнеш всички усилия на гражданския контрол, не можеш да контролираш машинната обработка. Затова аз лично съм против машините при гласуването, но тезата, зад която съм застанала, е компромисна - в името на промяната и частично отваряне на вратата на изборите към повече хора, мога да приема компромиса да имаме хибридна форма на гласуване.

Инициативен комитет с подписка срещу задължителното гласуване с машини

Виждате ли критично мнозинство в този парламент, което е готово да приеме такава законова поправка в Изборния кодекс?

Според мен против ще са ПП, ДБ и ИТН. Тези три формации имат страх от намаляването на подкрепата им. Т.е. те нямат приоритет за демократизация и няма да решат въпроса. За останалите партии, които са ситемни, предполагам, че ще подходят по демократичен път - стратегически, защото имат интерес да привлекат повече избиратели към себе си, разчитайки на традиционни кампании .

Увеличава ли се подкрепата за подписката за връщането на хартиената бюлетина?

До вчера имахме над 50 000 гласа подкрепа за три дни. Това означава, че интересът и подкрепата са много големи. Имайте предвид, че хората първоначално не осъзнаваха какво е машинно гласуване. Затова бяха объркани и го подкрепиха.

Машинното гласуване не предпазва от фалшификации, а ги прави невидими за широката публика

Цяла партия се обърка, имам предвид БСП?!

Точно така. Ако си спомняте Корнелия Нинова искаше машинно гласуване. Тя застана твърдо "за" машинното гласуване и сега, "който каквото си направи, никой не може да му го направи". Машинното гласуване удари изключително силно БСП. А в момента, когато пред БСП има риск да стане донор на партията на Стефан Янев, то за нея това да запази по-възрастните верни избиратели, става от жизнено значение. Затова смятам, че БСП ще подкрепи законовата поправка. Смятам, че и ДПС ще я подкрепи, ГЕРБ ще я подкрепи. Надеждата ми е в системните партии. Те са тези, които разбират смисъла от това да имат по-широка подкрепа и да има по-широк достъп до урните на избирателите въобще, за да има смисъл кампанията им.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети