Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Стойчо Стойчев пред Tribune: Ново мнозинство в това НС няма да оцелее, вървим към избори

Мнения

Стойчо Стойчев пред Tribune: Ново мнозинство в това НС няма да оцелее, вървим към избори

Стойчо Стойчев пред Tribune: Ново мнозинство в това НС няма да оцелее, вървим към избори - Tribune.bg
Снимка:

Това ще бъде „кабинет на агонията“ или „кабинет на продължаващата агония“

Интервю на Tribune.bg с политолога доц. Стойчо Стойчев за новата политическа реалност в България, маневрите на партиите и възможните посоки за изход от сложната ситуация                                                  

Г-н Стойчев, какви са впечатленията ви от изминалите консултации на партиите при президента? Както стана ясно Румен Радев сложи край на този цикъл, без да проведе срещи с „Продължаваме промяната“ и БСП, които отказаха да се явят при него вчера с мотив, че трябва да бъде окончателно приет бюджетът. Как бихте коментирали поведението на едната и другата страна?

Очевидно втвърдяване на позициите от страна на двете политически партии, някакъв вид демонстрация на неуважение и незачитане на президента и на неговата конституционна роля в този процес. От друга страна имаме твърдата позиция на Радев, че няма да се съобразява с тях. Те като не искат, точка по въпроса! Той ще си кара по предписания ред. Има вече опит със съставяне на правителство, служебни кабинети и т.н. Ще връчи мандатите предполагам в някакъв партиен порядък и отново топката тук ще бъде в „Продължаваме Промяната“, за да видим дали те имат реални намерения да изпълнят този мандат или ще го саботират още от самото начало, като предложат отново Кирил Петков за министър-председател. Това моментално ще означава, че няма да могат да го изпълнят, тъй като Петков получи вот на недоверие преди седмица. Няма как същите депутати да го изберат отново за министър-председател. Това ще бъде показателно накъде ще тръгне цялата процедура. Оттам, предполагам, че вторият мандат много бързо ще бъде върнат от ГЕРБ. Като вероятно това би било както винаги съпътствано с представяне на проектокабинет от тяхна страна, за да покажат, че имат управленски капацитет. След това президентът вече ще влезе в най-важната си функция в това отношение – да даде мандата на трета партия по свое усмотрение. Тогава пък ще си проличи дали Румен Радев има реално намерение да се изпълни този мандат или не, защото може да го даде на партия, която има шансове или на такива, която няма никакви шансове да състави правителство. Разбира се, вероятността да се излъчи кабинет е по-малка, отколкото да не се излъчи. В крайна сметка почти всички очакват, когато се извърви тази процедура, президентът да разпусне Народното събрание, да назначи служебен кабинет и да насрочи избори за септември, октомври. Това е продукт на динамичната ситуация в страната, на арогантното отношение на Кирил Петков като премиер, защото голяма част от проблемите той ги създаде въз основа на вражди, които отвори, без да има смисъл от тях. Не знам защо, вероятно заради его или нещо друго. Разбира се, има променена обстановка по отношение на парламентарното мнозинство. „Има такъв народ“ вече са в тежък конфликт с „Продължаваме Промяната“. Ново мнозинство в рамките на този парламент ще бъде крехко, ще бъде лесно за атакуване и с него би се ангажирал да управлява само човек, който не държи много на политическата си кариера. Дори да излъчим такъв кабинет, не вярвам той да оцелее дълго време и да бъде способен. Доколкото виждам ще вървим към нови избори по бързата процедура.

Какво смятате за опитите за бавене на процеса от страна на ПП и БСП? Официалният им аргумент е актуализацията на бюджета, неофициално се знае, че тече опит да се организира подкрепа за нов кабинет на Кирил Петков в рамките на този парламент.

Румен Радев иска да се приеме актуализацията на бюджета, защото ако ще има служебен кабинет, той трябва да има бюджет. От друга страна е ясно, че самият вот на недоверие и оставката на Никола Минчев бяха гласувани с цел да се съкрати максимално времето на Кирил Петков да съблазнява други депутати. Ясно е, че той продължава да го прави и е ясно, че президентът от своя страна бърза с процедурата, за да скъси това време, което Кирил Петков има в момента, за да не може в крайна сметка да си осигури заветните 12 депутати, които му трябват , за да си крепи кабинета. Дори да ги намери, това ще бъде „кабинет на агонията“ или „кабинет на продължаващата агония“. Тези хора много трудно се събират за кворум, много трудно ще минават решения, и Петков още по-трагикомично ще приключи своя политически път. Отлагането с шест месеца до една година само допълнително ще дискредитира „Продължаваме Промяната“, Кирил Петков и Асен Василев персонално, и несъмнено ще доведе до бурен крах за тях догодина. Сега, ако все пак проявят някакъв разум, проведат консултации за кабинет, който да бъде подкрепен на принципна основа от парламентарни групи, а не от крадени депутати, биха могли да излязат с достойнство и да кажат, че действително са ги свалили.

Оставката на правителството бе внесена чрез куриер в Народното събрание, на какво ви прилича това?

Сигурно е пратена по „Еконт“ или може лично министърът на транспорта и собственик на „Еконт“ да е казал „Еконт достави вашата пратка“. Няма значение как я е пратил Кирил Петков, важното е, че той беше доста ангажиран в парламентарната институция, ходеше там лично, за да държи речи, да мобилизира мнозинства. Ако демонстрира някакъв вид негативно и неуважително отношение към президента е едно, ако демонстрира същото отношение към парламента е съвсем друго, защото вътре са и неговите собствени депутати. Той много бързо се научи на едни такива привички. Важното е, че има гаранции конституционната процедура да бъде спазена в срок. Всичките други прояви и демонстрации в стил предучилищна група или направо детска градина ги оставяме за потребителите на „промяната“.

Прегръдка между „Демократична България“ и БСП на едни бъдещи избори как ще повлияе на техния електорат?

Те са го пробвали това с Мая Манолова на изборите за кмет на София. Видно е, че работи. Има някакъв вид опции. Като цяло ми се струва, че в момента по-скоро те обсъжат самостоятелно явяване или заедно с „Продължаваме Промяната“, БСП като предизборна коалиция по-трудно биха могли да я спрягат, но като нищо!Нищо чудно да направят една голяма предизборна коалиция и да се явяват там в някакъв вид игра на „всичко или нищо“, защото такова нещо може да спечели, може и да загуби катастрофално. При всички положения в „Демократична България“ има опитни политици, които ефективно използваха и преференциите, и ходенето на избори много пъти, ще се ориентират в ситуацията. В БСП Корнелия Нинова поунищожи експертния потенциал, с който разполагаше партията, но пък ще компенсират. Ако пък са заедно с ПП ще се компенсира липса на структури, на социална база на тази партия, защото тя дори формално няма юридическа регистрация. Те ще си направят коалиция и ще се носят като едни субекти. Като няма юридическо лице, няма кого да търсиш да съдиш. Вие представяте ли си – някакъв анонимен субект ни управлява държавата в момента? Даже няма регистрация. Ние, ако искаме да заведем иск срещу тази партия, няма как да го направим, защото този субект не съществува. Това е абсолютна „черешка на тортата“ на инструменталното им отношение към законността, към законите и към институциите. Те имат такова отношение към всичко.

Защо всеки се кълне, че не са му предлагани пари и все пак усещането в обществото е, че се "пазаруват" депутати?

Кирил Петков се закле в Конституцията на България и все пак я наруши. Такива клетви аз отдавна съм се отказал да слушам и да ги взимам за чиста монета. Отделно, винаги може да се направи финансово спокойствие, да не сключваш директно транзакция с човека, а да се случи под формата на дарение за социален клуб. Ако някой иска да даде едни пари на друг човек, ще се намери начин. Всички тези механизми са достатъчно добре смазани в България. Като погледнем парламентарната група на „Продължаваме Промяната“, ще видим, че депутатите там са основно от една, две адвокатски кантори. Предполагам, че тези кантори имат изпипани методи как да направят легални плащания, на когото си решат за някакъв вид благосклонно отношение или да  направят, по народно му казано, „Евала на някой“.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати