Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Рейтингът на Байдън спринтира към дъното

Мнения

Рейтингът на Байдън спринтира към дъното

Владислав Апостолов, коментар специално за Tribune.bg

Тази седмица лошите новини за американския президент Джо Байдън станаха още по-лоши. Традиционното социологическо изследване на реномирания център за проучване на общественото мнение Quinnipiac University poll показа катастрофален спад в рейтинга на 79-годишния политик, начело на най-могъщата страна на планетата.

Според данните одобрението към Байдън се измерва рекордно ниските за президент на този етап на първия му мандат 33 процента. Неодобрението към ветерана от Демократическата партия и бивш вицепрезидент на Обама е 53 процента.

Центърът посочва, че се наблюдава драстичен 17-процентов спад в одобрението от същото проучване в началото на мандата през февруари миналата година. Повечето други големи социологически агенции също отбелязват спринта на байдъновия рейтинг към дъното, не не чак с такива драстични числа. Но е ясно, че става все по-трудно за действащия американски президент да прескочи бариерата от 40 процента одобрение в повечето мейнстрийм проучвания.

Някои анализатори споделят, че реалната ситуация на терен е още по-тежка за неговата администрация, защото от години социологическите организации в САЩ изнасят данни, които са по-скоро благоприятни за неговата Демократическа партия. Съвсем възможно е реалното неодобрение към президента да е дори още по-остро в началото на 2022-а година.

Информацията идва на фона на рекорден брой заразени с Ковид-19, най-високата инфлация от 40 години насам и на практика отворената южна граница с Мексико, през която всеки месец преминават десетки хиляди нелегални мигранти. Към това добавяме историческия скок на тежките престъпления в големите американски градове и трайно настанилото се усещане за хаос и колекция от кризи.

През ноември тази година предстоят междинните избори в американския конгрес, които може да пренаредят пъзела в двете му камери – на представителите и Сената. Републиканците се надяват, че проблемите на Байдън ще се материализират електорално в края на годината, а Демократическата партия ще понесе тежка загуба и ще се прости с крехкото си мнозинство в долната камара на представителите.

На помощ идват плановете на демократите за промяна в изборните правила, които да им дадат предимство през ноември и да спасят дуото Байдън-Харис от зрелищно и унизително фиаско. Вицепрезидентът Камала Харис е най-малко одобряваният политик на този пост в цялата история на страната.

Преди дни Байдън опита да внуши – трудно, бавно и с лапсуси – как всеки, който е против промените е едва ли не национален предател. Той сравни на практика половината страна със фигури от времето на Конфедерацията, а после и на политиките на сегрегация. Дни по-късно призова същата тази нация към обединение. А в средата на седмицата се обърна към технологичните корпорации и им каза да се „борят с дезинформацията“ в техните влиятелни платформи.

Все ходове, които издават паника, обърканост, враждебност към гражданите и нагон за цензура на социалните мрежи.

На този фон и на втори план започва да се очертава мейнстрийм мобилизация за евентуален нов кандидат на Демократическата партия за президент на изборите през 2024-а година. Дори в CNN позволиха внушения, че 79-годишния Байдън може да приключи само с един мандат. На хоризонта изплува сянката на Хилари Клинтън, която увечили броя на появите си, може би водена от желание да подсили своя публичен профил с поглед към бленуваната от нея титла :„Първата жена президент на САЩ“. Или както бе озаглавен предварително пуснатия в печат, но обречен на присмех следизборен брой на „Нюзуик“ - „Мадам Президент“.

Мечтите на прогресивното ядро на партията, подхранвано и от холивудската гарнитура, обаче са по-скоро свързани с евентуална кандидатура на друга жена – Мишел Обама. Перспективите към плавно предаване на властта от Байдън към вицето Камала изглеждат влошени, заради невероятно лошия рейтинг на Харис. В случая Обама би запълнила нуждата от джендър и етническо многообразие.

И всичко това в среда на незапомнена медийна пропаганда, която се опитва да превърне проблемите на администрацията в подвизи. Много хора вече откровено се гаврят със стотиците корпоративни заглавия как „инфлацията всъщност е добра“, „протестите са мирни“, „престъпността спада“, „Байдън е жизнене и енергичен“, а „проблемите с веригата за доставки е заради алчната средна класа на САЩ“ .

Тези дни на преден план изпъкват мъките на един режим, който, образно казано, успява да вкара дори кризата в криза. Засега това е единственият успех на Джо Байдън. Успех, потвърден с рекордно ниския рейтинг, измерен от Quinnipiac University poll.

***

Владислав Апостолов е автор и журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни медии. Културен редактор във вестник „Труд“. Коментатор в bTV и БНР  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема