Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Стоян Панчев пред Tribune: Без по-високи данъци, трудно ще влезем в дефицит от 3% за 2024г.

Мнения

Стоян Панчев пред Tribune: Без по-високи данъци, трудно ще влезем в дефицит от 3% за 2024г.

Стоян Панчев пред Tribune: Без по-високи данъци, трудно ще влезем в дефицит от 3% за 2024г. - Tribune.bg
Снимка:

Приближаваме ли се към еврозоната, за инфлационния критерий и какъв ще е дефицитът в бюджета за 2024г. Tribune.bg разговаря със Стоян Панчев, председател на Българско либертарианско общрество, икономист в ЕКИП и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Г-н Панчев, все още не изпълняваме инфлационния критерий за членство в еврозоната?

Последният път, когато гледах данните, беше над 5% дупката, която трябва да запълним относно инфлацията, което е много. Миналата година, когато ни отказаха, беше доста по-малка тази дупка, т.е. ние не изпълняваме критерия за инфлацията повече, отколкото миналата година, когато ни спряха за еврозоната.

Ще се справим ли и с дефицита в бюджета за следващата година?

Това, което може да се случи за бюджета, е да изпуснат дефицита. Тази година с доста усилия успяха да го вкарат в тези 3%. Сега, без да повишават данъци за следващата година, може да се окаже много трудно да се влезе в този дефицит. Вероятно ще бъдат поставени пред този избор – или да излязат от 3% дефицит, или да вдигат данъци, за да индексират пенсии. Мисля, че онзи ден премиерът почти директно си го каза, че ще премахнат изключението на ДДС за ресторантите, което ще им донесе най-вероятно 250 млн. лв. като допълнителен приход в бюджета. Моето подозрение е, че другата година може да изпуснат и дефицита. А ако през Конституционния съд мине и този референдум за еврото, вече може да кажем „чао,чао” на еврозоната. Като другият проблем е, че ако не ни пуснат в Шенген, малко вероятно е да ни пуснат в еврозоната. Чисто политически, доколкото съм говорил с експерти по въпроса, еврозоната и Шенген вървят заедно, т.е. ако не те искат за Шенген, няма да те искат за еврозоната.

А възможно ли е да ограничат капиталовите разходи в бюджета за 2024г., както вече видяхме, че се случва?

Това според мен ще помогне тази година. Дефицитът за тази година по-скоро няма да бъде изпуснат. Гледах министъра на регионалното развитие, който иска да рестартира строежите на магистралите, което най-вероятно ще върне тези разходи обратно в бюджета. Там наистина има много пространство за маневри, защото просто правителството още не се е научило да харчи парите. Това е най-сложната част – да организираш тези проекти и чак след това да може да изхарчиш парите за капиталови разходи. Тук важно е дали ще има ротация на кабинета и ако дойдат министри на ГЕРБ, може би те ще са по-успешни и бързо ще влязат в час. ГЕРБ имат хора, които са го вършили това вече.

За да спасят парите си от инфлация, хората инвестират в имоти, а дали това ще ги спаси?!

Смятам, че трябва да се укроти този пазар. Няма логика да остане така, но там важни са лихвите по ипотеките. Тези лихви 2022г. скочиха, а после паднаха. Сега, уж, пак са тръгнали да се качват нагоре. Ако се покачат повече лихвите по ипотеките, ще намалеят сделките и цените ще се укротят.Статистиката вече започна да показва намаляване на сделките.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати