Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Алибегов за забавените компенсации: Всеки ден, в който не получаваме тези пари, се ликвидира още едно дружество

Мнения

Алибегов за забавените компенсации: Всеки ден, в който не получаваме тези пари, се ликвидира още едно дружество

Алибегов за забавените компенсации: Всеки ден, в който не получаваме тези пари, се ликвидира още едно дружество - Tribune.bg
Снимка:

Все още нямаме отговор на писмата, които сме пуснали към министерствата, бизнесът е много разтревожен, коментира председателят на БАЗ

Интервю на Tribune.bg с Ричард Алибегов - председател на Българската асоциация на заведенията, във връзка със замразените от страна на служебния кабинет плащания към ресторантьорите за справяне с COVID кризата.

Г-н Алибегов, какво от полагащите ви се средства по различните мерки в подкрепа на Вашия бранш не ви е изплатено? Има ли мерки по които сте одобрени, а не идват пари?

Преди две седмици трябваше да започне изплащането на парите за март и април месец по мярката - 20% от оборотния капитал, която беше договорена миналата година за затворените бизнеси. Както знаете нашият бранш беше затворен до 28 април и реално малко преди да започне изплащането от Министерството на икономиката е стопирана тази програма, към момента още не е пусната. Също така нямаме и яснота защо е спирана и кога ще бъде пусната. По нея парите са одобрени, парите са в Националната агенция за приходите и реално се знае кои са фирмите, които трябва да участват. Но тъй като няма разрешение от Министерството на икономиката, НАП няма как да отвори своя портал, за да подадем ние документите и да могат да се изчислят сумите, които трябва да бъдат преведени. Става дума за март и април, сега сме вече края на май. Разбирате, че са повече от спешни тези пари, даже леко закъснели.

Какво очаквате от служебното правителство? Обявихте, че сте недоволни от отношението на министерства, които не искат да се срещат с вас.

Ние сме входирали писмо за среща. Очакваме в следващите дни, следващата седмица да се случи такава. Обсъждахме го с работодателските организации също, на които ние сме членове. Това, което е малко притеснително е, че се обявяват нови мерки в подкрепа на бизнеса, като в изготвянето им също не е участвал бизнесът. Нали разбирате, че всеки бранш има специфика и различни нужди и няма как да има някаква обща мярка за всички браншове.

Все още ли нямате обратна връзка?

Все още нямаме отговор на писмата, които сме пуснали към Министерствата на финансите, на икономиката, на туризма и на труда и социалната политика. Там всъщност все още работи мярката 80/20 за запазване на работните места, която знаете, че беше доста успешна. Тя е до юни. По отношение на това искаме среща, за да видим каква е стратегията на служебното правителство, защото сме на мнение, че тази мярка трябва да продължи минимум до края на годината или дори да обхване зимния сезон, което значи до март 2022 година.

Ако продължат да ви игнорират, стоят ли протести на дневен ред?

Не сме обсъждали това на дневен ред все още, но бизнесът е много разтревожен, хората са разтревожени и се надяват в кратки срокове да получат тези пари, тъй като през последната една година останаха много задължения към държавата, междуфирмени и всеки ден, в който ние не получаваме тези пари, се ликвидира още едно дружество.

Как служителите ви гледат на случващото се, усещате ли напрежение?

Това напрежение по-скоро е за бизнеса, не за служителите, тъй като тези пари са директно за бизнеса. За служителите идваха отделно парите, знаете, и те вече не получават от държавата, тъй като си работиме. Но ние имаме претенции за март и април. За март и април също така има и неполучени пари за служителите, което също е напрежение, разбира се. Най-вече обаче напрежението е в бизнеса, тъй като има много неплатени сметки. А това са едни пари, които не са помощи, това са компенсации. Ние бяхме насилствено затворени, малко или много нашият бранш изнесе цялата здравна криза на плещите си. До последно, до 28 април бяхме единственият затворен бранш. Така че, тези пари трябва по най-бързия начин да бъдат пуснати. Още повече те са в наличност и одобрени, и са на база обороти 2019 година, няма как да има и злоупотреби даже, тъй като тази година е приключена отдавна, платени са данъците. Затова питаме защо програмата е спряна и не са изплатени сумите вече. Ако бяхме тръгнали да изплащаме преди две седмици, хората щяха да са си взели вече парите. Сега влизаме в юни месец и все още нямаме яснота какво ще се случи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати