Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Румен Христов пред Tribune: Ние трябва да дадем хоризонт за развитие на икономиката и растеж на БВП

Мнения

Румен Христов пред Tribune: Ние трябва да дадем хоризонт за развитие на икономиката и растеж на БВП

Румен Христов пред Tribune: Ние трябва да дадем хоризонт за развитие на икономиката и растеж на БВП - Tribune.bg
Снимка:

За Бюджет 2024, екзотичните предложения за неговото попълване и проинфлационните мерки, заложени от финансовия министър Tribune.bg разговаря с лидера на СДС и народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС Румен Христов.

Г-н Христов, все пак успяхте да спрете екзотичните предложения в данъчните закони и бюджета, как гледате на този опит на финансовото министерство да се събират пари?

Екзотичните предложения за голяма радост на групата на ГЕРБ-СДС отпаднаха. Опитът да събираш от всичко и да пълниш бюджета не е най-добрата практика. Първо, тези пари трудно могат да бъдат събрани. Освен това се създава допълнително напрежение и допълнителни разходи за малките фирми и в крайна сметка ефектът няма да е такъв, какъвто се очаква.

В това число и при обявяването на командировъчните, например?

Да искаше се обявяване на командировъчни над 1000 лв., а това е много нисък праг все пак. А първоначалната идея беше всяко командировъчно да бъде обявявано с цел тези допълнителни приходи да бъдат обложени. Според мен ние трябва да осигуряваме развитие на икономиката и увеличаване на Брутния вътрешен продукт/БВП/, а оттам вече да ще имаме и по-голямо преразпределяне на данъчните постъпления. Не е все едно дали ще преразпределиш 40% от 120 млрд.лв. или от 220 млрд. лв. В този смисъл тези 40% като обща сума биха били много повече.

Финансовото министерство от друга страна предприе стъпки да увеличи прагове, минимална работна заплата, пенсии. Не че не искам хората да получават повече, но това са проинфлационни мерки, защото тези пари ще отидат на пазара и инфлацията, която е необходима за влизането ни в еврозоната като показател, няма да бъде овладяна. Ние трябва да дадем хоризонт за развитие на икономиката и растеж на БВП, а не да търсим възможности за раздаване лесни пари чрез заеми.

Многократно вече е коментирано, че за 45 години бяха взети 10 млрд.дол. заеми, за 30 години - 6 млрд. евро дълг, а за 3 години - 11 млрд. евро дълг. Ние, ако вървим по този начин, след няколко години ще стигнем сумата от 50 млрд. При 5-6% лихва това означава 2.5 млрд. евро годишно лихва. Не говорим за главницата, която ще я наследят нашите наследници. 5 млрд.лв. са това, а това са много пари - за магистрали, болници, за детски градини и какво ли не. В този смисъл ние казваме, че дългът спрямо БВП не е висок, но той има лихва и тя трябва да се плаща.

Как се взимат решенията от друга страна, защото тези данъчни закони и промените в тях се появиха първо в медиите?  

Да, нещата се случиха на тъмно. Ние разбрахме за данъчните закони от медиите. Те бяха приети на заседание на МС, на което не присъстваха премиерът и вицепремиерът, които бяха в Израел. А да приемеш основополагащи закони за републиканския бюджет за следващата година като данъчните закони без премиер и  вице премиер е голяма грешка. Това, което допълнително взриви отношението в групата на ГЕРБ-СДС, е, че научаваме от медиите за най-важните закони. Да, залата гласува разумно. Екзотичните предложения не бяха приети, но защо трябваше да се стигне до там, защо не ги обсъдихме предварително.

Това се повтаря в различни сектори? 

Ние продължаваме да твърдим, че това не е коалиция. Ако е коалиция, ние трябваше да имаме повече министри в кабинета, защото имаме 69 народни представители, а те имат 63. Това, че не сме коалиция, обаче, не означава, че не носим отговорност. Мнозинството приема законите. Гласуваме за това правителство, подкрепяме го и затова трябва да има механизъм с правила, за които говорим вече 6 месеца.

Дават различен хоризонт на това правителство - до Нова година, до европейските избори, устойчиво ли е то?

Ние имаме много забалежки към правителството, но имаме и големи цели, които преследваме - Шенген, еврозоната, Планът за възстановяване и устойчивост/ПВУ/ и т.н. Давайки си сметката, че това са важните теми пред обществото, ние подкрепяме това правителство. В същото време сме наясно, че губим от електората си, тъй като избирателите ни са категорично против да бъдем с ПП. Истината е, че едно редовно правителство може да не изкара пълния си мандат, но то има хоризонт от 4 години. Към временни правителства с хоризонт 3 месеца навън се гледа по друг начин. При Радев се случиха други неща и не искам да ги коментирам. Има нужда от редовно правителство и затова стискаме със зъби и подкрепяме настоящето правителство.

С промените в Конституцията не давате ли отпор точно на влиянието на служебните правителства на президента?

Не, тези промени са подготвени отдавна от ДБ. От друга страна, те са заложени като очакване в ПВУ, за да се усвоят средства по него. По-големите цели ни карат да ги подкрепим, а ще видим какво ще стане със съдебната система после.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати