Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Проф. Нина Дюлгерова: За Косово и Сърбия в близко бъдеще няма да има решение

Мнения

Проф. Нина Дюлгерова: За Косово и Сърбия в близко бъдеще няма да има решение

Проф. Нина Дюлгерова: За Косово и Сърбия в близко бъдеще няма да има решение - Tribune.bg
Снимка:

Балканите продължават да бъдат експерименталната лаборатория вече не на Европа, а на целия свят, опасява се експертът

Проф. Нина Дюлгерова е историк и анализатор на геополитическите процеси

Има ли опасност от изостряне на диалога със Сърбия след размяната на реплики между българския министър-председател и сръбския външен министър?

Не съм склонна да приема, че ще има някакви сериозни последствия от тази размяна на реплики между българския министър-председател и сръбския външен министър, тъй като това може да се приеме в контекста на доста напрегнатата ситуация около избора на ръководители на европейските институции. Това, което Бойко Борисов каза, е като цяло европейската позиция, свързана с решаването на въпроса между Косово и Сърбия.

Проблемът е само, че тази европейска позиция е западно-европейска и те не са наясно, и не искат да бъдат наясно със специфичните проблеми между Косово и Сърбия. Това пожелание от страна на Бойко Борисов всъщност е европейско пожелание, а не българско – да се успокоят процесите на Балканите, а те няма да се успокоят. Нито в САЩ, нито в Европа истинската цел е да има спокойствие на Балканите.

Балканите продължават да бъдат експерименталната лаборатория вече не на Европа, а на целия свят. И в момента това, което наблюдаваме, и като изказвания, и като процеси, и като дискусии е свързано с много добри пожелания, но с отсъствие на решения. След като няма решение, се запазва на практика статуквото, което беше досега.

За Косово и Сърбия в близко бъдеще няма да има решение. Защото ако Сърбия признае Косово, това означава не само падането на властта в Сърбия, а ще се стигне до едни много силни брожения с много голям отзвук. Негативният отзвук от тези двустранни отношения ще стигне и до Македония, Албания, Гърция, България и ние тогава ще имаме проблем. Сега проблемът е само думи, думи, думи и аз следвам сентенцията да не слушам какво говорят, а да гледам какво се случва. Слава Богу, нищо не се случва и да се надяваме да продължи така.

Успяхме ли дипломатически да изместим оста на Балканите от Атина-Белград към София-Скопие и дали това е подразнило сърбите…

Ситуацията не е концентрирана в отношенията София-Скопие, защото ако беше концентрирана, ние нямаше да влизаме пак в обяснителен режим и да спорим с братята македонци за Гоце Делчев. По-склонна съм да приема, че това е наше самочувствие, на премиера. Реалността, обаче, е там, където има протести - в Албания, в Северна Македония. Дори в Гърция изборите, които вчера минаха и на които не случайно спечели дясноцентристката партия „Нова Демокрация“, защото две трети от гръцкото общество категорично не приема подписването на Преспанския договор. Така че нека да си имаме самочувствието, но това е наше българско самочувствие, а реалностите на Балканите са други.

Очаквате ли по-активна позиция на Гърция на Балканите?

Да, защото новият премиер на страната Кириакос Мицотакис има друга концепция и е с по-различна визия по отношение мястото и ролята на Гърция в съвременния свят, както на Балканите, така и в Европа. Ципрас направи един много тежък преход от финансова криза и преход на гръцката икономика към някаква ситуация на стабилна нестабилност в икономически план, а в политически план той си действаше много активно и много енергично, но аз съм склонна да приема, че връщането на една от старите традиционни партии ще промени нещата и ще промени ситуацията.

Аз съм склонна да приема, че Атина и Скопие ще влязат в един нов фронт на преговори, които едва ли ще бъдат от полза за Северна Македония. Следващите дни и седмици ще разберем, но смяната на Ципрас с Мицотакис е ключова за преструктурирането и ситуирането на процесите на Балканския полуостров.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети