Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Проф. Кантарджиев: Ваксинираните с Пфайзер или Модерна, изграждат траен или дори доживотен имунитет

Мнения

Проф. Кантарджиев: Ваксинираните с Пфайзер или Модерна, изграждат траен или дори доживотен имунитет

Проф. Кантарджиев: Ваксинираните с Пфайзер или Модерна, изграждат траен или дори доживотен имунитет - Tribune.bg
Снимка:

Колкото е по-опасна една вирусна инфекция, по-смъртоносна и убийствена, тя по-бързо се самоограничава, обяснява проф. Кантарджиев

Интервю на Тribune.bg с проф. Тодор Кантарджиев във връзка с новите варианти на коронавирус, които се появиха в страната ни, колко са опасни, до каква степен ваксините им действат и ни предпазват от тях, колко траен е имунитетът след ваксинация или преболедуване и т.н. Бившият директор на НЦЗПБ разбива някои от митовете и твърденията, които упорито се налагат и заблуждават хората.

Проф. Кантарджиев бе част от екипа на Националния оперативен щаб, доскоро заемаше поста - директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), но бе пенсиониран от служебното правителство, което предизвика бурни реакции сред обществото. В момента е консултант в Столичната община за ваксинационния процес.

Проф. Кантарджиев, бихте ли разкрили колко опасни са новите щамове, които се появиха в България – индийският и южноафриканският, какво трябва да знаем за тях? Вчера Георги Маринов от Департамента по генетика в Университета в Станфорд заяви, че тенденцията при SARS-коронавирусите е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни, съгласен ли сте с това твърдение?

Преди повече от година аз казах пред всички медии в България, че философията на еволюцията на всяка вирусна инфекция с епидемично разпространение е в две посоки. Първата посока е да става по-лесно заразяваща,  да може по-лесно да се предава от човек на човек. Това нещо го наблюдаваме през последната година. Казах го преди в България да има случаи на коронавирус. Второто нещо, което казах тогава е, че нормалната философия на развитие на вирусна инфекция, засягаща хората, обикновено върви към по-продължително и по-леко, несмъртоносно протичане. Защото това е философията на генетичната еволюция на вирусите - да се развиват в живи организми. Ако човек умира, вирусът в него умира след часове. Колкото е по-опасна една вирусна инфекция, по-смъртоносна и убийствена, тя по-бързо се самоограничава. За самоограничаване на коронавирусната инфекция, причинена от SARS-COV-2, e характерно нейното разпространение във всички държави. По начало определението от Световната здравна организация е – когато неизвестен микроорганизъм, какъвто е SARS-СOV-2, засегне повече от три държави, това вече се приема за пандемия. А сега знаете, че той се разпространява и то активно, и то повече от година в почти всички държави в света. Това, което Кантарджиев е казал, просто мисля че се сбъдна точно едно към едно.

Ваксините влияят ли на новите щамове, предпазват ли ни от тях и до каква степен?

Възприетите в рамките на ЕС ваксини, в това число ваксините, които са достъпни в нашата страна, засега в различна степен успяват да овладеят и другите генетични варианти на вируса. Поначало новите щамове на вируса - британският – Алфа, южноафриканският – Бета, латиноамериканският – Гама и индийският – Делта, това са получили епидемично разпространение генетични линии, наречени варианти на SARS-COV-2. Това е правилното им научно название. Различните ваксини в различна степен имат протективно действие. Ако на една ваксина е към 90% за Алфа – британския вариант, то е 80-85%  за другите варианти. В света са сложени над 2 млрд. ваксини до момента. На този етап ваксините имат протективно действие срещу досега известните и наложили се с разпространение в обществата варианти на вируса. Затова в момента най-важното е да се ваксинират колкото се може повече българи. Това трябва да го правим въпреки противоречивите становища, които са в нашето общество, изказвания от хора с политически амбиции, които критикуваха ваксините и бяха отявлени антиваксари. Сега смениха кожата си или мнението си и това създаде в обществото едно недоверие. Освен това някои хора се опитват с ненаучни доказателства да създадат едно впечатление за мнимо епидемично благополучие в нашата страна, казвайки, че много голяма част от хората в България са били в контакт със SARS-COV-2. Това не е вярно, не е научно и само заблуждава обществото. Засега най-доброто поведение на българина е да си отпочине от мерките, от страха, да се отпусне, да мисли за почивка и за своето психическо равновесие. Второ - да се ваксинират колкото се може повече хора и трето да се спазва носенето на маски на закрито, където има много хора, в магазини, в градския транспорт и разбира се да не се допускат взривове в обществото. Това са неща, които аз предупредих още тази пролет по време на третата вълна на коронавируса в нашата страна. Стоя зад мнението си.

Според голяма част от специалистите ни очаква нова вълна на коронавирус през есента. Проф. Витанов прогнозира, че щитът ще е спаднал на 35% .Трябва ли хората, които са се ваксинирали през януари например, отново да го направят септември-октомври, какво бихте ги посъветвали?

Бих ги посъветвал това, което съветва световната наука. Преди десет дни в едно от най-авторитетните световни научни медицински списания - „Lancet“, излезе едно проучване за трайността на имунитета у лица, имунизирани с РНК-ваксините - Pfizer Biontech и Moderna. След биопсия на лимфни възли и доказване на клетки на имунната памет авторите на статията застават зад становището, което поддържам, че имунитетът е траен, дори е възможно да е доживотен.

А тези, които са преболедували, колко месеца след това имат имунитет срещу вируса и кога трябва да се ваксинират?         

Преди около месец едно от най-авторитетните световни списания доказа, че лица, които са прекарали коронавирусната инфекция не много тежко, тоест не са имали нужда от интубация в интензивно отделение и от подаване на кислород, такива лица също имат траен имунитет. Става въпрос за лицата, които със сигурност са преболедували коронавирус, защото доста хора си внушават, че преди февруари месец миналата година са боледували най-вероятно от COVID-19 или им е било толкова лошо през месец март, че сигурно са го изкарали. Не, това не е сигурно. Сигурно е доказването на положителен PCR-тест и на лечение на заболяването. Това е сигурното прекарване. Тези хора също са защитени с години.

Въпреки доказаната ефективност на ваксините, много хора остават скептични към тях и не само, те вярват в разни доста странни и дори налудничави теории. Наскоро се сблъсках с човек на средна възраст, който избягва контакт с ваксинирани и не иска да се ваксинира заради наночастиците във ваксините, които били изключително опасни и вредни за човечеството. Според него въпреки че не съм ваксинирана, а съм изкарала вируса, щом мъжът ми е ваксиниран, все едно и аз съм ваксинирана, защото ми е предал тези наночастици. Как бихте коментирали подобна логика, има ли резон в нея?

Много интересни теории. Кажете му да се кандидатира за министър на здравеопазването в следващото служебно правителство. Може би ще бъде радушно приет като такъв. 


Коментари (1)

Цитро Абе, Стойчо, бачка ми се много като "летен доброволец", ама платен и то с парите от автомагистрала "Хемус" - иначе не съм навит.
Това, че шматарокът-антиваксър Кацарков е назначен за здравен министър е обида за интелекта на всеки що-годе полуграмотен бг-гражданин.
Мунчо, проклет фатмак - махай се!
02.07.2021 04:00 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати