Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. След ВСС, ново фиаско и в парламента при опитите за „отстрелване“ на Иван Гешев

Мнения

След ВСС, ново фиаско и в парламента при опитите за „отстрелване“ на Иван Гешев

След ВСС, ново фиаско и в парламента при опитите за отстрелване на Иван Гешев - Tribune.bg
Снимка:

Антоанета Цонева попита главния прокурор за оставката му, но не смее да пита лидера си Христо Иванов какво прави в джипа на обвиняемия Бобоков

„Главният прокурор е безотчетен“; „Гешев трябва да идва в парламента“; „Гешев се крие“. Вероятно помните добре всички тези лозунги и заклинания. Това бяха мантрите по време на предизборните кампании за проведените през миналата година три парламентарни вота. Техните говорители неизменно присъстваха в листите на „Демократична България“ – политическа формация, свързвана със задкулисието, олигархията и едри бизнесмени от години, имащи проблеми със закона и правораздавателната система, в следствие на което държавното обвинение и лично главният прокурор Иван Гешев са тяхна мишена и враг №1, не просто от номинирането му, но още от времето, в което той ръководеше ликвидираната вече Специализирана прокуратура.

Съвсем очаквано, веднага щом се докопаха до властта, гаулайтерите на „Демократична България“ стартираха отчаяна битка срещу неудобния Гешев. А инсталираната в правосъдното министерство Надежда Йорданова дори заяви публично, че щяла да използва целия ресурс на държавата, за да острани главния прокурор. Е, дали успя наистина да впрегне в пълна сила репресивния апарат на изпълнителната власт срещу Иван Гешев – това ще стане ясно в близките месеци. Но със сигурност съумя да изгуби времето на Висшия съдебен съвет (ВСС) с „правното нищо“, което според водещи юристи представляваха внесените от нея сигнали на бившия служебен правосъден министър Янаки Стоилов и сегашния вътрешен министър Бойко Рашков по адрес на обвинител № 1. И логичното се случи – искането на Йорданова за уволнение на Гешев катастрофира във ВСС, след като кадровиците на Темида го отхвърлиха с внушително мнозинство от 16 на 2 гласа. С този акт те на практика за трети път избраха Иван Гешев, след като два пъти сториха това през есента на 2019 г., когато президентът Румен Радев върна на ВСС направения с 20 гласа „за“ категоричен избор.

Фиаското на Йорданова преди близо две седмици, обаче, не спря нейните съпартийци и близки съратници Иво Мирчев и Антоанета Цонева да привикат Гешев в българския парламент. Явно „корпулентният политик“ и „валкирията от Разград“ са считали, че главният прокурор ще го тресе треска, ако случайно в късния следобед в четвъртък получи информация за среща с техните велики особи по обяд на следващия ден.

Да, ама не.

Въпросното събитие се превърна в гротеска подобно на мероприятието за премахване на Гешев във ВСС. По същия начин той трябваше да бъде остракиран и екзекутиран. Да де, но вместо да избодат очи, за пореден път му изписаха вежди. Или другояче казано – редно е главният прокурор да почерпи своите предшественици. И срещу Филчев, и срещу Цацаров имаше атаки на олигарси и техните слуги в политиката – доста по-концентрирани, умни, координирани, с ясен замисъл и стратегия. Днес наследниците на водещите войната срещу прокуратурата са жалки сенки, бледи подобия и комични аватари.

Впрочем – както бе напълно очаквана катастрофата на Надежда Йорданова във ВСС (заради „правното нищо“, опаковано като сигнали), така и логично Антоанета Цонева и Иво Мирчев се сгромолясаха шумно при опита си да поставят натясно Иван Гешев на тема прословутите снимки от спалнята на бившия премиер Борисов. Аргументите им липсваха, въпросите неточни, усилията ялови. Дори не успяха да се подмажат на задкулисните ментори, спуснали поръчката за дискредитиране на неудобния им Гешев. Даже не реализираха актив пред потенциалните гласоподаватели на фона на все по-вероятните предсрочни парламентарни избори. Просто защото едва ли мразещият Гешев електорат на олигархичната формация „Демократична България“, а вече и „Продължаваме промяната“, е бил доволен от изнесеното в петък представление, показващо един спокоен, разумен и уверен в себе си главен прокурор от една страна. А от друга -  неколцина изпаднали в умопрачение „уонаби политици“, които треперят от страх, че при предсрочен вот, много е вероятно да гледат парламента по телевизора.

И все пак – ясно е. Имат поръчение хората. Едни богати хора, част от които с обвинения, са ги вкарали в парламента, сега трябва да се отплащат на благодетелите. Нормално е да се напъват, за да докажат що за ефикасен  инструмент срещу врага в лицето на прокуратурата си имат олигарсите от сенките. Вече казахме, че ефективността на Цонева и Мирчев в атаката срещу Гешев клони към нула, Но в крайна сметка – не е луд този който яде зелника, а онзи даващият. Да му мислят техните шефове. Особено сега, когато вероятно пак ще редят предизборни листи.

А единият от началниците вече започна да ги привиква. Става дума за обвиняемия олигарх Пламен Бобоков, повикал на отчет в джипа си на паркинга срещу парламента лидера на „Демократична България“ Христо Иванов. Между другото – защо в Антикорупционната  комисия зададоха въпрос към Гешев за неговата оставка, но така и (Антоанета Цонева) още не е попитала Иванов (за оставка?) - какво търси лидер на парламентарна група в луксозното возило на крупен бизнесмен, имащ публично известен проблем със закона и правораздавателната система на Републиката. Това не е търговия с влияние, лобизъм или корупция ли?

Много просто – защото Цонева и Мирчев навярно скоро и те ще ходят на отчет в същия джип на паркинга пред Народното събрание. Бобоков сигурно вече е в очакване, за да ги нахока, че и те като съпартийката им Надежда Йорданова се издъниха с поредния неуспешен опит да „ударят“ главния прокурор.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати