Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Слави Танкеин: Някои НПО целят дестабилизиране на държавата, нарушаване на правовия ред

Мнения

Слави Танкеин: Някои НПО целят дестабилизиране на държавата, нарушаване на правовия ред

Снимка:

От Фейсбук профила на Слави Танкеин е юрист, експерт по информационна сигурност и съосновател на Международен Правен Център ILAC, изпълнителен директор на "Правен свят" ЕАД

Специално за всичките ми приятели във Фейсбук, които харесват така наречените демократични партии в България. Безспорно конституционното гарантиране на свободата на събранията и свободата на сдружаването са основа за съществуването на правовата държава. В годините обаче, тези свободи биват използвани от определени граждански организации, да отразяват случващото се в страната през собствената си призма или по-скоро такава, преследваща чужди национални интереси. Липсата на прозрачност, отчетност и отговорност на тези организации, позволява злоупотребата с тях. Видно от действията на неправителствените организации същите целят дестабилизиране на държавата, нарушаване на правовия ред.

С оглед ограничаване на влиянието на подобни организации в българското общество, в началото на месеца, правителството предложи поправки в Закона за юридическите лица с нестопанска цел. С поправките се цели да се подобри прозрачността на всички организации, които биват финансово поощрявани от чуждестранни субекти. Всички които са финансирани по подобен начин, се задължават да се отчитат пред Министерството на финансите за всяко дарение над 1000 лева. Предвижда се също, създаването на специален регистър за финансирането на неправителствени организации от чуждестранни донори, като се дават правомощия на министъра на финансите за назначаване на финансови инспекции, които да се извършват от Агенцията за държавна финансова инспекция. За да се избегнат всякакви съмнения относно прокарваната обществена политика, с изменение в антикорупционния закон (ЗПКОНПИ), се предвижда председателите и членовете на управителните органи на организациите да подават специални декларации за имуществени интереси, подобни на декларациите на лицата, заемащи публични длъжности. Създава се възможност за налагане на имуществени санкции спрямо организациите, които не декларират полученото финансиране от чуждестранни донори.

Буди недоумение желанието на политически движения и организации, да представят този законопроект за антидемократичен и ограничаващ дейността на гражданските организации. С твърденията си в тази насока подкрепят тезата, че зависимостите от външни интереси са основополагащи за функционирането на определени неправителствени организации.

Например би било интересно да се види финансирането на всички организации в новосъздадения Съвет за развитие на гражданското общество, както и на Съвета по формиране на политики и мерки за гражданския сектор. Възможно е част от представените там НПО да имат един и същ източник на финансиране, което би довело до явен проблем и видима зависимост от чужди интереси.

Твърдения на определени самоопределящи се за десни и демократични партии, че подобни неправителствени организации не следва да се отчитат пред никого, са меко казано нелогични. Прозрачността следва да е в основата, на всички подобни организации, тъй като същите защитават определени интереси – били те чуждестранни или на онеправдани малцинствени групи. Хората сами трябва да могат да направят информиран избор, коя организация, за какво се бори и откъде се финансира. Защото нека не се заблуждаваме, в България на всички ни е ясна максимата, че „който плаща, той поръчва музиката“.

Не бива да забравяме и съвсем скорошните разкрития за това, че Европейския съд по правата на човека е изцяло зависим от чуждестранни неправителствени организации, чиито връзки се проследяват чак до България.

Считам, че подобни законодателни промени са в интерес на България и запазването на интересите на държавата и народа, а всички противници на този законопроект са част от проблема на съвременното гражданско общество, както  и работят в интерес различен от българския.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема