Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Проф. Валери Димитров: Иван Гешев е достоен човек с твърд характер

Мнения

Проф. Валери Димитров: Иван Гешев е достоен човек с твърд характер

Снимка:

Иван Гешев има значителна заслуга за разкриването на аферата КТБ, смята ръководителят на катедра „Публичноправни науки“ в УНСС

Проф. Валери Димитров, ръководител катедра „Публичноправни науки“ в УНСС, коментира пред БНР избора на нов главен прокурор. Проф. Димитров е сред подкрепилите кандидатурата на Иван Гешев за следващ обвинител номер едно.

Контекстът, в който се разви изборът вчера, превръща ли го в избор на почти политическа фигура?

„Не бих казал, че е избор на политическа фигура. Но главният прокурор е особена фигура и по никакъв начин не може да е като чеховия персонаж – дама приятна на всички във всяко отношение. Очевидно е, че той поради естеството на неговите правомощия, събира много негативизъм в обществото. Аз лично съм удовлетворен от избора. За мен това е един достоен човек с много твърд характер“, отговоря юристът.

Според него Иван Гешев има значителна заслуга за разкриването на аферата КТБ.

„Иван Гешев имаше смелостта да се подготви с едно безпрецедентно предизвикателство, да подготви обвинителен акт за тази уникална и безпрецедентна измама, организирана от човека, който в момента е в Белград. И мисля, че това е категорична негова заслуга. За мен това е доказателство, че той има корав гръбнак“, каза проф. Найденов.

Само заради КТБ ли Гешев е подходящият главен прокурор?

„Това, което виждам, въпреки че не съм специалист по наказателно право, но за мен неговата концепция за прокуратурата е много професионално подготвена. Аз виждам в него воля за борба с престъпността. В края на краищата прокуратурата е инструмент за борба с престъпността“, коментира още той.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема