Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Театър „Възраждане“: Искаме да сме съпричастни към тази сложна ситуация, в която попадна светът ни

Мнения

Театър „Възраждане“: Искаме да сме съпричастни към тази сложна ситуация, в която попадна светът ни

Театър Възраждане: Искаме да сме съпричастни към тази сложна ситуация, в която попадна светът ни - Tribune.bg
Снимка:

Тази вечер актьорите ще играят в празна зала и ще се предава онлайн

Трупата на театър „Възраждане“ ще играе пред празен салон тази вечер, но представленията все пак ще достигнат до публиката - през Фейсбук и Инстаграм. Как се стига до това решение? Ексклузивно пред Tribune.bg разказва известният актьор и директор на театъра Роберт Янакиев.

За пример: Театър Възраждане ще играе на празна зала и ще предава онлайн постановка

Как ви хрумна идеята, разкажете ни малко повече?

Идеята дойде спонтанно. В неделя на обяд се чухме с кмета на София и тя ни съобщи лошата новина, че е дошъл моментът. Аз и моите колеги имахме разговори седмици преди това и очаквахме, че по всяка вероятност ще се наложи такава ситуация. Въпреки това, когато се случи, ние се почувствахме ужасно. За първи път ни се случва такова нещо, надявам се и за последен път да затворим вратите на театъра за публика. Така в неделя вечерта пак бяхме заедно, след като вече не играехме представления и се роди тази идея. Хрумна ми на мен, попитах колегите какво мислят, защото всеки трябваше да даде своето съгласие. Те реагираха светкавично и казаха, че с две ръце гласуват за това, и започнахме да се организираме. Ние имаме нужда от това да споделим с нашата публика представленията си. Имаме нужда да споделяме своята работа, защото иначе не знаем как да продължим да живеем. Това не е като да правиш каквото и да било друго!

Тази вечер играете спектакъла „Вуйчо Ваньо“, смятате ли да продължите с онлайн представления и занапред?

Надявам се, че няма да се стигне до там. Няма да се наложи. Аз предполагам, че ще отпадне забраната в най-скоро време. Засега сме мислили само за днес и се опитваме да се организираме. Да видим как ще бъде прието, дали ще има хора, които да го гледат, дали ще има смисъл. Засега интересът е категоричен. Впоследствие разсъждаваме върху стара идея да оставим уеб камерата и когато забраната отпадне - за хората, които са извън София и не биха могли да дойдат, за хората, които са извън България, но биха искали да присъстват, за тези, за които е проблем - да могат онлайн да гледат нашите представления. Има такава идея, но засега не смятаме да превключваме на онлайн излъчване. В крайна сметка ние сме актьори на живия театър и имаме нужда от живата си публика!

Предполагам тази вечер представлението ще може да се гледа безплатно?

Естествено! Това го правим за сънародниците, за хората, които ни обичат, за всички българи. По някакъв начин искаме да сме съпричастни към тази сложна и ужасна ситуация, в която попадна светът ни.

Тази забрана за посещенията на културни мероприятия, която важи за цялата страна като че ли разбуни духовете в артистичния свят, Вие как гледате на мерките, които се предприемат и предписанията на експертите?

Разбира се, че това се прави превантивно и така трябва да бъде. Изобщо не коментирам такова нещо. Как може? Напротив, сигурен съм, че е разумно да се направи, да се прецени от специалистите естествено – до кога, как и колко. Не мога да бъда компетентен.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати