Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Станислав Балабанов: Нито сме готови за еврозоната, нито ни искат в Шенген

Мнения

Станислав Балабанов: Нито сме готови за еврозоната, нито ни искат в Шенген

Станислав Балабанов: Нито сме готови за еврозоната, нито ни искат в Шенген - Tribune.bg
Снимка:

За последиците от природното бедствие по Южното Черноморие, за еврозоната и Шенген, за управлението на кабинета Tribune.bg разговаря с народния представител от ИТН Станислав Балабанов.

Г-н Балабанов, как оценявате първите три месеца на кабинета „Денков”?

За три месеца видяхме от този кабинет толкова, колкото наблюдавахме ГЕРБ за 9 години. Казва се правителство „Денков-Габриел”, но за съжаление и двете фигури са фасадни. По-скоро наблюдаваме правителство на „БКП” – Бойко, Кирил и татко Петко. Като че ли духът на Комунистическата партия в този Партиен дом се прероди отново в конфигурация със същата абревиатура. Това правителство е съставено от политически аматьори, които не знаят какво да я правят тази власт и трябва да си ходят. Хората виждат, че не се справят и до нищо хубаво няма да доведе това.

Все пак успяха да вземат концесията на пристанище „Росенец” от „Лукойл”, но горивата поскъпват?!

Не само горивата поскъпват. С промените в Закона за енергетиката ще поскъпне и токът. В един момент ние като битови потребители ще го усетим по джоба си. Тогава и токът ще скочи, и бензинът ще скочи. Зимата идва, така че българинът е търпелив, но когато му се посегне по този начин, много бързо ще напълни площада. Това е пътят на логиката. Всичко останало е нечистоплътно. Не може да управляваш с човек, когото арестува и заради когото се създаде като политически проект.

Продължаваме да коментираме човека, който не е между живите – Алексей Петров - и участието му в "сглобката"?

Да се прави правителство на България през посредници - през задкулисие, пък къде са се срещали, в кой манастир, пък бащата на единия бил познат с другия, пък как се срещали само по отношение на логистиката, значи това не е правителство на България. Това е правителство на някакви задкулисни интереси. Вече имаме една личност, която е покойник и която най-вероятно също е имала интереси в едно такова правителство.

Да, но всичко това се прави под лозунга – „За еврозоната, за Шенген”?

Да, но нито сме готови за еврозоната, нито ни искат в Шенген. Виждате мнението на Австрия и Нидерландия. Най-вероятно няма да видим Шенген догодина, защото виждате какво е състоянието на границата ни. Ежедневно се губят животи по магистралите ни заради нелегално преминаващи мигранти. За да влезем в Шенген, ние трябва да гарантираме сигурността на външната граница на ЕС, а към този момент положението е отчайващо. Ние не можем да се справим с този казус, т.е. всички тези политически димки, зад които застават – войната в Украйна, Шенген, еврозоната, този тежък евроатлантизъм, който демонстрират, ще им изяде главата съвсем скоро. По нито едно от направленията ние не сме готови.

Излязоха данни, че по Плана за възстановяване и устойчивост има фирми, близки до ПП, които си разпределят милиони?

Средствата отиват във фирми, близки до ПП - фирми, в които Кирил Петков е имал участие. И Асен Василев е имал участие в някои от тези фирми. Аз и моите колеги ги показахме и те не са тайна.

За капак дойде и бедствието по Южното Черноморие?

Според мен случилото се отново е резултат на немърливост и политиката, която водят коалиционните партньори на ПП в последните години. Изсякоха Странджа, а премиерът Денков излиза и говори за природно бедствие.

Александър Дунчев биеше барабана в парламента, но казват, че е „ял бой” в кабинета на Кирил Петков, а после обяви, че напуска ПП заради листите. 

Яде бой и го няма в парламента Дунчев, защото много тупаше барабана. Това е риторичен отговор на вашия въпрос. Замислете се какви хора ни управляват. Загубихме четири живота официално, така че какво още трябва да се случи, за да се осъзнаем?!

Обмисляте ли вот на недоверие?!

Не, с такова мнозинство няма да мине. Иначе още днес би било добре да е иницииран, но докато „сглобката” е обединена със задкулисните интереси, каквито и вотове на недоверие да се случат в зала, те няма да минат, защото управляващите имат мнозинство. Единственият вот на недоверие трябва да го изразят българските граждани на площада.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети