Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Сачева: Ресорът на Мария Габриел дава големи възможности за България

Мнения

Сачева: Ресорът на Мария Габриел дава големи възможности за България

Снимка:

Всички лидери определиха образованието и културата да бъдат приоритетът на приоритетите в рамките на работата на ЕК, посочи зам.-министърът на образованието

Всички трябва да поздравим Мария Габриел за ресора, който получи, защото както е известно всички лидери преди две години се събраха и определиха образованието и културата да бъдат приоритетът на приоритетите в рамките на работата на ЕК. Това коментира в интервю за БГНЕС заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева.

„Европа полага изключителни усилия да бъде конкурентоспособна на САЩ, Китай и на други държави, в които има стратегически инвестиции. В това отношение Старият континент има нужда от иновации и възможности за младите хора до най-съвременните научни открития. Така, че в това отношение този ресор „Иновации и младеж“ дава големи възможности не само за лична изява на самата Мария Габриел, която нямам съмнение, че ще бъде отличен комисар, но дава възможност и потенциал за всички европейски държави“, заяви Сачева.

В национален план през настоящата учебна година МОН продължава с подпомагането на иновациите в средното образование. Към момента има 395 училища, които предлагат управленски, технологични, педагогически и социални иновации, съобщи зам.-министърът.

По националната програма „Иновации в действие“ са кандидатствали 525 училища. Сред най-иновативните паралелки ученици правят на 3D принтери зъбни протези, след което ги подаряват на пенсионери. „Т.е. те съчетават както своите дигитални умения, така и хуманното, доброволчеството“, посочи като пример Сачева.

„Иновациите в образованието са нещо, което тепърва ще се развива и ще бъде финансирано и подкрепяно от МОН както през национални програми, така и през предстоящия проект за дигитализация на средното образование, който предстои да бъде одобрен от Брюксел и е на стойност почти 100 млн. лева“, каза още заместник-министърът.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема