Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Румен Йончев пред Tribune.bg: Парламентът се превърна в една временно работеща институция

Мнения

Румен Йончев пред Tribune.bg: Парламентът се превърна в една временно работеща институция

Румен Йончев пред Tribune.bg: Парламентът се превърна в една временно работеща институция - Tribune.bg
Снимка:
Защо 48-то Народно събрание/НС/ не успя да излъчи правителство, ще промени ли разпределението на политическото пространство в парламента предсрочният вот, който ще се проведе и с хартиена бюлетина, Tribune.bg потърси коментар от депутата Румен Йончев от "Български възход".
 
Липсата на взаимодействие между партиите стана причина за липсата на диалог и правителство, вярна ли е посоката с нови предсрочни избори?
 
Това са петите поредни избори за последните две години. Това налага изводът, че нещо е сбъркано в парламента, за да не успява той да излъчи управление. Аз не допускам, че избирателите са онези, които грешат. По-скоро техните представители в НС не успяват да стигнат до решението и този път се надяваме българският избирател да си зададе въпроса - кой пречи за нормално управление в страната?! Очевидно има политически сили, които виждат само себе си като потенциални управляващи и отричат основния принцип на демокрацията - взаимодействието и диалога.
 
Някои ваши колеги посочиха с пръст тези партии?!
 
Избирателите раздават ролите в НС - на управляващи и на опозиция, но всички са длъжни да си взаимодействат, защото така работи парламентаризмът. Изразители на т.н. революционния ентусиазъм в това Народно събрание наистина бяха някои по-нови политически сили. 
 
Смятате ли, че промените в Избирателния кодекс и връщането на хартиената бюлетина  ще увеличат избирателната активност и ще имаме по-различна картина на представителство в парламента?!
 
Не мисля, че картината ще бъде различна. Надявам се хартиената бюлетина да не бъде употребена за изборни злоупотреби. Опасявам се, обаче, че избирателите този път ще ни накажат с още по-ниско участие, защото умората от този цикъл на предизборни кампании също си казва думата. Общо взето парламентът стана една временно работеща институция, която определено не върши работата си.  
 
"Български възход" какво успя да осъществи за тези няколко месеца?
 
Мисля, че избирателите ще оценят нашето парламентарно поведение и опита ни да стимулираме този диалог, който не се състоя. Убеден съм, че ако третият мандат беше в ръцете на "Български възход"/БВ/ шансовете за него бяха много по-големи. За съжаление, такава беше преценката на президента за третия мандат. БВ използва тези няколко месеца за усилена работа. Много от нашите колеги бяха за първи път в НС, макар че има опитни хора - бивши министри, нашият лидер е бивш министър-председател, така че стартът в политиката за много от тях беше бърз и ускорен. Надявам се в следващото НС да можем да разгърнем тази наша позиция за диалогичност и същинска работа на парламента - нещо, което не се случи сега. 
 
Предстои ли промяна в лявото пространство според Вас?
 
Аз не съм привърженик на това деление на ляво и дясно в политическото пространство. Считам, че това е една отживелица и затова проектите, които наричат себе си леви и десни напоследък не са много успешни. Политиката в 21 век е доста по-различна от прединдустриалната и индустриалната епоха. В днешно време хората не търсят ляво и дясно управление, а търсят добро управление. Когато информацията пътува толкова бързо, не мисля, че може да обясняваме света с понятия като ляво и дясно. Няма леви и десни решения, а добри или лоши, правилни и неправилни. Така че ние като коалиция от БВ искаме да се идентифицираме с правилните решения и по това работим. Онези, които търсят брандирането си като леви и десни, мисля, че няма да успеят особено.

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети