Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Проф. Румен Ваташки: Съединението е най-значимото събитие в историята на България след Освобождението

Мнения

Проф. Румен Ваташки: Съединението е най-значимото събитие в историята на България след Освобождението

Проф. Румен Ваташки: Съединението е най-значимото събитие в историята на България след Освобождението - Tribune.bg
Снимка:

Това дело е народно и чисто българско, плод на всенародния подем и вдъхновение, разказва историкът

Коментар за Tribune.bg на историка проф. Румен Ваташки

На 6 септември 1885 година се извършва Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Това е най-значимото събитие в историята на България след Освобождението ни от турско робство. То е реакция на българския народ срещу Берлинския договор от 1878 година, който разпокъсва България. Съединението е дело народно, чисто българско и е плод на всенародния подем и вдъхновение, обхванало масите в желанието им да имаме своя държава, която да включва земите, в които живеят българи.

В началото  на 1885 година, както и преди това, в Източна Румелия се създават тайни революционни комитети, които си поставят за цел Съединението на Източна Румелия с Княжество България. За целта са посветени офицери от източно-румелийската войска. За готвещото се Съединение е посветен и Княз Батенберг. На 6 септември 1885 година майор Данаил Николаев с войска завзема конака на генерал-губернатора и обявява Съединението на Източна Румелия с Княжество България, а на 8 септември Князът пристига в Пловдив.

Тогава българските политици не са искали разрешение от никого – нито от Русия, нито от  Германия, нито от Великобритания, нито от Австро-Унгария. Ръководили са се единствено от българския национален интерес.

И макар да сме били млада държава, сме показали готовност да защитим националната си независимост с оръжие в ръка. Така заставаме срещу Великите сили, които седем години преди това разпокъсват България на три части. Със своята историческа и национална значимост Съединението е пример и за сегашните български политици, които често чакат първо благословение от Брюксел и Вашингтон.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати