Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Шеф Далибор Маринкович със съвети за празничната трапеза

Мнения

Шеф Далибор Маринкович със съвети за празничната трапеза

Снимка:

„Най-важно е да се обичаме, да има любов, позитивизъм и хармония в семейството“, категоричен е сръбският майстор-готвач

Далибор Маринкович – Даци е един от собствениците на емблематичното заведение - „Котилото“ в сърцето на Драгалевци. Известният сръбски майстор-готвач и българинът Йонко Георгиев години наред успяват не само да съхранят традициите на балканската кухня, но и да обогатят менюто с нови, оригинални и все по-вкусни рецепти. Не случайно „Котилото“ се е превърнало в любимо местенце за много българи. Йонко и Даци имат дарбата не само да предават духа на Балканите, но и да доставят много положителни емоции на своите гости със своето топло отношение, любов и всеотдайност към това, което правят. В навечерието на едни от най-светлите християнски празници от Tribune.bg потърсихме Даци, който ни разкри любопитни съвети и рецепти за празничната трапеза.

КотилотоКотилото

Всички знаем, че 24 декември е последният ден от Коледните пости и трапезата на Бъдни вечер се състои изцяло от постни ястия. Даци ни припомни кои са основните традиции и какво трябва задължително да присъства по време на празничната вечеря.

„Трапезата трябва да е богата. Разбира се, ястията на Бъдни вечер трябва да бъдат нечетен брой. Приготвяме постна питка, постна баница, постни сарми, ошав от сухи плодове, чушки с боб. Туршията и киселото зеле са неизменна част от българската традиция. Може да се направи и зелник. На масата трябва да има и плодове. Задължително се пие греяна ракия, червено вино. Интересно е, че в Сърбия на Бъдни вечер на масата присъства и риба. Тя се води за постно ястие. Докато в България, макар и не всички да спазваме 40-дневния Коледен пост, обичаят в този ден е менюто да е изцяло постно“, разказва Далибор Маринкович.

Той споделя, че както в България, така и в Сърбия се прави питка, в която се слага паричка, а който от семейството я намери, ще има много късмет, просперитет и щастие през новата година.

„Като цяло на Балканите, за целия регион традициите ни са много близки. Продуктите са същите, начинът на хранене е същият, така че е нормално да се готвят едни и същи ястия“, казва още Даци.

КотилотоКотилото

Той ни разкрива  и своята най-хубава рецепта за постни сарми.

„Сармите, които аз правя, са с орехи, картофи, пресни гъби и ориз. За десетина броя сармички са необходими десет листа от кисело зеле, четири средни глави стар лук, един средно голям морков, 200 гр ориз, три броя картофи, могат да бъдат и сурови и полусварени, 100 гр мляни орехи, 500 гр пресни гъби, черен пипер на зърна, един дафинов лист, сол, вегета, млян черен и червен пипер за вкус и около 200 мл олио. Лукът и морковът се почистват и нарязват на ситно, картофите също се нарязват. Първо задушаваме лука и моркова, като прибавяме дафиновия лист и 5-6 зърна черен пипер. От дафиновия лист е необходимо само едно листо, защото е много ароматен и не трябва да придава тежък вкус, а леко да се усеща. Запържваме до златисто, докато зеленчуците поомекнат и отстраняваме от огъня. Изчакваме да поизстинат, след което към тях добавяме нарязаните пресни гъби и картоф, измития ориз и млените орехи. Получава се една смес, която овкусяваме с подправките. Когато сместа е готова, започваме да навиваме сарми. Поставяме ме ги в подходящ съд (дълбока тавичка), нареждаме ги  и ги покриваме с два-три листа зеле. Наливаме топла водичка, която също е овкусена с малко подправки. Тя трябва да покрива сармичките. Слагаме капак или фолио и печем във фурна. Трябва да къкри на 200 градуса 120 минути. Така се получават вкусни и апетитни сармички“, споделя Даци.          

На 24 декември в полунощ посрещаме и Рождество Христово, светлият празник отново събира семейството, а хармонията, настроението и любовта, които той носи преминават през топлината, трапезата, вкусните ястия, които са неизменна част от Коледа.

„Мине ли Бъдни вечер, дойде ли Коледа всички на масата слагаме някакво месо. Доста от хората си пекат прасенце, други приготвят пуйка или патица с кисело зеле и ориз. Има най-разнообразни варианти, тук вече е въпрос на предпочитания“, убеден е Далибор.          

Всяка добра домакиня се пита какво да приготви, за да зарадва своето семейство, най-близките си хора, би ли ни дал примерно основно ястие за Коледа?

„По-принцип ущипците са интересни, бързо и лесно се правят и са много вкусни. Ако обичате, могат да бъдат и пикантни. Взимаме 1 кг кайма, тя може да бъде изцяло телешка или смес - 500 гр свинско и 500 гр телешко. Слагаме каймата в една купа, прибавяме три яйца, сол и черен пипер. Нарязваме на малки кубчета 100 гр кашкавал и 100 гр бекон, режем на ситно или рендосваме една скилидка чесън и прибавяме към сместа. Всичко това се овкусява със сол и черен пипер и се омесва добре. След което оформяме ущипците от сместа и ги овалваме в брашно. Сипваме в тиган олио, което да загрее и пържим, докато станат златисти, но да не се препържват. След като са изпържени, ги слагаме на хартия да се поизцедят и са готови за поднасяне. Получава се нещо като хубавите български кюфтенца. Смятам, че това е едно типично балканско ястие, което е подходящо за коледната трапеза“, категоричен е Даци.

КотилотоКотилото

На въпрос кое е най-важното условие за приготвянето на вкусна празнична трапеза, която да сплоти семейството и празникът наистина да бъде вълшебен, майстор-готвачът отговаря така:    

„Най-важно е да се обичаме, да има любов в семейството, позитивизъм и хармония. Когато наближат Бъдни вечер и Коледа, във въздуха се усеща едно сплотяване и семейна любов. Самото приготвяне на вечерята трябва да бъде като забавление, в което да се включат всички членове на семейството, защото именно в това се крият празничното настроение, уютът и щастието“, категоричен е Даци.

„На мен, моето семейство и всички българи желая най-вече здраве. Да сме живи и здрави, да се обичаме и уважаваме повече, а другото ще се нареди!“                                                                                                                                                                                            


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още