Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Проф. Чорбанов пред Tribune: Българската ваксина е перспективна, с по-голяма ефективност

Мнения

Проф. Чорбанов пред Tribune: Българската ваксина е перспективна, с по-голяма ефективност

Проф. Чорбанов пред Tribune: Българската ваксина е перспективна, с по-голяма ефективност - Tribune.bg
Снимка:

Възможно е учените от БАН да протестират, тъй като средствата за наука в „Бюджет 2022“ са твърде малко, изрази мнение депутатът от „Има такъв народ“

Интервю на Tribune.bg с проф. Андрей Чорбанов имунолог,  ръководител на Департамента по имунология в Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН и депутат от „Има такъв народ“ в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Специално за нашата медия проф. Чорбанов коментира жалбата на „Възраждане“ до Конституционния съд за премахване на зеления сертификат, разкри любопитни детайли около българския прототип на ваксина срещу COVID-19 и неговите предимства спрямо съществуващите вече ваксини в световен мащаб, посочи кои са ползите България да произвежда иновативни продукти, които са плод на работата на родните учени. Какви са прогнозите му за възможен край на пандемията и как оценява средствата за образование и наука, заложени в „Бюджет 2022“, вижте в следващото ексклузивно интервю.

Проф. Чорбанов, в сряда стана ясно, че ПГ на „Възраждане“ внася в Конституционния съд жалба във връзка със зеления сертификат. Те искат той да бъде отменен не само като изискване за достъп в сградите на Народното събрание, а като цяло. Костадин Костадинов посочи, че са получили подкрепа от депутати от „Има такъв народ“ и ГЕРБ, Вие самият подписахте ли се и ако да, защо го направихте?

Аз се подписах върху този документ поради простата причина, че моята лична теза е от много време същата. Това не е нищо ново. Ние от много време говорим, че тази форма, „зеленият сертификат“, по отношение на всеки един гражданин, не става дума само за парламента, няма необходимата ефективност като защита на населението от разпространение на вируса. И именно това беше основният ни довод да смятаме, че би следвало тези сертификати да отпаднат.

През октомри 2021 година по време на 15-ия Световен конгрес за ваксини представихте българския прототип на ваксината срещу коронавирус. Вие сте ръководител на проекта, с какво се отличава българската ваксина от другите ваксини, които се използват в момента в света?

Принципно разликата е много голяма. Тя започва от носителя на вирусни компоненти. Това е специална наночастица, напълно биосъвместима, която не представлява абсолютно никаква опасност и не уврежда клетката и организма, защото в компонентите й се съдържат само биосъвместими продукти. Тази ваксина носи в себе си компоненти от всички вирусни белтъци, а не само спайк протеина. Нещо повече, доказано е, че това са компоненти, които не се променят във времето. Става въпрос за така наречените крипто епитопи или скрити епитопи, които са защитени от тази бърза мутация, която е характерна за други компоненти на вируса. Така че, една такава ваксина би била много по-стабилна във времето без да се налага да бъде променяна и подобрявана, а на всичкото отгоре това е принципно различен начин на доставяне на тези вирусни компоненти до клетката. Да кажем, че българската ваксина би работила с много по-голяма ефективност!

Започнаха ли вече клиничните изпитания на ваксината с хора?

Естествено, че клинични изпитания не се правят в момента, защото те струват между 15-20 милиона. Осигуряването на тези пари зависи от инвеститора, който ще я произвежда. В България има само една фирма, която произвежда ваксини. Това е „Бул Био“ и всъщност ние ще направим официално запитване до министъра на здравеопазването дали изобщо „Бул Био“ има визия за развитие в бъдеще на нови продукти, нови компоненти. И тук изобщо не става дума само за нашата ваксина, а за много български продукти или иновативни чужди, които могат да се произвеждат у нас, защото това са продукти с много голяма добавена стойност. Освен това те гарантират една независимост на всяка държава, която може сама да си ги произвежда.

Съществува ли вариантът, при който българската ваксина да бъде произведена някъде в чужбина и да се налага да си я внасяме?

Да, съществува такъв вариант. Ако нашата държава няма никакъв интерес, аз съответно ще имам зелена светлина да отговоря на чуждестранните интереси, които ще има към нея. Колкото и да е странно, казвам странно, защото не се говори за тези неща, в света има много организации и фирми производители на различни продукти, които са склонни да закупуват нови технологии, ново ноу-хау с идеята, че то ще послужи в бъдеще. Нещо повече, нашата ваксина като замисъл е такава, че тя може да бъде използвана и за други вируси, същия модел, същия тип носител, просто да се сменят компонентите на коронавирус с компонентите на друг вирус. От тази гледна точка тя е перспективна в бъдеще. В интерес на истината и за много други наши научни публикации сме разбирали впоследствие, че биват ползвани за чуждестранни патенти и чуждестранна продукция, в което няма нищо лошо. Това показва, че трудът на учените при всички случаи не остава „затворен в чекмеджето“. Винаги някой го използва. Лошо е, когато това не е нашата държава, която може да се ползва от български открития и иновации, а са други чуждестранни организации. И не става въпрос само за моята ваксина!

 Какви са прогнозите ви за края на пандемията, кога ще може да си отдъхнем? Виждаме, че в много държави по света ограниченията лека полека се прамахват.

Аз много пъти съм заявявал, че ограниченията трябва да отпаднат поради простата причина, че те не са предпоставка за възпиране на този подвид. Много често се използва понятието подвид, а става дума за вариант на този щам, защото това не е нов щам. Този вариант омикрон е изключително заразен. Около мен в момента е пълно с хора, които са позитивни. Във всяко едно семейство и във всяка една група, било то социална, обществена, професионална, познавам някой, който е болен в лека степен. Хубавото е, че е в лека степен. По-голямата част от хората изобщо не им се налага да контактуват с болници, лекуват се в домашни условия. Преминава много бързо и много леко. Дори единият от моите синове прекара наскоро това заболяване, около Нова година. Но така или иначе не би следвало да се смята, че това е нещо, което може да се ограничи по този начин. Сертификатът би спомогнал да кажем при друг тип предавани вируси – Да не дава Господ, ебола или друг такъв тип контактни вируси. При респираторните вируси е много трудно да се направи ефективно ограничаване и затова много държави се отказаха, защото разбират безмислието на тези тежки рестриктивни мерки. Аз смятам, че може би вирусът бързичко ще премине през огромна част от населението, което на практика ще даде възможност да няма повече потенциални вирусоносители и много скоро тази вълна да отшуми. Ние сме свидетели, че заболеваемостта в момента не се движи нагоре, тя се движи като плато в едни и същи бройки и силно се надявам, че много скоро ще започне да слиза надолу като брой заразени всеки ден. Аз лично смятам, че до две-три седмици няма да може да продължи с този темп. Огромна част от населението в момента е позитивно, огромна част е в контакт с тези хора. Нека нямаме илюзии, много хора, които са контактни изобщо не искат да се тестват или да се ограничават и да се карантинират, и просто не го казват. Затова смятам, че до две седмици ще слезем много бързо надолу.

„Бюджет 2022“ вече мина през парламентарните комисии, а следващата седмица влиза за разглеждане в пленарна зала. Удовлетворителни ли са според Вас като учен заложените в него средства за наука и образование?

По-скоро нека да оставим да отминат ситуациите между първо и второ четене на проектобюджетите, защото тепърва текат много преговори. Факт е, че Българската академия на науките реагира, защото учените са прочели за какво става въпрос. Проектобюджетът, разбира се, е публикуван и хората имат достъп до него, така че са информирани какви пари се предвиждат в него. Учените от БАН ще протестират най-вероятно, ако няма никаква реакция от страна на тези, които определят размера на бюджета поради простата причина, че това увеличение, което е предвидено за БАН не може да покрие в никакъв случай променените цени на всичко, най-вече на електроенергията. Трябва да се знае, че в бюджета на БАН почти няма никакви пари за наука, това са най-вече средства, които покриват административни разходи и заплати, нищо повече. Българската академия на науките успява да привлече за наука много проекти с много пари, които вече до голяма степен способстват същинската работа там, но увеличението, предвидено в „Бюджет 2022“ действително е много малко и това е причина българските учени и тези, които работят в Академията, да имат много по-ниски заплати отколкото тези, които работят в университетите. Би следвало основният критерий за повишението на заплатите да бъде успеваемостта, научната продукция. Българската академия на науките дава над половината от научната продукция на България, но един професор в БАН получава по-малко от асистент в университет, което е абсурдно. Същият този университет изобщо не произвежда научна продукция, която да е конкурентна с тази на БАН, а би следвало да бъде. Така че, най-малкото не е честно, нито пък логично, ако гледаме чистата успеваемост на една научна структура.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати