Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Ричард Алибегов за „зеления сертификат“: Това, че ще работим при пълен капацитет в държава с 20% ваксинирани и 80% антиваксъри, си е рестрикция

Мнения

Ричард Алибегов за „зеления сертификат“: Това, че ще работим при пълен капацитет в държава с 20% ваксинирани и 80% антиваксъри, си е рестрикция

Ричард Алибегов за зеления сертификат: Това, че ще работим при пълен капацитет в държава с 20% ваксинирани и 80% антиваксъри, си е рестрикция - Tribune.bg
Снимка:

Каквото се налага на бизнеса, трябва да се наложи първо на държавната администрация, смята председателят на БАЗ

Коментар на председателя на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов ексклузивно за Tribune.bg. Потърсихме го след предложените от главният държавен здравен инспектор два алтернативни вида мерки - единият от тях е да се използва зелен сертификат без ограничения в капацитета на публични места. Другият - допълнителни ограничения и спиране на дейности, ако не се ползва документа.

„При нас в сравнение със западните държави нищо не е ок. Поставихме нашите условия - първо тези бързи тестове да бъдат закупени от държавата. Сега разбирам, че те ще бъдат закупени от държавата, но вземането на проба ще се заплаща, няма такава практика в Европа. И в България трябва да се плащат от държавата, след като ваксинацията е тотално провалена. Има доста неуредици в предложението на доц. Кунчев.

Ние настояваме, както писахме в становището си преди две седмици – да се приложат мерки и за държавната администрация.

Държавата като най-голям работодател трябва да мине през това, преди да налага рестрикции на бизнеса. Това, че ще работим при пълен капацитет в държава с 20% ваксинирани и 80% антиваксъри, си е рестрикция.

Каквото се налага на бизнеса, това трябва да се наложи на държавната администрация.

Държавата като най-голям работодател следва да даде пример и да покаже всъщност как се прави. Някак си не е приемливо да се започва от бизнеса“.

Мярката 60/40, която толкова обичат да споменават от служебния кабинет облагодетелства само и единствено държавните предприятия, а те имат над 40 % спад

„Ситуацията в нашите очи изглежда така - властите не се справят с ваксинацията и сега абдикират и оставят всичко да го свърши бизнесът.  В същия момент обаче проблемът е доста по-голям, тъй като това пак казвам са рестрикции, които основно са наложени отново към туристическия бизнес, който е доста пострадал през последните две години и без тези ограничения. И сега се получава така, че ние трябва да понесем още едни ограничения, а всъщност от страна на държавата няма абсолютно никаква помощ. По думите му каквито и рестрикции да се налагат оттук-нататък, те трябва да вървят ръка за ръка с икономически мерки.

„Ние сме обсъждали „Зеленият сертификат“ и сме наясно, че Европа работи така, но за да стане в България това, много други неща трябва да се променят. Това е борба, която държавата и бизнесът трябва да водят заедно, а се получава така – държавата вменява на бизнеса едни решения и оставя той сам да се оправя.

В момента и цените на тока са пагубни за бизнеса.

Без никаква помощ от държавата няма да издържим и ще има фалити. Отлагането на решения е опасно. Разбирам, че служебният кабинет не иска да прилага непопулярни мерки, но не може да се чака до редовен кабинет.

От бранша ще чакат решенията след извънредно заседание на експертния съвет по епидемиология в понеделник, свикан от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Предложенията ще бъдат разпратени до представителите на бизнеса и браншовите организации, за да се вземе обективно решение.

Не е въпросът държавата да наложи някакви правила на бизнеса и да абдикира. Трябва помощ, за да не остане всичко едни добри намерения“, заяви още председателят на БАЗ Ричард Алибегов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати