Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Във ВМА изолират плазма от преболедували COVID-19 по най-модерния метод в света

Мнения

Във ВМА изолират плазма от преболедували COVID-19 по най-модерния метод в света

Снимка:

Проф. Румен Попов: При абсолютно всички пациенти, на които преляхме кръвна плазма, се наблюдава много добър терапевтичен ефект

Проф. д-р Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология говори ексклузивно за Tribune.bg за особеностите на методите за изолиране на кръвна плазма, с помощта на която могат да бъдат спасени хора с COVID-19.

Това, което правим в момента е така наречената апаратна плазмафереза, чрез която изолираме плазма от преболедувал COVID-19 донор. Това е най-модерният метод, който се използва в момента в света. Съвсем наскоро със съдействието на ръководството на Военномедицинска академия имах възможността да посетя една от водещите болници в Италия – „Сан Матео“, която се намира на около 40 км от Милано и всъщност там видяхме какво правят колегите и как си изпълняват задачите в този труден момент. Това правим ние сега, но с друг клетъчен сепаратор“, заяви проф. Попов.

Необходимо е да създадем депо от конвалесцентна плазма, за да може да поемем всички онези случаи, които евентуално ще ги има при втора или трета вълна на коронавирус. Разбира се, това е по-модерният метод. В началото започнахме с даряване на цялостна кръв. При него след това единицата подлежи на обработка – центрофугира се. Плазмата се отлива в сателитен сак, който използваме веднага, още същия ден, след като бъдат направени всички необходими изследвания. Това е един от начините на работа – плазмата да не се замразява, да се изолира, да се обработи и изследва още същия ден, и когато всичко вече е готово, да бъде подадена от Кръвния център към Инфекциозна клиника за клинично приложение“, обясни специалистът.

Той посочи, че има и още един метод за изолиране на плазма – така наречената мануална плазмафереза.

Малко стар и не толкова сигурен за донора метод. Затова смятам, че няма да го използваме в клиничната си практика“, отбеляза проф. Попов.

По думите му кръвната плазма е изключително важна за спасяването на човешки живот.

Много е важна. При абсолютно всички пациенти, на които преляхме конвалесцентна плазма, се наблюдава много добър терапевтичен ефект. Ние сме обнадеждени от това. Разбира се, има още много неизвестни по отношение лечението с конвалесцентна плазма, но така или иначе ние поставихме началото. Ще се учим, ще наблюдаваме тези пациенти – кое как се случва. Важното е, че успяваме да съберем не малък брой донори, които са готови да дарят своята плазма за терапевтично вливане на нуждаещи се пациенти“, категоричен е проф. Румен Попов.

В много страни се прави преливане на кръвна плазма от оздравели на болни, така че те да получат антитела, и това дава отлични резултати при лечението. Антителата, които са изградени от организма на човека, който е преболедувал, неутрализират и спомагат за по-бързото елиминиране на вируса в пациента.

За първи път в България във Военномедицинската академия в София на 30 април беше извършено набиране на плазма от оздравели от COVID-19 с антитела и вливането ѝ на тежко болен пациент. Вече има множество излекувани доброволци с доказани антитела, които биха могли да спасят други човешки животи. Един от тях е и вицепрезидентът на Българската федерация по джудо – Даме Стойков, който дари кръвна плазма през седмицата.  

Излекуваният Даме Стойков дари кръвна плазма за лечение на коронавирус (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ)


Коментари (1)

Силвия Браво! Успех!
06.06.2020 09:30 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема