Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Проф. Ингрид Шикова: Докладът на ЕК е профилактичен преглед, а не лечение

Мнения

Проф. Ингрид Шикова: Докладът на ЕК е профилактичен преглед, а не лечение

Снимка:

Държавите трябва да запретнат ръкави, категорична е проф. Шикова

„Обществените нагласи към съдебната система в България не са добри. Ние българите не вярваме на нашата съдебна система. Докато това не се промени, много трудно ще се промени и докладът за България“. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Ингрид Шикова, експерт в областта на политиките на Европейския съюз.

Според нея всички европейци трябва да имат сходна правна култура и да ползват сходна терминология. Причината - като се каже за върховенство на правото, всички да разбираме едно и също нещо. „Сега това сякаш не е съвсем така“, отчита преподавателят по „Европеистика“.

„Нека не очакваме, че ЕК или ЕС ще ни поправи нещата, ако те не са както трябва. Ние трябва да си ги поправим. Не само да казваме дали докладът е добър или лош, а да запретнем ръкави и да се справяме с недостатъците“, препоръча тя. Проф. Шикова е категорична, че именно върховенството на закона и правото са един от най-важните принципи и основополагащи ценности на Съюза.

Докладът е профилактичен преглед, а не лечение.

„Ако трябва да използвам метафора, докладите са нещо като профилактичен преглед. Хората отиват на такъв преглед, за да се уверят дали всичко със здраве им е наред. И, ако има някакви проблеми, те да бъдат хванати навреме и излекувани“, обясни проф. Ингрид Шикова.

Според нея именно това правят и тези доклади – сканират моментното състояние на една страна, обръщайки внимание на независимостта на съдебната система, борбата с корупцията, свободата на медиите и други важни институционални въпроси. Но, както при болните, смята проф. Шикова, ако има нещо за лекуване, в процеса трябва да участват и лекарят, и пациентът.

„Да речем, че ЕК е в ролята на лекаря, който поставя диагнозата и какви са лекарствата, то пациентът също трябва да вземе участие в това лечение. Знаем, че ако пациентът не участва, лекарят не може да го спаси“, категорична е тя.

Държавите трябва да запретнат ръкави

Според експерта по въпросите на ЕС докладът е важен, защото чрез него държавите се съизмерват. Проф. Шикова акцентира и на факта, че те са изготвени в сътрудничество с отделните държави, но за да не остане просто един „книжен тигър“, държавите от Съюза трябва да запретнат ръкави и да действат, както се изрази министърът по европейските въпроси на Германия.

Проф. Ингрид Шикова оценява данните в документа като добре представени и реалистично отразяващи действителността, но дотук. Всяка държава трябва сама да се замисли какво е написано вътре и да предприеме действия.

„Тези доклади трябва да бъдат обсъдени във всяка държава-членка – в правителство, парламент, в неправителствения сектор, в обществото. Заедно да се стигне до консенсус за това какви стъпки да се предприемат”, отбелязва проф. Шикова.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема