Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Проф. Коларова за делото на Нинова срещу Буруджиева: Отношенията между тях не са като между съседки

Мнения

Проф. Коларова за делото на Нинова срещу Буруджиева: Отношенията между тях не са като между съседки

Проф. Коларова за делото на Нинова срещу Буруджиева: Отношенията между тях не са като между съседки - Tribune.bg
Снимка:

Това е ход, с който лидерът на БСП търси някакъв вид вътрешнопартийна консолидация, смята политологът

Броени седмици преди изборите Корнелия Нинова заведе дела срещу журналист и политолог. Под прицела на председателя на БСП първо попадна Калина Андролова, която съобщи, че Нинова е завела дело срещу нея заради критични статуси, публикувани в профила ѝ във Фейсбук, а като компенсация иска 12 хиляди евро. Преди дни лидерът на БСП е завела гражданско дело и срещу политолога доц. Татяна Буруджиева заради интервю пред „ПловдивПрес“ от 19 юни 2019 година. Дела срещу медии не са рядкост, но случаят, в който политик съди политически анализатор за мнението му, е безпрецедентен. От Tribune.bg потърсихме за коментар по темата политолога проф. д-р Румяна Коларова.

Г-жо Коларова, какъв е коментарът ви за делото, което Корнелия Нинова заведе срещу доц. Татяна Буруджиева - дали това е опит за натиск?

При всички положения, когато става дума за дела, които се водят срещу политолози, мисля, че това не е в сферата на личните отношения, защото отношенията между доц. Буруджиева и Корнелия Нинова не са отношения между две съседки или отношения между две приятелки, или дори, ако щете, отношения между двама души, които са враждебно настроени един към друг. Корнелия Нинова е политически лидер, а Татяна Буруджиева е политолог, така че отношенията между тях са отношения между политически анализатор и активен политик. От тази гледна точка, когато се търси съдебно решение на някакъв вид спор или конфликт, това безспорно е в публичната сфера и поставя въпроса за публичната роля на политологията и на политолозите като професионална общност и техните отношения с политиците, които винаги и неизбежно са обект на политологичен анализ.

Според Вас случайно ли е, че точно сега преди изборите лидерката на БСП завежда дела срещу доц. Буруджиева и Калина Андролова - политолог и журналист?

В никакъв случай не е случайно не само времето, но също така не са случайни регионалните медии, в които са публикувани двете интервюта на доц. Буруджиева, заради които е заведен съдебния иск. Ясно е, че Пловдив е голям залог в политическата стратегия на БСП и най-вече в лидерската стратегия на г-жа Нинова. Затова е логично тя да използва всички възможни средства, за да наложи доминиращата си позиция както в рамките на партията, така и сред обществеността, сред гражданите – симпатизанти и активни гласоподаватели, които четат регионалните пловдивски медии.

Всъщност какво може да спечели в момента с тези стъпки, които предприема, председателят на БСП?

Нинова може както да спечели, така и много да загуби. Това е пределно ясно. Според мен, предприемайки този ход, тя и експертите, с които се съветва, са преценили, че ползите ще бъдат повече от загубите, т.е. дори и да загуби делото медийното внимание ще е в нейна полза. Мисля, че преди всичко Нинова търси печалба в рамките на партията, надява се да се увеличи подкрепата и одобрението за нея не само сред партийните членове и активисти, а и сред партийните симпатизанти. Делото срещу доц. Буруджиева е акт, който е насочен именно към тази общност. Рисковете от загуба на престиж, одобрение и доверие са по-скоро сред възможната периферия на БСП и съответно сред останалите политически активни граждани и организации. Така че, това е ход, с който Нинова търси някакъв вид вътрешнопартийна консолидация.


Коментари (4)

кесо Всъщност реакцията на Курни Параноята е нещо обичайно за болшевишката политическа практика във вече 102 годишната й история у нас. От една страна да очернят, маскарят и заплашват политическия противник /включително със смърт и репресии/, а от друга истерично да квичат като гладни прасета в кочина когато ги настъпят "по мазола". И когато към това се прибави и фактът, че цялата пропагандна машина у нас е в ръцете на черваната болшевишка сган то това съвсем не е лоша тактика. Защото ако например политически противник бе направил нещо подобно като Курни, то цялата пропаганадна комунистическа машина щеше да се стовари отгоре му с истеричен вой за задушаване свободата на словото, а такова нещо в случая с Курни няма. Къде е например комунистическата Асоциация на европейските журналисти, отявлени кремълски агенти, или дежурния в такива случаи Горан Готев от Евроактив? Няма ги и няма и да ги чуете, защото те са "тесни специалисти" по разправа с "враговете на Партията".
21.02.2021 13:19 / Отговор
Най-интересното е че тя е атакувала политолог и журналист, които не мразят столетницата (както аз я мразя например), а са по-скоро загрижени за нейното оцеляване. Те не одобряват действията на самата Нинова защото ги смятат за вредни за партията. Беше ми малко странно защо Андролова се възмущава, че Нинова съсипва БСП, тъй като според мен, който и да я съсипва върши добро дело, и когато и да изчезне от политическия ни небосклон все ще е късно. Т.е. саморазправя се по-скоро партийни симпатизанти. Може би е решила, че от техните уста критиките звучат по убедително за привържениците на БСП и са по-голяма заплаха за нея. Това не променя пълната несъстоятелност и репресивния характер на жалбите и че са проява на надигаща се тоталитарна цензура. .
21.02.2021 14:39 / Отговор
Люман Всички комунисти са си по местата за това корнизи и юмрука никой не ги закача и ще съсипват България още много години
21.02.2021 18:57 / Отговор
чичото Червените вещици си мерят клиторите!
21.02.2021 20:58 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети