Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Сърцераздирателният Петков не помни как искаше да купи 12 депутати, но намери само 5

Мнения

Сърцераздирателният Петков не помни как искаше да купи 12 депутати, но намери само 5

Сърцераздирателният Петков не помни как искаше да купи 12 депутати, но намери само 5 - Tribune.bg
Снимка:

„Това, което виждаме е, че няма естествена подкрепа за това правителство. Реално дали ще се случи това правителство или не, зависи от това дали Борисов и Пеевски ще накупят достатъчно гласове от други парламентарни групи. Това е истината. За мен би било срам следващото българско правителство да бъде на базата на купен вот в парламента“.

Това обяви вечерта преди гласуването на кабинета един от лидерите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

Изречени от някой друг, думите на Петков можеха да прозвучат по-достойно. В неговия случай обаче излиза, че говори от опит. Преди само две години, през лятото на 2022, напуснати от ИТН, на коалицията ПП-БСП-ДБ им трябваха цели 12 народни представители, за да останат на власт. С това лично се зае тогавашните премиер Петков, а от ИТН със седмици алармираха, че депутатите им са обект на оферти за пари и постове, и денонощен тормоз. Да се отцепват от ИТН и да крепят правителството.

„Знам със сигурност за трима. Не мога да гарантирам за нито един човек на света как ще постъпи в стресова ситуация. Но ние сме тук за кауза, а не за да ни купуват един по един. Може някъде да има предател. Но те винаги умират първи. Освен това, позорът, който ще си лепне на челото, си е негов избор“, коментира тогава Тошко Йорданов, който наричаше Петков „Татяна Дончева в панталон“.

Самите ПП подхождаха бодряшки към темата.

„Продължаваме да търсим 12 депутати, които да ни подкрепят, оптимистично настроен съм, че ще се намерят. Това не е работа само на премиера, към момента разговаряме само с „Има такъв народ“, заяви пред БНТ на 12 юни Михал Камбарев от „Продължаваме промяната“.

Зад тази фасада за пред медиите впоследствие стана ясно, че Петков се е срещал с депутати от ИТН в апартамента на Радостин Василев, когото, заедно с още четирима успя да отцепи от Слави Трифонов. В крайна сметка са търсеха още 7 депутати, които така и не се намериха и правителството падна. Някои от депутатите бяха „убеждавани“ толкова интензивно, като например станалата известна Христинка Иванова, която дълго ходеше с охрана, а самият Василев е подсъдим за запалихте как ще ѝ прати хора.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати