Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Румен Христов: Промените след 10 ноември направиха живота на българите по-добър

Мнения

Румен Христов: Промените след 10 ноември направиха живота на българите по-добър

Румен Христов: Промените след 10 ноември направиха живота на българите по-добър - Tribune.bg
Снимка:

„Целите, около които трябва да се обединим, са влизането на България в Шенген и приемането ни в Еврозоната“, смята лидерът на СДС

Интервю на Tribune.bg с председателя на СДС Румен Христов

30 години демокрация в България, какво всъщност ни донесе 10 ноември 1989 година?

Очакваните дълги години промени, промени, които направиха живота на българите по-европейски, по-добър. Надявам се всички да оценяват това, което беше направено от Съюза на демократичните сили, защото аз считам, че Съюзът на демократичните сили наистина е партията, която промени България. Дали можеше да бъде и по-добре, сигурно – да, но и това, което беше направено от СДС, никак не е малко!

През какво преминахме през всички тези години като общество?

О, през много изпитания, през много колебания. Както знаете, ние вече сме член на ЕС и НАТО. Това обаче не беше постигнато без лишения за българските граждани. Знаете, че едно от важните изисквания за член на Европейския съюз беше да имаме преобладаваща пазарна икономика. Имаше приватизация. Държавните предприятия, в които хората бяха свикнали да ходят и да получават някаква заплата без много, много да работят, вече ги няма и важи принципът на конкуренцията, който междудругото не е лош, няма по-добър в света. Може би живеем по-напрегнато, но пък за сметка на това живеем по-добре!

Какви са изводите и последствията от така наречения Преход?

Със смяната на един строй с друг не става лесно, не става от днес за утре. Най-важното за България беше, че той остана безкръвен, не се проля и капка кръв и че всичко се случи еволюционно. На нас като по-млади тогава ни се искаше да стане по революционен начин, по-бързо, от днес за  утре. Очевидно обаче, в живота нещата не се случват толкова бързо и толкова лесно.

Какво ни предстои оттук нататък, кое е най-важното за България?

Ние го формулирахме на нашата последна конференция, на СДС, а именно европейски граждани с европейски доходи. Затова обаче трябва да работи икономиката, да имаме икономически растеж, който да догонва този на ЕС. Има какво да се желае в тази посока. По отношение на обединяването около общи цели, които са общовалидни за левица и за десница – това е влизането на България в Шенген и приемането ни в Еврозоната. За мен второто е изключително важно и ние трябва час по-скоро да кандидатстваме, защото сме покрили критериите. Знаем, че икономиката се развива циклично, говори се вече за криза, дано да не се случи. Но в момента показателите, които са наложени съгласно Маастрихтските критерии, са покрити от България и ние трябва да използваме момента и да кандидатстваме.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети