Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Стоян Георгиев: Любов се гради върху три стълба – взаимно посвещение, емоционална близост и сексуална интимност

Мнения

Стоян Георгиев: Любов се гради върху три стълба – взаимно посвещение, емоционална близост и сексуална интимност

Снимка:

Двойка, която прекарва време и се забавлява заедно, остава заедно, казва специалистът

Стоян Георгив е семеен терапевт, председател на "Асоциация за интензивно семейно консултиране" и редактор на Semeistvo.bg. Автор е на книги и материали, посветени на семейството за водещи български медии. Участвал е в редица телевизионни шоута и предавания. Участвал е в написването на „Книга за татковци". Автор е на първата авторска българска аудио-книга „Как да откриеш за какво си роден", включваща практични уроци за поставяне на житейски цели и съставяне на изявление за лична мисия, както и на книгата „30 въпроса от семейния живот".

Специално за Tribune.bg Стоян Георгиев разкрива някои от фундаментите за успешен и дълголетен брак.

Как се градят семейни отношения, кое е разковничето за успешен и дълголетен брак?

Най-важното е двойката от самото начало да реши, че ще гледа на своите взаимоотношения дългосрочно и ще се подготви за маратон, не за спринт. Този начин на мислене ще съдейства да поставят фокуса си не само върху силните любовни преживявания, а върху малките неща, които е необходимо да се правят всеки ден, за да се поддържа огънят на любовта жив. 

Истинската любов се гради върху три основни стълба, които са: взаимно посвещение, емоционална близост и сексуална интимност. Необходимо е на регулярно ниво да се предприемат стъпки в тази посока. Освен чувство, любовта е избор и ангажимент. Най-лесният начин да разберем идеята, е да си представим живота ни като стерео-уредба с различни потенциометри, която трябва да се настрои според етапа от живота, в който се намираме. Аз бих настроил потенциометрите на моята стерео-уредба по такъв начин, че всичко останало да бъде отражение и функция от отношенията с най-скъпия за мен човек, а не обратното. Сигурно и затова първото нещо, което правя сутрин е да сервирам кафе на жена ми в леглото. 

Кога изстива любовта и може ли да презаредим по някакъв начин емоциите, енергията си, да запалим отново чувствата, какъв е пътят, как се поддържа огъня?

Запомнете следното словосъчетание: дейности, предизвикващи нераздвоено внимание и смях. Знам, че звучи очевидно, но по време на семинари задавам този въпрос на двойките и над 90% не вдигат ръка, когато ги попитам дали са отделили целенасочено време на партньора и дейности, които ги карат да се забавляват. 

Двойка, която прекарва време и се забавлява заедно, остава заедно. Разбира се, това е само един малък детайл от много други, които са важни за успешното развитие на двама души, като решаване на конфликти, изясняване на очакванията, сексуална отговорност и т.н. 

Има ли обречени връзки и неспасяеми бракове?

Да. Най-често това са ситуации, в които се нарушават основите на брака, като наличие на домашно насилие, изневяра и напоследък - различни форми на зависимости. Обикновено единият (или и двамата) партньори отказват да поемат отговорност за връзката си и тя се разпада. Но дори и в такива ситуации, препоръчвам да се даде шанс на брака, ако и двамата партньори са готови на тази стъпка. Това обаче следва да се осъществи с предварително изясняване на очакванията, най-добре пред специалист.

На базата на Вашия професионален опит, бихте ли посочили основната причина, най-често срещаната причина за една раздяла, за краха в отношенията – изневярата ли е?

Много са разрушителите на любовта, като изневярата е само една от тях: свръхзаетост, безотговорност, лоша комуникация, чести гневни изблици, агресия, липса на адекватно управление на парите, егоизъм, обсебващо или независимо поведение, бизнес-провал или бизнес-успех, дразнещи навици и много др. 

Кои са вашите съвети за добри семейни отношения, любов и страст в семейството?

Винаги съм следвал предвидим модел за подобряване на отношенията, който обикновено представям на двойката още при първоначалното ми интервю с тях. Той включва няколко стъпки:

- Целенасочено отделяне на дейности всяка седмица (по възможност около 15 ч. само двамата), които да водят до позитивни изживявания;

- Изясняване на очакванията и изработване на механизъм за решаване на конфликти, в който се включват списък с правила и развиване на умения за активно слушане, пауза при конфликт и вземане на съвместни решения;

- Точно идентифициране на пречките пред любовта и лично посвещение за промяна и определяне на емоционалните нужди.

Разбира се, всяко взаимоотношение е уникално и изисква специфичен подход.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема