Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Проф. Нидал Шабан: Купени краставици винаги се белят и се махат краищата – там са нитратите

Мнения

Проф. Нидал Шабан: Купени краставици винаги се белят и се махат краищата – там са нитратите

Снимка:

Консумирайте повече зеленчуци от местен произход, съветва експертът

Проф. Нидал Шабан e един от най-добрите български учени в сферата на агрономията. Експерт към БАН, той разработва методология за отглеждане на шафран на научна основа. Опитва се да създаде подходяща технология за отглеждането му, която  да е адаптирана към географското, социалното и икономическото състояние на българското земеделие.

Друг прелюбопитен негов проект са опитите за въвеждането на  сладки картофи в района на село Мало Конаре.

Проф. Шабан за какво трябва да внимаваме, когато избираме зеленчуци за своята салата, по какъв начин трябва да ги обработим преди да ги консумираме?

Първото, което трябва да направим е да ги измием добре, да няма никакви замърсители от полето, оранжерията или от транспорт например. Краставиците задължително трябва да бъдат обелени, краищата им да се отстранят и да не се консумират, защото обикновено там се натрупват повечето нитрати.

Що се отнася до зелената салата, преди да започнете да я обработвате, листата трябва хубаво да се измият и да се накиснат известно време, така че всички замърсители, отрови и бактерии, които са се развили при гниене на листата, да бъдат напълно отстранени. Същото важи и за зелето.

Трябва ли да избираме био зеленчуците? Те са на по-висока цена?

Първо те съдържат много витамини, второ съдържат минерали, трето имат доста целулоза, която помага на храносмилателния тракт. Не на последно място това са зеленчуци, които съдържат хлорофил. Той помага за изчистването на всички токсични вещества от организма. Освен това доста био зеленчуци съдържат и етерично-маслени вещества, които лекуват и освежават дъха, като магданоз, мента, джоджен и т.н.

Колко вредни са пестицидите и злоупотребяват ли производителите с тях?

За съжаление производителите все още използват пестициди и затова човек трябва да бъде внимателен от какъв производител купува зеленчуците и от кой район са те. Съветът ми към хората е да си набавят зеленчуците от близки хора, на които могат да се доверят. Ти отиваш при него, защото знаеш, че това, което предлага на пазара, предлага и на своето семейство.

Разбира се, най-добрият вариант е собственото производство. Има една тенденция в момента, тя се нарича „обществото помага на градинаря“. В редица европейски държави, в определен район хората се доверяват на  познат фермер или ферма от производители. Потребителите осигуряват на тези производители необходимите финансови средства  и определят  видовете зеленчуци, които да се произвеждат.

Фермата им произвежда и ги предлага в подходяща опаковка, време и място. В страната има успешни опити в това направление, но е добре да знаем от кого и какво да поръчаме. Доста производители използват листни торове, които помагат за по-бърз растеж на листните зеленчуци като марули, магданоз и т.н. Понякога те също съдържат елементи, които са вредни за организма.

Хубаво е да знаем дали тези листни торове са от суспензия или от минерален източник. Използват се български такива като например лактофол, хумостим, които съдържат безвредни вещества. Но когато се прекалява с доста растителнозащитни препарати, трябва да се знае какъв карантинен срок имат, особено що се отнася до салатите.

Има производители, които третират салатите с химически препарати или пестициди, за да предотвратят загниването на листата, особено в борбата им срещу маната при пролетно отглеждане в неотоплями полимерни съоръжения, при които амплитудата в денонощната температура  спомага за появата на гъбата, на тази болест. В този случай зеленчуците трябва да имат поне една седмица карантинен срок.

Има ли ГМО при зеленчуците?

При тях е малко трудно това да се случи. За почти всички зеленчуци, които се намират на пазара, може да се каже, че няма данни за наличие на  ГМО. Чувал съм за сорт салата – при нейното разрязване, тъканите не потъмняват. Това не е нормално от физиологична гледна точка. Не съм го изследвал, но вероятно това се дължи на вещества, които потискат ензимната активност, причиняваща това покафеняване.

Бихте ли дали съвет на хората какво трябва да присъства на трапезата за един здравословен начин на живот и какво да избягваме през различните сезони?

През този сезон трябва да се консумират повече зеленчуци от местен произход. Хубаво е да намерят червената наша салата, маруля черна гюмюрджинска, зимна маслена глава. Тези сортове, които са адаптирани за нашите условия. Не изключвам и тези, които са внос. Но при вноса има все още сортове, с които не сме свикнали, хората не ги познават и малко трудно се адаптират към тях.

Ако намерим наша краставица, например от българския сорт „Гергана“, тя по-добре отговаря на нашия вкус. Добре е да се избират краставици без добре развита шийка, без ръбове и с маса, която отговаря на сортовото качество. Доматът трябва да бъде месест, сладко-кисел, такъв, който отговаря на българския вкус. Има млади хора, които ядат каквото им слагат на масата и казват „На мен ми е все едно“.  Хубаво е да създадем хранително-вкусови навици у младото поколение!

Интервю на Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема