Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Скандал с манипуиран вот преследва „Смартматик“, организират изборите и у нас

Мнения

Скандал с манипуиран вот преследва „Смартматик“, организират изборите и у нас

Снимка:

Шеф от фирмата „Смартматик“, които ще правят и изборите са били подведени под криминална отговорност само преди няколко години във Филипините.   

През юни 2017 г. филипинското Министерство на правосъдието обвинява Филипинската избирателна комисия и компанията, осигуряваща логистиката за машинния вот – „Смартматик“, в нерегламентирана промяна на софтуера на компютърните системи в нощта на изборите на 9 май 2016 г. Персоналът на Смартматик и Комелек са криминално отговорни за промяната на софтуера на сървъра, действие, нарушаващо поверителността и интегритета на компютърните данни и системата, заявява Министерството на правосъдието.

С решението се обвиняват Марлон Гарсия, шеф на екипа за техническа поддръжка на „Смартматик“, и подопечните му Нийл Баникед и Маурисио Ерера. В нарушение на раздел 4 от Закона за предотвратяване на киберпрестъпления са обвинени също експертите по информационни технологии на Комелек Руи Пенялба, Нелсон Ерера и Франсес Мае Гонзалес. Раздел 4 от Закона инкриминира достъпа до компютърна система без позволение, както и целенасочената и безотговорна промяна на компютърни данни.

Разделът също така инкриминира действията на саботиране на функционалната способност на компютър или компютърна система чрез въвеждането, изтриването или изменението на компютърни данни и програми без право или позволение.

Фактите са, че след като Марлон Гарсия неправомерно променя софтуера на сървъра по време на протичащите избори, преднината на консервативния кандидат за вице-президент Фердинанд Маркос младши пред най-близкия му съперник, Лени Робредо от Либералната партия, започва да намалява с еднакви пропорции 40 към 1, което според експерти е статистически невъзможно. Това продължава до малките часове на нощта, когато огромната преднина на Маркос от над 1 милион гласа най-накрая е стопена. 

Самият Марлон Гарсия е един от основните програмисти, ако не и основният, които ще обезпечават логистиката на българските избори на 11 юли.    

Когато го обвиняват в жестокото престъпление Гарсия се оправдава как "промяната в софтуера е била само козметична и не е повлияла на резултатите от изборите", но според наблюдатели това не е така, след като хеш кодът е променен, а изоставащата с над милион гласа Робредо от Либералната партия наваксва след софтуерната промяна с бързи темпове, докато преди промяната е изоставала с бързи темпове. Тъй като резултатите се предават по телевизията, милиони филипинци стават преки свидетели на случилото се.

Марлон Гарсия на Линкедин, ще видим че той е венецуелец, завършил Централния университет на Венецуела. Най-голяма експертиза има в програмирането със SQL, по щастливо стечение на обстоятелствата програмата, с която могат да се модифицират бази данни, например броя на гласовете за една или друга партия. Като опит Гарсия изтъква също разработването на софтуера за управление на избори на Смартматик, както и сертифицирането му. Тоест човекът, който неправомерно е променил софтуера във Филипините, ще нагласява софтуера и ще брои българските гласове... И никой не се учудва от нищо. Съвсем нормално, ще кажат от ЦИК. А какво пък значи, че има опит и в сертифицирането на този софтуер? Може ли едновременно човек да разработва и сертифицира софтуер? Отговорете си сами? Така ли е помагал за сертифицирането на разработения от самия него софтуер във Филипините? Така ли е помогнал и у нас, в България, за сертифицирането на софтуера от съответните агенции?

Гарсия е много добър също в изграждането на компютърни мрежи, точно умения, необходими за саботирането на една мрежа, както в нашия случай, когато във всички до една машини има интернет връзки, независимо дали някои твърдят, че са изключени или не.

С една дума - сигурността на българските избори е гарантирана. Гарантирана от Марлон Гарсия и Венецуела.

Людмил Цветков  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още