Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Псувните като начин на изява – на паветата било революция, по телефона – било некултурно

Мнения

Псувните като начин на изява – на паветата било революция, по телефона – било некултурно

Снимка:

„Духай“, „Мършо“, „Ку*во“, „Бой по това куче“, „Мутра гази народа“, „Тоя педе*аст дайте го на нас“, „На зло куче – зъл прът“, „Дреме ми на дедовия“, „Ще ми се качи на...“ – езикът на протеста

Какво се случи снощи късно вечерта. Младият компютърен инженер Халед Мохи беше блокиран 4 часа в колата си от агресивни и неадекватни хора. Причината? Минал е през кръстовище, което не е било блокирано, но е имало 50 души на отсрещното платно.

Разярени, че се нарушава „тяхната територия“ от всички страни около колата се скупчват хора, които хвърлят кенове бира, кал, камъни и други предмети по автомобила на Халед, докато ритат и блъскат ламарината. Само намесата на полицията спасява младото момче от побой.

Халед Мохи, ФейсбукХалед Мохи, Фейсбук

Пред медии от блокирания си автомобил Халед Мохи обясни многократно, че самият той е протестирал в първите дни на гражданското недоволство. По думите му, случващото се в момента няма нищо общо с мирен протест и тези хора целенасочено нападат невинни преминаващи хора и автомобили. „Обградиха ме, тръгнаха да ме бият, притесних се. Нали уж са мирни протести? И аз протестирах до скоро...“

През цялото време Инициатива „Правосъдие за всеки“ излъчваше грозните сцени във Фейсбук страницата си, като включително снимащата правеше внушения, държеше се агресивно и зовеше към саморазправа. Какво видяхме и чухме на кадрите, заснети от самите протестиращи?

ФейсбукФейсбук

Основното внушение беше, че младият шофьор е син на някоя „мутра от ГЕРБ“ и е прегазил друг младеж, който е в критично състояние в ИСУЛ. Зовяха за тестове за алкохол и наркотици, арест, затвор и доживотна присъда за тази „мутра“.

Полицаите реагираха адекватно на призивите на агресивната тълпа и незабавно, пред публика, му бяха извършени два теста. Резултатите – негативни. Тълпата озверя, че „мутрата“ не е пияна, или надрусана. Започна да обвинява полицията, че охранява престъпници и се призоваваха един друг да обърнат колата на младежа, за да си получи заслуженото. Снимаха от близо номера на колата и лицето на „нарушителя“, който според тях е нечий син.

Халед Мохи и негови приятели, ФейсбукХалед Мохи и негови приятели, Фейсбук

Какво се оказа в крайна сметка - че „прегазения младеж“ е съвсем здрав – самият той прояви мъдрост и се върна, за да стисне ръката на шофьора и да получи неговото извинение. Двама достойни млади българи на фона на озверялата тълпа, които търсеха саморазправа или най-малкото затвор. И към днешния ден двамата младежи нямат претенции един към друг – няма подадена жалба.

Интересно е, че призоваваха Иван Гешев да дойде да разследва този случай на по думите им „битова престъпност“.

Как се обръщаха протестиращите към Халед Мохи  в ефира на няколко медии и стотици живи излъчвания - с епитети като „Духай“, „Мършо“, „Бой по това куче“, „Мутра гази народа“, „Тоя педераст дайте го на нас“, „На зло куче – зъл прът“, „Дреме ми на дедовия“, „Ще ми се качи на...“. Всичко това докато част от тях бяха очевидно  в неадекватно състояние, с бира и цигара в уста.

В заключение сами те казаха, че младежът го е спасило само, че полицията е там....И през цялото време твърдяха, че по Конституция имали право на граждански арест.

Халед Мохи беше невинна жертва на озверяла тълпа, виждаща враг във всеки, който кара „скъпа баварска кола“ – те намразиха един от младите лица на същия този протест и само  за секунди го обявиха за „мутра от ГЕРБ“ и престъпник, който трябва да бъде поне набит.

Самият той заяви, че ще подаде жалба срещу хората, които го мъчиха и обиждаха 4 часа. „Снимаха ме без да съм нарушил закона, качиха ме в социалните мрежи с разни клевети пред цяла България“, обясни Мохи.

Само няколко часа по-рано друг млад човек се качи на сцената пред Президентството, за да заяви, че иска оставката на всички – и тази на президента Румен Радев. В отговор младежът бива изгонен с размахване на средни пръсти в лицето от агресивна жена, която му казва през зъби: “Марш“. Слизайки от трибуната младежът бива посрещнат от няколко белокоси мъже, които размахват юмруци и го псуват. Момчето буквално бива спасено от саморазправа от друга група млади хора, които го пазят с телата си.

Момче си позволи от площада са иска оставката и на Радев, взеха му микрофона и го изгониха

Това е лицето на протеста – страховита агресивна тълпа, която е готова да пребие и да клевети всеки, който им се изпречи на пътя – млади, стари, жени, деца, привърженици на „врага“ или дори такива, които симпатизират на собствените им цели. Злобни и агресивни хора нападат „лицата“ на протеста – младите хора с позиция.

Да сравним епитетите.

По случай рождения ден на Васил Божков днес, както бе обещано, излезе нова порция записи на премиера Бойко Борисов. В него единственото смущаващо е, че гласът, който се твърди, че е на Борисов нарича Румен Радев „държавен глава в кавички“ и „тъпанар“, „прост летец“.  Езикът на човекът, който се твърди, че е записан е безспорно цветист. Но както се представя от Веселина Томова това е личен разговор между Борисов и неговия заместник Томислав Дончев, който е записан и разпространен по незаконен начин.

„Гражданите“ псуват, обиждат, заплашват и нападат публично други граждани. А премиерът е напсувал президента в личен разговор със свой подчинен. Кое е по-скандалното и кое трябва да осъдим? Възмутени са същите тези, които  карат тълпата да скандира към премиера на България „Бойко, курво“ или „Бойко, педераст“.

Тези хора може би са моралните стожери с изискан език, които зоват за проява на възпитание и добри обноски между хората с различно мнение? Или са улични провокатори с високо вдигнат юмрук, който целят саморазправа и граждански арести? Не, тези хора са лицемери.

Публикуваме без редакции и сваления текст, за който се твърди, че е от личен разговор между премиера и вицепремиера, публикуван в сайта „Афера“. Истинността на записа и автентичността на репликите са недоказани. Кой и защо е записвал премиера е неизяснено.

  

….Акъл се набива, Томиславе, на умен човек. На прост човек к*р се набива! Той не може да поеме акъл, мое да поеме един к*р. Като се трови, като му се ебава майката и така нататък.

 

Това може простия човек. Е това са начело на протеста.

 

„С“ класа начело на протеста. Ами тя харчи двайсет на сто бензин, бе… да харчи трийсет на сто в Бургас… И той ми протестира за цена на горива…

 

Само че не в тех е проблема. Проблема е Радев. С това, че излезе и каза – два милион и половин не са виновни за бедността, виновно е правителството… Ама правителството плати миналата шест милиарда и седемстотин за неговата партия…

 

Бедният човек се вози в градския транспорт, който е най-добрия  в София, а не се задръства града… Само че тази приказка, като излезеш да я изговориш, ще те чуят сто двеста хиляди от интелигентните хора и ще кажат – да , правилно…

 

Само че когато си обграден от тъпанари нито може да се прави политика, нито да се говори истината и да се праят реформи. Няма такова нещо.

 

Не, правилни неща не могат да се правят…

 

Правилни неща с такъв президент не се правят. С такава опозиция не се прави.

 

… ЕстественНо…

 

Сто пъти ви казах, крепиме фронта до европейските избори. Европейските избори като ги набиеме, тогава вече може да им говориме. До европейските избори всеко нещо, което правите им дава… Сега не е момента да дигаме данък. Не е сега момента. Правилно ли е? Правилно е.

 

Ако има разумни хора ще кажат АшколсуАм…

 

Във Финладния забраняват вече в града Хелзинки да се движат коли от догодина… Само градския транспорт…електро… Но това са финландци, не са БГ, не са си избрали един прост летец! Бил летец… Ми ние имаме хиляди летци! Тоя къде вози по двеста и петдесе пътника в самолета е сто пъти повече летец у гражданската авиация… Пичка им майчина!

 

…. Ама няма се оправим, братко… Ама няма да го оправиш… Нито ще се оправи от нас, нито от Корнелия…. После…

 

… чува се гласът на Томислав Дончев…

 

… Това, че ще плати десет лева те излизат и казват вдигам му данъка… Казва ти го държавния глава в кавички, щото той не може да е държавен глава тоя тъпанар… Когато ти го каже държавния глава ти не спориш с мене, спориш с два милиона и половина, които са припознали, че тоя е техния защитник от тебе!

 

… Е! Е! Е!… Защо му даваме това да го прави?!

 

… Да си ебе путката майчина! Аз питам сега защо вдигаме тоа правилния данък… Не мое ли юни да се дигне…

 

… Знаеш ли колко е прихода у бюджета … двайсет милиона… толко колко дадох Генчо Начев да си дострои болницата…

 

… Е… влиза в общинските бюджети… Я да си ебат майката!

 

… Чакай сега… че ме ядосваш и ти…

 

… Сега че ги опраа!…  


Коментари (6)

Кирилова Такъв ,,президент" това ни очаква, пази боже да стане премиер той или някой от неговата партия.Най-страшният глас, гласът на омразата от човека който трябва да пази народа и да го обединява. Комунист какво да очакваш друго??
29.07.2020 13:58 / Отговор
Тартаковер Духовен клошар и абсолютно пропаднал идиот, това е българският премиер! Интелект, възпитание, морал, култура, такт...все неща които тръгват от детската градина, но не са пристигнали никога до този помияр, който днес определя съдбата на България. Чудно ли е тогава че с такъв нещастник начело сме на дъното? Такъв речник може да вдъхновява и предизвиква възторг само в хора като него, независимо дали имат прозвища Кесо, Киро Бизона, други подобни... Аз съм прост и вие сте прости-заявява неведнъж този помияр, очевидно убеден че хората в държавата са еднакви и всички са като онези които споменах. Затова да се маха този простак заедно с калинките си.
ОСТАВКА, ОСТАВКА, ОСТАВКА !!!
29.07.2020 14:00 / Отговор
Баийко До :. Тартаковер
"Духовен клошар и абсолютно пропаднал идиот" - това си ти и твоите авери , а не българският премиер! " Интелект, възпитание, морал, култура, такт...все неща които тръгват от детската градина, но не са пристигнали никога до" .... До теб !
И с претенции - до небето !
Нещастникът си ти , комплексарю! Некадърници ,обединявате се на биологична основа срещу кадърните , чрез насажданата омраза и хаос се опитвате да оправдаете собственото си безсилие и личен провал ...!?
На крив ... какво ли не му пречи !

Бориш се за свобода !?
Еднакво сме свободни , но имаш окови в своята глава... И те яко дрънчат !!!
И там ще си останат вечно !
30.07.2020 12:38
Тартаковер, п.ч.а ти майчина интелектуалецо ...
29.07.2020 17:21 / Отговор
Това друга бира ли е? Циникът в ТВ национален ефир Р. Кънев се издигна до евродепутат!
29.07.2020 18:06 / Отговор
Всички гледни точки. "Премиерът Стамболов псувал постоянно с най-цветни думи държавния глава - княз Фердинанд, както и опозицията и всички, които не харесвал."

"Спомени от княжеското време" от Добри Ганчев
29.07.2020 18:15 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема