Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Радомир Чолаков пред Tribune.bg: Комисията за промени в Конституцията е личен пиар на Христо Иванов, ДБ претърпя един оглушителен политически провал

Мнения

Радомир Чолаков пред Tribune.bg: Комисията за промени в Конституцията е личен пиар на Христо Иванов, ДБ претърпя един оглушителен политически провал

Радомир Чолаков пред Tribune.bg: Комисията за промени в Конституцията е личен пиар на Христо Иванов, ДБ претърпя един оглушителен политически провал - Tribune.bg
Снимка:

Те взривиха уважението и доверието, след което се държат като обидени деца, смята депутатът от ГЕРБ-СДС

Коментар за Tribune.bg на Радомир Чолаков български юрист и народен представител от ГЕРБ-СДС в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание, за новосъздадената Временна комисия за промени в Конституцията, има ли резон в нея и какво действително би постигнала със своята работа. 

„Това, което беше създадено вчера, е по-скоро коалиционен съвет на управляващото мнозинство, който те така или иначе не могат да създадат очевидно, та си дадоха възможност в четвъртък със средства на Народното събрание да се събират предполагам в сградата на парламента и да си обсъждат някакви теми. Това в кръга на шегата го казвам, разбира се. Колегите от мнозинството и по-специално колегите от „Демократична България“ правят една системна грешка и това е в резултат на братоубийствената война, която те започнаха преди няколко години срещу партия ГЕРБ, с която са в едно и също политическо семейство, а именно Европейската народна партия (ЕНП). Не разбирам защо те я поведоха, защо решиха, че обвиненията срещу ГЕРБ нелепи, безпочвени, манипулативни, ще им донесат някаква политическа полза, след като отчетливо се видя през изминалата година, че това им донесе само вреда. Те се сринаха до шест процента от гласовете на българите, които спечелиха на изборите, но продължават с някаква системна упоритост да обиждат избирателите на ГЕРБ, да разпространяват клевети и манипулации и да проявяват неуважение към нас и нашите избиратели“. Това заяви пред Tribune.bg депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков във връзка със създадената тази седмица Временна комисия за промени в Конституцията. 

Предложението за комисията беше направено от „Демократична България“ и беше прието с едва 134 гласа. За председател беше избран съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който беше и единственият кандидат. 

ГЕРБ поиска комисията да бъде оглавявана от двама съпредседатели един от „Продължаваме промяната“ и един от ГЕРБ. Мнозинството обаче отхвърли предложението им и заради това ГЕРБ отказа да излъчи свои представители.

„Положихме усилия, за да има конструктивен диалог и консенсус, не приехте подадената ръка, затова приятна работа“, пожела председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова от парламентарната трибуна по време на дебатите за създаване на комисията.

ДПС също отказа да участва в комисията, както и Възраждане.

„Още в началото на 45-ото Народно Събрание, в което между другото ГЕРБ беше първа политическа сила, видяхме накъде отиват нещата и многократно аз лично самият съм ги предупреждавал да не изгарят мостовете, да не хвърлят тежки обвинения и тежки думи, защото ще дойде ден, в който двете партии може би ще трябва да работят заедно по определени въпроси, и този ден дойде в четвъртък“, посочи Радомир Чолаков.

„За да се създаде комисия за изменения в Конституцията, изобщо за да започне каквато и да е процедура за изменения в Конституцията, този, който я инициира трябва да е сигурен, че може да осигури 160 гласа мнозинство. С поведението си през изминалите години „Демократична България“ направиха невъзможно да си осигурят или да ангажират 160 гласа. В този ред на мисли, това, което беше направено от тяхна страна, беше един злощастен пиарски опит отново те да рефрешнат идеята Ето сега ние ще направим конституционна реформа, ще оправим съдебната система, като впрочем проблемите на съдебната система изобщо не са в Конституцията. Това беше личен пиар на Христо Иванов и в четвъртък „Демократична България“, бих го казал, претърпя един оглушителен политически провал. Всъщност те оглушително се провалиха, защото доказаха, че политиката, която водят, на конфронтация, на език на омразата, на сеене на вражда, на копаене на разделителни ровове, доведе до там, че те не могат да съберат 160 гласа. Мнозинството от народното представителство няма да застане зад тях и зад техните идеи, което е нормално, защото една партия, която е спечелила 6% от гласувалите на изборите, не би следвало да има кой знае какви претенции“, категоричен е той.

На въпрос какви са очакванията му от тази комисия, Чолаков отговори така:

„Те още в 45-ото Народно събрание внесоха направо проект за изменение на Конституцията, тогава получиха същия шамар от всички, които им обясниха, че не се прави така. Пак казвам, когато тръгваш с намерението да изменяш Конституцията, ти трябва предварително да имаш много широко мнозинство, над 160 гласа, 160 е минимумът, което значи, че ти предварително трябва да си създал необходимия климат, необходимата атмосфера на уважение и доверие, да си водил дълго време предварителни разговори, за да бъдат най-общо съгласувани позициите по това кое трябва да се изменя, трябва ли да се изменя, как да се изменя, и чак тогава да пристъпиш към действия. В 45-ото Народно събрание вкараха директно законопроекта и поставиха въпроса на принципа Понеже ние сме умни и готини, вие няма как да не ни подкрепите! Ако не ни подкрепите, ние ще ви обвиним, че вие сте статукво и т.н.. Аз още тогава ги предупредих в правна комисия, че това е малко подход на терористи и на изнудвачи, и не се прави така. Сега те са решили да го променят малко подхода. Не да внасят готов законопроект, а дайте да направим една комисия, паритетно всички ще участваме, пък вътре ще видим какво ще правим, което от гледна точка на законодателния процес е несериозно, защото пък ако нямаш някакъв документ или най-малкото предварително съгласие между политическите партии какво ще се изменя, сега да седнем в една комисия и тепърва да си изясняваме какво ще правим е доста несериозен подход. Те не са се научили на политика. Тома Биков им го каза. За съжаление трябва да призная, въпреки многогодишния си престой в политическите кръгове, тези хора по някакъв изумителен за мен начин не владеят инструментите за правене на политика, а начинът за правене на политика е просто да разговаряш, да разговаряш с хората, да разговаряш с колегите си в парламента, с които би искал да постигнеш някаква обща цел, с необходимото доверие и уважение. Проблемът беше, че те взривиха уважението и доверието, след което се държат като обидени деца, които казват Ама вие защо не искате да си играете с нас. Ама защото играта е нелепа и защото в крайна сметка нашите избиратели заслужават да чуят едно извинявайте и когато чуят извинявайте, това ще бъде началото на разговорите, в края на които може да стигнем и до изменение в Конституцията.“

Депутатът от ГЕРБ-СДС изрази мнение, че действително пред управляващото мнозинство стоят доста по-важни въпроси за решаване от създаването на една временна комисия за промени в Конституцията.

„Естествено, че в дневния ред на обществото първа точка е цената на тока и всякакви опити да се отлага този въпрос или ето, както чуваме тука ще направим работна група, то не е смешно, то е вече жалко, тъжно и е опасно, обществено опасно става поведението на управляващите! Знаете ли, при желанието на „Демократична България“ да разговарят за Конституцията не става дума за отклоняване на общественото внимание. Тези хора имат няколко фиксации и просто следват методично собствените си фиксации независимо дали съвпадат или не съвпадат с дневния ред на обществото. В четвъртък те претърпяха фиаско. Тази комисия няма да работи. Могат да се събират, разбира се. И да няма комисия, те пак може да се събират и да си говорят. Отново подчертавам, ние много ясно им казахме - За да искате да разговаряме за изменения на Конституцията, първо трябва да създадете мостовете, първо трябва да кажете извинявайте и когато сте готови, можем да разговаряме. Мисля, че те го дължат на нашите избиратели, на 650 хиляди български граждани, не на мен лично. Факт е, че дневният ред на обществото е друг, хората (бел.ред. Демократична България) искат да си правят пиар на тема съдебна реформа. Ако искаха да правят истинска съдебна реформа между другото, досега да бяха внесли цял пакет изменения в процесуалните закони, в административните закони. Защото истината е, и това 4всички юристи го знаят, ако има някакви неудачи, ако има някакви несъвършенства, те в никакъв случай не са в Конституцията, те са в процесуалните и в някои други закони. Така че, ако искаха да го направят наистина, досега да го бяха направили. Това, което правят е просто пиар, жалък опит да се поддържа тази тема за съдебна реформа, която наистина, както каза в четвъртък един колега Започна да отегчава всички ни!“ 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати