Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Схемата „Баневи“-БСП и Дубайските връзки

Мнения

Схемата „Баневи“-БСП и Дубайските връзки

Схемата Баневи-БСП и Дубайските връзки - Tribune.bg
Снимка:

Как олигархът Николай Банев се опита да натопи сина си

Автор: Стефан Ташев, Breaking.bg

Прокуратурата е поискала запор на банкови сметки на семейство Баневи в Швейцария в размер на 1 млрд. лв. Според различните тълкувания сумата е огромна и едва ли ще се докаже. Прокуратурата твърди, че има достатъчно доказателства срещу семейството, арестувано в Ница на 26 октомври тази година.

Какви са козовете на обвинението?

В неделя в медиите се появи открито писмо на Николай Банев-син. Момчето, което е в тежки съдебни дела срещу баща си и мащехата си Евгения Банева за наследството на починалата му майка Дочка Банева, отрича да е основен свидетел на прокуратурата, но признава, че е един от многото свидетели срещу Баневи, които са дали показания.

И че след като го е направил е получил заплахи за живота си. За какво става дума ?

Наистина Николай Банев-младши дава показания и с тях осветлява „схемата Баневи“ за източване на приватизираните фирми и прехвърляне на капитали в задгранични сметки.

Но това е станало не сега, а миналата година в ГДБОП и ДАНС и неговите показания са гръбнака на разследването на срещу двойката. Николай Банев-младши учи икономика в Лондон, но семейство Баневи му спират издръжката, след като той завежда дело да бъде разсиновен от Евгения Банева.

Момчето се връща в България. Неочаквано баща му Николай Банев-старши му протяга ръка и го кани за изпълнителен директор във фирми от холдинга „АКБ корпорация“. Идеята била да се използват знанията му при ръководенето на семейния бизнес.

Малко по-късно младежът разбира, че това е „целувката на Юда“, но вече е късно. Така Николай Банев-син се оказва управител на дружествата „Полимери“АД, „Девня Полимери Инвест“ АД, където е в ръководството на тези фирми заедно с Евгения Банева, която в петък заяви пред съда, че няма нищо общо с бизнеса на мъжа си и не е участвала в управлението на нито една фирма. Това показва справка в Търговския регистър.

Николай Николаев Банев е съдружник на баща си във фирмата „Партнърс Комерс“. Съсобственик с тях във фирмата е и офшорката „Юниурълд Инкорпорейтед“, регистрирана на Сейшелските острови. Именно заради „Партнърс Комерс“ Баневи са обвинени за укриване на над 2 млн. лева данъци. А заради „Юниурълд Инкорпорейтед“ семейството изплува в документите „Панама Пейпърс“. Компанията е регистрирана на Сейшелите на 6 ноември 2007 г. За посредник при регистрацията е избран клонът на „Мосак Фонсека“ в Швейцария. Името на компанията Uniworld е предпочетено след кратко колебание пред Ocean Gate. За услугата са платени 600 долара.

На 14 май 2008 г. българин получава генерално пълномощно да движи делата на фирмата и остава на поста 2,5 г. На 8 декември 2010 г. мъжът е заменен с друг пълномощник – 28-годишен мъж от южен български град. По същото време младият мъж получава пълномощия за още 7 офшорни фирми, но през октомври 2011 г. те са прехвърлени отново на Евгения Банева. Пълномощниците са сменени за пореден път през 2013 г.

В края на 2013 г. законът в Сейшелите обаче и променен – изискването е всички акции на приносител да станат поименни. Затова през юни 2014 г. са издадени 2 сертификата на Евгения и Николай Баневи. Историята почти се повтаря с друга фирма – Buzzard Holdings. И тя е регистрирана на Сейшелите няколко месеца след Uniworld – на 22 февруари 2008 г. За пълномощник е назначена жена от столичния жк „Дружба“. Както и в други подобни случаи вписаният адрес не е пълен – липсва номерът на блока.

На 8 декември 2010 г. жената е заменена от друг пълномощник – същия, който за кратко е пълномощник и в Uniword. И той, както в случая с Uniword, е заменен през юли 2013 г. от друга българка, която само няколко месеца по-късно – през декември 2013 г., е заменена от молдовка.

Николай Банев-младши вижда каква е схемата „Баневи“. Докато той отговаря като изпълнителен директор и мениджър във фирмите, зад гърба му Банев-старши източва предприятията и изнася крупни суми пари в чужбина през офшорките.

Тънката врътка е, че имената им съвпадат Николай Банев. По този начин бащата прави опит да натопи сина си, който да отговаря за далаверите на татко си. Така миналата година младежът стига до ГДБОП и прокуратурата, където дава пълни показания за „схемата Баневи“ за източване на дружествата и изнасяне на парите в чужбина без да се плащат данъци.

Николай Банев-младши обаче не е единственият нарушил омертата и разкрил схемата. Друг основен свидетел на прокуратурата е Зорница Илиева, бивша дясна ръка и доверено лице на Баневи, дълги години финансов шеф на целия холдинг на семейството.

През август 2017 година Илиева дава интервю за агенция „Блиц“ по темата „Полимери“-Девня.

„8 години съм работила като финансист на целия холдинг на Николай Банев, включително и на завода „Полимери“. Мотото на семейство Баневи е – фалират, режат на скрап и продават. И не става въпрос само за „Полимери“, а и за заводи в Харманли, в Казанлък, в Троян и т.н. „Полимери“ бе обявен в несъстоятелност на 12.12.2012 година. Но към тази дата заводът беше нарязан на скрап, тогава задълженията към работници и служители бяха над 1 милион лева.

Единствената цел на Баневи беше каквото може да се нареже, да се изкарат някакви пари, които да бъдат вложени в различни офшорки“, заявява тогава Илиева. Финансистката е много приближена на семейството, но настъпва разрив. Илиева успява да измъкне от Баневи къмпинг „Каваците“, където нахлува с частни гардове.

В епична битка между тях и гардове на Баневи през лятото на 2017 г. за контрол на къмпинга, полицията арестува всички. Накрая Илиева успява да извади документи, че „Каваците“ е нейна собственост, а не на Баневи.

Финансистката е свидетел на семейството срещу Банев-младши по делото за наследството на майка си Дочка. Но в залата настъпва обрат-Илиева признава, че е била притискана от Евгения и Николай да дава лъжливи показания срещу момчето.

Дамата също е сред основните свидетели на прокуратурата срещу семейството.

Тънка червена линия. Осигурявал ли е Сергей Станишев гръб на Баневи ?

Според запознати прокуратурата и разследващите ще търсят и друг бивш изпълнителен директор на част от фирмите на Баневи, преди Зорница Илиева. Става дума за Анна Главинова. Дамата е интересен персонаж и показва връзките на Николай Банев с БСП.

Главинова е изпълнителен директор на „Полимери“ и член на Надзорния съвет на дружеството. Това става след като правителството на Сергей Станишев, известно като кабинета на Тройната коалиция, поема властта в страната. Защо точно тогава?

Защото съпругът на Главинова е Веладин Битолски, член на политическия кабинет на премиера Сергей Станишев и парламентарен секретар на Министерски съвет при управлението на Тройната коалиция. Битолски изпълнява същата длъжност и при правителството на Пламен Орешарски. Мъжът тогава е и член на ВС на БСП.

Първи съобщава новината сайтът „Всеки ден“. Скандалните връзки на Банев със Станишев пред медията коментира бившият член на ВС на БСП Илия Божинов.

„Банев има много близки отношения със Станишев. Самият Битолски е известен като човек на Банев. Той дойде при Станишев тъкмо по линия на Банев“, твърди Божинов през 2009 г. Думите му не са опровергани от никой до момента. И после анализатори питат защо чак сега се разследват Баневи. Ето ви един от отговорите. Не случайно по времето на Станишев Николай Банев гордо се снимаше на червените събори на Бузлуджа, като човек „предан на лявата идея“.

Името на Анна Главинова е забъркано в скандал с ФК „Берое“ през 2007 г. Тогава Николай и Евгения Баневи са собственици на клуба и го докарват до фалит. Олигархът едва е спасен от гнева на публиката на стадион „Берое“.

През 2007 г сайтът Берое онлайн открива, че гръмко обявеният от Банев рекламен договор между клуба и „Полимери“-Девня в размер на 2 млн. лв не съществува, а обратното, клубът има задължения от 1,5 млн. лева. Задълженията са от заеми от „Полимери“-Девня. Отчетът на дружеството е подписан именно от Анна Главинова като шеф на Надзорния съвет.

Съпругът ѝ има неприятности с правосъдието известно време. През 2010 г, след падането на Тройната коалиция, прокуратурата повдига обвинения на трима души за източване на пари от Здравната каса. Това са шефката на касата тогава Жени Начева, Веладин Битолски и зам.-министърът на здравеопазването в кабинета на Станишев Емил Райнов.

Според обвинението Райнов е поискал 7% процента от оборота на фармацевтична компания два пъти – през 2005 г. и 2007 г. Парите са искани, за да може Райнов, в качеството си на зам.-здравен министър и шеф на УС на НЗОК, да упражни влияние при вземането на решения за обществените поръчки.

Второто обвинение е, че през юли 2007 година Райнов е поискал 11 млн. лева, отново представляващи 7% от оборота на компанията, за да упражни влияние върху длъжностни лица, от които е зависела акредитацията на болници и сключване на договори с НЗОК. Посредник при вземането на парите е бил членът на политическия кабинет на Станишев Веладин Битолски. Три години по-късно разследването на прокуратурата по този скандал бе прекратено.

Според запознати за разпит ще бъде търсен и друг изпълнителен директор на „Полимери“ и верен човек на Николай Банев. Става дума за Ивайло Маринов, един от „мозъците“ измислил финансовите схеми на Баневи. Николай го наричал финансистът-мечта. Според Търговския регистър Маринов участва в управлението на „АКБ Корпорация“ и „АКБ Индустриални технологии и конструкции“ АД.

Дубайската връзка

Освен с офшорките и панамските истории разследващите се опитват да разкрият друга схема за изнасяне на капитали в чужбина, този път към Дубай.

Мозъци на тази схема са предпоследният финансист на Николай Банев Димитър Караиванов и адвокат Димитър Димитров. Караиванов е в управата на скандалната „Партнърс Комерс“ заедно с Банев.

По-късно заедно с Димитров напускат България в посока Дубай. Според информирани двамата подготвяли почвата за прехвърляне на капиталите на семейство Баневи към Дубай. Ако тази двойка бъде намерена и разпитана, прокуратурата ще получи доста любопитна информация за трансфери на капитали, пране на пари и укриване на данъци не само към Сейшелите и Швейцария, но и към Дубай, казват информирани.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати