Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Проф. Ангелов пред Tribune за медицинските хеликоптери: Поредният провал на „Промяната“, който беше анонсиран с фойерверки

Мнения

Проф. Ангелов пред Tribune за медицинските хеликоптери: Поредният провал на „Промяната“, който беше анонсиран с фойерверки

Проф. Ангелов пред Tribune за медицинските хеликоптери: Поредният провал на Промяната, който беше анонсиран с фойерверки - Tribune.bg
Снимка:

Обществената поръчка за закупуване на медицински хеликоптери пропадна и беше спряна от служебното правителство. Причините са зададените критерии от кабинета на Кирил Петков. При появил се само един кандидат, той не отговаря на зададените критерии за цена и така страната ни отново остана без медицински хеликоптери. Това ли е причината и има ли още неща, които от „Промяната“ са пропуснали по тази важна за страната ни и българското здравеопазване тема, потърсихме за коментар депутата от ГЕРБ-СДС и бивш здравен министър проф. Костадин Ангелов:

Проф. Ангелов, за неопределено време оставаме без медицински хеликоптери. Служебното правителство прекрати поръчката, тъй като кандидатът е единствен, а подадената оферта надвишава значително заложения от възложителя максимален финансов ресурс. Как бихте коментирали тази неприятна за България ситуация?

Тя нямаше да е неприятна, ако не се правеше всичко бързо и на инат. На практика е обявена процедура без прогнозната цена за нея да е предварително сондирана с мнението на пазара, тоест без да се направи пазарно проучване по смисъла на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Вероятно е използвано старото пазарно проучване, което е правено през 2019-2020 година от нашия екип в Министерството на здравеопазването. На практика можем да кажем, че са ни управлявали некадърници, хора, които не познават закона, нито знаят къде се намират, нито знаят къде искат да отидат и как да отидат дотам. Непознаването на закона води до ето това, правиш нещо, от което няма резултат и на практика това е едно порочно зачатие с мъртво раждане. Тогава, когато си професионалист, познаваш системата, законодателството и знаеш как се правят нещата, няма къде да сгрешиш. Това са големи пари, това е голяма цел, тя се постига умно, спазвайки закона и без никакво бързане.

Има ли шансове да се възобнови скоро процедурата и все пак да бъдат закупени така нужните ни хеликоптери?

И в момента има шанс процедурата, не да се възобнови, а да се спазва законът, да се извърши пряко договаряне с фирмата, която е единствен кандидат, доколкото разбирам, като се вземе за максимална цена на поръчката минималната цена на подадената оферта, тази която е с най-ниска цена, и да се премине към пряко договаряна по смисъла на ЗОП. Законът допуска такава процедура, но той трябва да се познава, за да се спазва и прилага.

Има ли риск да бъдат загубени средства по Плана за възстановяване и устойчивост, който финансира изцяло поръчката за покупката на пет от шестте нови хеликоптера?

Всичко, което говорим до момента, трябва да се случи до края на 2023 година. Но когато е започнато на инат от хора, които са некадърници, резултатът е този, той е 0 за България. 

Днес д-р Симидчиев коментира пред медията ни, че всъщност по-големият проблем е с кадрите и че трябва да има подготвени пилоти, които постоянно да се усъвършенстват. Какво мислите Вие по този въпрос?

Тук има и още нещо, защо например не се купят още два хеликоптера, които са по-евтини от тези за медицинските цели, те да са разположени в Долна Митрополия и с тях да се обучават български пилоти, а трябва да се пращат пилоти да се обучават в чужбина, като обучението на един пилот, доколкото аз съм запознат, е около 1 милион лева. Първо това е безрасъдно, второ няма никаква пазарна, икономическа и здрава логика в тази постъпка. Тук отново говорим за липсата на стратегическо мислене и държавнически подход. Проблемът на хеликоптерите не е само в тяхното наличие. Трябва да има площадки, където да кацат, изградена система, създадена логистика от медицински екипи, ръководители, звено, което да извършва цялата тази медицинска помощ по въздух. Не е въпросът само на хеликоптери. Понеже темата е обществено чувствителна с голяма значимост, общественото мнение се заблуждава и ето това се случва. Това е поредният провал на „Промяната“, който беше анонсиран с фойерверки и в крайна сметка отново се видя, че имаме един спукан балон.

Що се отнася до спешните ни медици, те подготвени ли са за такива по-специфични условия на работа?

Нямаме подготвени екипи за тази въздушна спешна помощ и не се работи в тази посока. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати