Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Радостин Василев дал половин милион от ММС на продавачка в бутик за предизборни концерти?

Мнения

Радостин Василев дал половин милион от ММС на продавачка в бутик за предизборни концерти?

Радостин Василев дал половин милион от ММС на продавачка в бутик за предизборни концерти? - Tribune.bg
Снимка:

Сдружението ѝ е вписано и печели проект в деня, в който Радостин Василев се отцепи от ИТН. Подписват договора в последния му ден като министър

Странни договори с чисто нови сдружения е завещал бившият спортен министър Радостин Василев на наследилата го Весела Лечева. Изпълнението на един от финансираните проекти  съвпада с периода на предизборната кампания на Радостин Василев като водач на ПП в Габрово. Зад въпросния проект седи млада дама, която работи в луксозен бутик в столичен мол, твърдят източници на Tribune.bg.

„Борецът срещу корупцията“ е дал на съвсем младото Сдружение „Младежка радост“ договор за 490 953 лв. С тези пари те трябва да организират концерти, фестивали и форуми в три български града – София, Велико Търново и... Габрово (където водач на листата на ПП е Радостин Василев), през септември и октомври (което съвпада с предизборната кампания).

От данните в Търговския регистър става ясно, че „Сдружение „Младежка радост” – гр. Велико Търново“ има съвсем кратък житейски път. Развитието му е белязано от три знакови дати, които съвпадат с важни моменти за самия министър Радостин Василев.

*8 юни: Слави Трифонов обявява, че оттегля ИТН от кабинета. „Младежка радост” бива учредено.

*13 юни: Радостин Василев и негови сподвижници обявяват оттегляне от ИТН. „Младежка радост” бива вписано в Търговския регистър. На буквално същия ден то подава документи за финансиране на проект. Сдружението хваща „последния влак“ за тези пари, тъй като на 13 юни изтича и срокът за кандидатстване. Шокиращо, въпреки нулевия досегашен опит с каквито и да е проекти, документите им са одобрени.

*1 август: Последен работен ден на Радостин Василев като министър. Договорът на „Младежка радост” бива подписан от ММС. Ден по-късно новият министър Лечева вече е в заварено положение, защото сдружението си има съвсем редовен договор с министерството и в срок до 20 работни дни си чака предплащане до 80% от финансирането – вероятно сума от порядъка на 400 хил. лв. Собственото финансиране, което от „Младежка радост” предоставят срещу безвъзмездната сума от ММС, е в размер на... 1600 лв. за транспортни разходи.

Самият период на изпълнение на договора също може да отвори въпроси – 15.07-31.10. Датите са така фиксирани, че в сравнително краткия им обхват от три месеца и половина със сигурност трябва да се впише едномесечна предизборна кампания. Това беше ясно дори и към онзи момент в средата на юни, когато вотът на недоверие тепърва предстоеше.

По-голямо недоумение обаче будят подбраните градове: София, Велико Търново и Габрово. Последният град в списъка озадачава, защото именно там Радостин Василев поведе листата на „Продължаваме промяната“. За любителите на конспирациите това ще означава, че още на 8-13 юни, тогава действащият спортен министър от ИТН, може да е знаел, че трябва да се съсредоточи не в неговия Плевен, а към не толкова близкия до сърцето му Габрово. Както и че ще е сменил отбора. Това в рамките на конспирацията, разбира се...

За какви дейности е договорът на „Младежка радост“?

Проектът „Спри агресията в себе си на Сдружение „Младежка радост“ гр. Велико Търново“ е по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10А от Закона за хазарта за 2022 с тематична област Превенция на агресията сред младите хора“. По него младата организация ще прави по една обучителна дискусия с психолози и треньори в трите града, по един младежки фестивал и по един концерт.

В план-сметката по проекта подробно са разписани парите по отделните пера и не са пестени средства.

Така например водещите на събитията във всеки отделен град ще вземат между 4900 и 6500 лв. По няколко фотографи, оператори и монтажисти ще снимат концертите. Двама „популярни изпълнители“ ще вземат по 15 хил. лв. на участие (или по 45 хил. на човек, ако едни и същи хора пеят навсякъде).

Според план-сметката парите за реклама са 50 хил. лв., като включително трябва да бъдат наети инфлуенсъри. Към днешна дата (1 септември) обаче рекламният бюджет вероятно е непокътнат, защото никъде няма информация за предстоящите в близките месец-два концерти и фестивали.

Кой стои зад „Младежка радост”?

Сдружението, за което, на база датата на учредяване и бързия финансов успех, може да се предположи, че има солиден гръб в Министерството на младежта и спорта, е представлявано от Симона Живкова Петрова и регистрирано във Велико Търново.

На посочения адрес има магазин за осветителни телаНа посочения адрес има магазин за осветителни тела

Същата дама е управител и на  великотърновската фирма „ГАЛА ИВЕНТ 98“ с предмет на дейност организиране на събития, форуми, кръгли маси, тържества; ПР услуги, медийно посредничество, рекламна дейност. Фирмата е основана на 4 май тази година с капитал 1000 лв.

Според източниците ни, освен управител на фирма и представляващ сдружение, Петрова работи и като заместник-управител и продавач-консултант в обект на луксозната верига за облекла Massimo Dutti в столичен мол.

От Фейсбук профила ѝ разбираме, че тя няма 24 години, завършила е УНСС през 2021 г. и е в самото начало на професионалната си кариера.

ФейсбукФейсбук

Освен нея като лице за контакт на Сдружението присъства и мъжко име: Йордан Сергев. Той обаче е посочен само с email адрес и не е разписвал пред ММС.

Какво се случи в периода 8-13 юни – 1 август?

Всъщност това е може би най-изпълненият със събития период в политическа кариера на доскорошния спортен министър Радостин Василев.

На 8 юни лидерът на партията му Слави Трифонов обяви: „Слагам край на тази коалиция и тази агония. Това е!“.

Последваха няколко дни на съмнения ще има ли отцепници от ИНТ, които ще да преминат в „Промяната“, информации за срещи с Кирил Петков в дома (!!!) на Радостин Василев и намирането на няколко депутати, склонни да последват Василев.

На 11 юни (почивен ден) Lupa.bg съобщи, че в ММС кипи усилен труд. Верни служители на министъра, твърдят те, били привикани по спешност, за да се усвоят едни 5 млн. лв. Ставало въпрос за Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта. До края на годината по нея спортното министерство трябва да разпредели въпросните 5 млн. за различни младежки дейности, основно за превенция на хазартната зависимост, агресията и кибертормоза сред подрастващите.

На 13 юни Радостин Василев събра медиите, за да обяви колко е разочарован от Слави Трифонов и как ще преследва идеалите си. По-рано през деня, освен морални ценности, преследвал из София и депутатката от ИТН Христинка Иванова, съобщиха на същия ден верните на Трифонов народни представители. Иванова дала знаци, че ще е в отбора на Василев, но се отметнала в последния момент. Той обаче бил решен да я заведе на брифинга си и дори ѝ заявява, че отива у тях да я вземе. Христинка междувременно неофициално се крие в столичен мол. И го записва как ѝ казва със заканващ тон: „Тогава искам утре, ще дойдат хора при тебе да си подадеш молба за напускане на Народното събрание. И ще видиш, че ще го направиш“.

***

Скандалният проект на „Младежка радост“ влиза в полезрението на Национален младежки форум още в деня на подаването си 13.06.2022 г.

„Предвид липсата на предходен опит по проекти с оглед на скорошното учредяване на двете сдружения, не става ясно как комисията за оценка е изградила ясна преценка за наличието на необходимия оперативен и финансов капацитет за изпълнението на проекти с подобен обем“, гласи констатацията, публикувана на сайта им за този и десетки други проекти, задвижени по бързата процедура в края на управлението на Василев.

В началото на юли младежката организация пише на премиера Кирил Петков с искане на допълнителна информация по темата. Оттам препращат питането към ММС, то потъва, всичко е заметено под килима, кабинетът си отива, казусът приключва и отговор не идва.

Проектът на „Младежка радост“ далеч не е най-впечатляващият финансово от групата, одобрени набързо около 13 юни. Той обаче заслужава специално внимание заради ключовите места и дати, заложени в него.

Очаквайте още разкрития за скандални практики в ММС в рамките на предишния кабинет!


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети