Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Проф. Израел: 5G ще обхване всички дейности, технологиите изпреварват изследванията върху здравето

Мнения

Проф. Израел: 5G ще обхване всички дейности, технологиите изпреварват изследванията върху здравето

Снимка:

Колкото по-добри технологии имаме, толкова по-добре ще живеем. Въпросът е как ще ги ползваме, казва професорът

Интервю на Андреа Драганова

Специално за Tribune.bg проф. Мишел Израел от Националния център по обществено здраве и анализи. Говорим за предизвикателствата и новите хоризонти, пред които ни изправя 5G технологията, потенциалните рискове и перспективи за човечеството

Проф. Израел, през 2024 година се очаква 40 процента от света да използва 5G технология, защо все още няма яснота какво е влиянието ѝ върху здравето?

Технологиите се развиват изключително бързо и винаги изпреварват изследванията, които се правят за здравния ефект. Така е било и при откриването на рентгеновите лъчи, впоследствие са правени достатъчно изследвания, но същевременно е имало и смъртни случаи, имало е заболявания. Подобна е ситуацията с лазерите, с други технологии, които навлизат за улеснение на човечеството.

Какви са причините за това?

Причините са много. Първо едно научно изследване изисква много време. Изисква планиране, търсене на фондове и извършване на съответни изследвания, независимо дали те са епидемологични или експериментални. Второ – липсата на фондове. Няма фондове, които да позволят подобни изследвания да се извършат преди технологията да влезе в сила. Безжичните технологии се развиват с изключителна скорост. За 15-20 години се смениха няколко G-та, като се започне от аналоговите и се премине към цифрови, които вече доближават 5G. 5G системата е коренно различна като технология от досегашните 2 до 4 G, защото идеята на 5G e всъщност всички дейности на човека да бъдат по някакъв начин обхванати, така че да се улесни и комуникацията, и защитата на дома, на автомобила, на каквото пожелаете. Ако щете дори и повишаването на температурата в дома или понижаването, включването и изключването на телевизора, връзките между хората, пълната комуникация, всичко да минава през един „център“, да го наречем.

Какви са потенциалните рискове за човечеството, за здравето ни?

Поне едно поколение трябва да мине от създаването на безжичните технологии, за да се каже действително дали има някакво вредно въздействие. Факт е, че тези технологии работят от двайсетина години. Едно поколение се сменя за около 20 години горе-долу, така че все още няма достатъчно данни дори за това. Международната агенция по изследване на рака включи само върху единични изследвания електромагнитните лъчения от микровълновия обхват от излъчване от мобилните телефони- като възможен канцероген. Тези изследвания не са повторени, не са доказани, освен това „въможен канцероген“ означава, че все още не са известни механизмите. Това са просто единични доказателства. Между другото „възможен канцероген“ е и кафето, в същата категория. Никой не е спрял да пие кафе, нито пък някой е спрял да говори по телефона. Друг е въпросът, че това се прави на международно ниво от превантивна гледна точка. Точно, когато няма достатъчно доказателства от науката, се прилага превантивния подход, така нареченият предупредителен подход. Той включва и несигурност в науката, неточности при измерванията, при доказателствата, незнания и т.н. С цел да се опази поколението, докато излязат достатъчно данни, се прилага този подход. Вече в много страни има ограничения за времето на говорене, къде да си държиш телефона, как да го ползваш, на деца до каква възраст да не го даваш. Всичко това е част от този предупредителен подход.

Какви според Вас мерки трябва да се предприемат и тук в България, за да защитим децата си от вредните ефекти на новите технологии?

Специално за базовите станции у нас отдавна са приети норми и изисквания, които са подобни на тези в Германия, т.е. доста строги, в два етапа. Първо собственикът предоставя документация. Върху тази документация се изчислява зоната, в която не трябва да се строи, защото там има наднормени стойности. Извън тази зона всичко вече е разрешено. Впоследствие тази зона се проверява с измерване, когато тръгне да излъчва съответния излъчвател. Това обаче няма да може да стане с 5G системата, защото тя съдържа огромен брой антени. Вярно с по-малка мощност, не със същата. Лошото е обаче, че самата мощност на излъчвателите се определя от натоварването на системата от потребители. Например в един квадратен километър площ, в организирана територия, може милион, милион и половина датчици или уреди да бъдат управлявани чрез тази система. Като следствие, ако те бъдат включени, в този квадратен километър ще бъде най-голямата мощност. Ако наблюдаваме мощността от сателит и може да я опишем с някаква картинка, тя ще изглежда като облак, който се движи на различни места, т.е. на едно място ще имате по-високи стойности, на друго по-ниски и няма как да предопределите къде ще се случи това нещо. Цялата работа е при монтажа на тези системи да се спазват определени изисквания, така че да може да се знае приблизително каква мощност ще се получи, какво облъчване, каква експозиция и така нататък. Един плюс е, че тази система работи на по-висока честота. По този начин милиметровите вълни не навлизат в организма. Пак има термичен ефект, но той е само на повърхността, върху кожата. Вътре в организма те не могат да навлязат, за разлика от радиовълните, които влизат надълбоко.

Значи 5G технологията има предимство от здравословна гледна точка?

Има предимство, но мощността сигурно леко ще се качи. Няма как да не се качи общото натоварване. Друг е въпросът, че още няма измислени методи, по които да бъде контролирано. Може би само чрез самите оператори или чрез сателитни системи, или други начини. Просто измерването няма да върши работа. Защото ще измеря в момента колко е електромагнитното поле в тази точка, след един час то ще бъде различно или след пет минути дори. Няма как да го проверя колко е, защото това означава да имам мониторингови станции навсякъде, които да измерват непрекъснато. Тези мониторингови станции са едно решение, разбира се. Доста страни са решили по този начин проблема. Има такива станции, но те изискват доста сериозни инвестиции. Португалия и Гърция са решили по този начин въпроса. Гърция с европейски пари. Португалия най-вероятно също. Ние използваме данни от други източници. Ходим на конференции, конгреси. Всяка година се събира колектив от асовете в тази област в Световната здравна организация, в Женева в края на май, началото на юни и се дават крайни отчети по темата. Тази година имаше отчет за 5G, но общо взето за технологията. Много малко се говореше за биологичните ефекти. Няма данни. Или тези, които са установени като биологични ефекти, те са положителните ефекти на милиметровите вълни. Повече от петдесет години в бившия Съветски съюз те са използвани като физиотерапевтичен метод. При физиотерапията милиметровите вълни са били едни от основните уреди, които са лекували съответни заболявания. До колко те лекуват или не, не мога аз да се произнеса, но фактът, че те са ползвани толкова време, а в момента и САЩ ги прилагат в терапевтични медицински центрове, означава, че има полза. Въпросът е до каква степен. От всичко има полза, включително и от слънцето, но до каква степен, къде са праговете?

Ако можете да направите една прогноза на база на своя професионален научен и житейски опит, как виждате бъдещето ни в близките 20 години, ще ни превземат ли напълно машините?

Машината е създадена все пак от човека. Човек все още я управлява. Не вярвам да стигнем скоро до ситуация, в която машините да управляват човека, защото всичко, което ние задаваме на машините е нашият опит и нашият мозък. Създаването на мозък в истинския смисъл на думата, никой не е успял досега и едва ли някой ще успее. Колкото и мощна машина да създаде, няма как тези процеси, толкова фини и толкова много на брой, да могат да бъдат повторени и да действат по този начин. Цялата работа е такава, че колкото повече технологии въвеждаме, толкова по-малко човекът има пряко участие в дейността на тези технологии. Все по-рядко можеш да намериш хора, които могат ти изработят един болт например. Все по-малко хора са пипали въобще машина. Пипането на машина сега става чрез компютъра. Може би това е проблемът, който психологически трябва да бъде решаван нататък. Технологиите само ни помагат. Колкото по-добри технологии имаме, толкова по-добре ще живеем. Въпросът е как ще бъдат използвани те! И атомната енергия е добра технология. Въпросът е как е била използвана. Всяка технология има положителния и отрицателен елемент. За съжаление не можем да предвидим всичко!  


Коментари (1)

Gotin Kremena, kak e, a?
28.03.2020 00:01 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема