Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Седмица на оставки: БСП симулира отговорност за провала си, вторият в ГЕРБ напусна политиката след изборна победа

Мнения

Седмица на оставки: БСП симулира отговорност за провала си, вторият в ГЕРБ напусна политиката след изборна победа

Снимка:

За мишките и хората в политиката

Голямата победа на ГЕРБ на изборите в неделя беше последвана от седмица на оставки. Оставките тази седмица имат добавена стойност, защото не могат да бъдат наречени “предизборни”. Начинът, по който партийните лидери постъпиха след изборите разкрива истинските им лица.

Предизборната кампания завари ГЕРБ в тежка криза, която изискваше незабавни решения и която погълна редица партийни авторитети. Вторият човек в партията Цветан Цветанов, известен като мотора на структурите на ГЕРБ и ръководител на предизборния щаб, беше повален от торнадото “Апартаментгейт” само седмици преди вота. Още тогава той напусна всички държавни постове, но остана в ГЕРБ. Бойко Борисов пое кормилото на партията – буквално и преносно – и спечели. Нещо, което дори най-яростните му критици не отричат.

Изключително уверената в победата си Корнелия Нинова подходи високомерно. Лидерът на БСП подцени чувствителността на българина към празните обещания. Нинова извади БСП от парламента и еднолично нареди листата с кандидати социалисти като се кълнеше, че така ще се стигне до предсрочни парламентарни избори. Следвана от верни партийци, като Елена Йончева и Кирил Добрев, Корнелия Нинова ежедневно облъчваше електората на БСП със заклинания за унищожаване на ГЕРБ и на Борисов, обилно поляти с обещания за нечувано високи заплати и пенсии. Соченият за най-приближен на Нинова Кирил Добрев стигна и по-далеч като заяви публично: „Ще подам оставка, ако ГЕРБ спечелят изборите. На тези избори играем само и единствено за победа“.

Седмицата на оставките след изборите започна във вторник, когато Корнелия Нинова заяви, че подава оставка като председател на БСП… за да се кандидатира отново за председател на БСП. Нинова посочи, че подава оставката си (временно), “защото така се носи отговорност”. Въпреки че броени дни преди това г-жа Нинова беше убедена, че чрез подаването на оставките си хората от кабинета “Борисов 3” не поемат отговорност.

Изводът от разразилата се дискусия между социолози и политолози относно оставката на Корнелия Нинова е, че тя няма намерение да се оттегля като лидер на партията и категорично няма да го направи. Опитът й за подаване на оставка бе определен като “жалък”. Да подадеш оставка означава да понесеш реална отговорност като се оттеглиш физически и напълно от ръководения пост. В този случай не е така – Корнелия Нинова подава оставка, но остава на поста си. Освен това тя сама ще подготви “избора на нов председател”.

Имаше и още една оставка в БСП – във вторник ръководителят на предизборния щаб на партията Георги Свиленски обяви, че подава оставка…за да поиска нов кредит на доверие от БСП. И Свиленски като Нинова звучеше напълно убеден, че БСП всъщност са победителите на тези избори. А “оставките им” бяха театрално хвърлени в лицата на наивната публика.

Какво стана с оставката на Кирил Добрев? След като от неделя всички си задаваха този въпрос в сряда самият той коментира, че си е подал оставката, ОБАЧЕ тя не е била приета от ръководството на БСП. Думите му бяха потвърдени и от Корнелия Нинова, която заяви, че тя носи цялата отговорност за загубата на изборите. Но как?

В четвъртък все пак бе подадена истинска оставка… Оставката на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. След победата на ГЕРБ на изборите тази оставка можеше да бъде избегната или отложена. Бойко Борисов имаше възможност да каже, че с вота си хората са простили на партията му, включително на Цветанов. Но не го направи. Борисов много добре знае, че партията обича Цветанов, но хората няма да му простят. Доверието на хората е всичко в политиката. Решението на Борисов със сигурност не е било лесно, но беше правилно. Цветан Цветанов излиза от политиката след дванадесет изборни победи, след дългогодишна политическа кариера на министър, на председател на най-голямата парламентарна група, ръководител на силовата комисия в парламента и с множество международни награди и признания за дейността му в сектор “Сигурност”.

Цветанов напуска голямата политическа сцена обичан от своите, но и намразен. Най-важното е, че вторият в ГЕРБ си подава оставката, но не за да се кандидатира отново за партиен пост, а защото така се носи политическа отговорност.

И все пак евровотът доведе до предсрочни избори… в БСП.  


Коментари (4)

Мина Жалки оттаики сте вие двамата
31.05.2019 10:41 / Отговор
Милкова Асенчо,миличък, достойните хора са в БСП!Естествено е герберасти като теб,заслепени единствено от добро заплащане постове и апартаменти,да не разбират това.Кажи,бе,Асенчо,как влизаш в политиката физкултурник,беден като мишка,но след десет години имаш шест апартамента,че и седми,сперлукс,с асансьорче в хола!?А твоят любим лидер отново доказа,че е подла мутра,използва Цвъки за изборите,после го сдъвка и изплю!Та, по-добре е да замълчиш!
01.06.2019 12:14 / Отговор
Любо Малеее, колко злоба има в тебе, жено! Заслужаваш си съдбата! Горката! :(
02.06.2019 16:50
Български офицер Червените БКП / БСП - " Рубладжийски " гадове - да пукнат сами ...... ! Ако не искат " Ловните роти " ще си довършат работата .........!!!
05.06.2019 14:14 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема