Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Стойчо Стойчев: Премиерът стои твърдо в лидерска позиция – излъчва доверието и стабилността в ГЕРБ

Мнения

Стойчо Стойчев: Премиерът стои твърдо в лидерска позиция – излъчва доверието и стабилността в ГЕРБ

Стойчо Стойчев: Премиерът стои твърдо в лидерска позиция – излъчва доверието и стабилността в ГЕРБ - Tribune.bg
Снимка:

Борба на фракции в партията е невъзможна, категоричен е политологът

Ново разпределение на ролите в ГЕРБ, как бихте коментирали взетите днес решения? Цвета Караянчева и Тодор Тодоров заемат местата на Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова в Изпълнителната комисия, ще се справят ли с новите функции?

Тук не става въпрос за хора, а за засилване на колективния елемент или ако искате на колективното начало във взимането на решенията в ГЕРБ. Ясно е, че Изпълнителната комисия в пълния ѝ състав ще трябва да работи вече доста по-активно както вътрешноорганизационно, така се прехвърля към нея и отговорността да следи по-изкъсо за сигнали, за нарушения по места. Основното послание на тази среща е, че трябва да се децентрализира процесът на вземане на решения.

Най-малкото процесът на търсене на отговорност в рамките на ГЕРБ се променя, защото към момента излъчването на силна централизация води до това, че когато някой се чувства ощетен от  представители на ГЕРБ по места, какъвто беше случаят със заместник-кмета в Пловдив, се стига дотам, че потърпевшите хора, бизнесмени или граждани отиват при самия премиер да се жалват.

Това, което видях днес като послания и като решения е всъщност да се въведе повече прозрачност, отговорност в партията чрез колективни органи, за да не се налага практически всяко решение по търсена отговорност да стига до самия премиер и председател на партията.

Какви други послания отправи Бойко Борисов днес?

Посланията бяха по-скоро позитивни. От  една страна бяха насочени вътрешнополитически - да се продължава с градивните неща – като строителството на основната инфраструктура като магистрала „Хемус“ и обходните пътища в Северозападна България с перспектива да се стигне до Дунав мост 2. Това беше в единия план. Другият план, разбира се, е външнополитическата тема, по която още отпреди председателството на България на ЕС премиерът е активен.

Виждате, че той е поел твърд ангажимент да се заема с интеграцията на Северна Македония в Европейския съюз. Като цяло вижда възможност България да играе активна роля в процеса на помирение или на разрешаване на тлеещите конфликти на Западните Балкани. Един такъв беше спорът за името с Гърция, който беше разрешен и с активното участие на България.

Сега и покрай скандала с Ивица Дачич и въобще Косово, и сръбско-косовските отношения, поне в това изказване видях намерение на Борисов да участва активно в разрешаването и на този спор. Макар че, тук вече самият той предполагам не храни големи илюзии, че би могъл да доведе до успешен край този конфликт, тъй като той е доста по-сериозен. Става въпрос за териториални отношения.

Така че, посланията бяха отправени в два плана – единият е вътрешнополитически, другият – външнополитически с ясната заявка, която слушахме и на предишното  подобно събрание на ГЕРБ, че трябва партията да се изчисти от хората, които се самозабравят по места, които са се превърнали във феодали и съвсем са се разпасали, и по този начин орязват престижа на партията. Това е логично, защото в крайна сметка престижът на партията се гради върху самия лидер и когато някой злоупотребява с авторитета и името на ГЕРБ, на практика злоупотребява с авторитета и името на Бойко Борсов.

Можем да разберем какво е неговото раздразнение от цялата работа, защото на никой не би му било приятно някой да изнудва хората, да ги заплашват или да им взима пари от негово име. Това е напълно разбираемо и е ясно, че в ситуацията, в която живее съвременното общество, нищо не може да остане скрито-покрито, всичко ще се разбере. Заявката е следната – тези хора, които имат намерение да правят подобни неща или пък правят подобни неща, бързо да си опичат акъла както се казва, защото ще има санкции за тях.

Общо взето нищо изненадващо не се случи. Аз и в предишни интервюта съм казвал, че точно това ще се случи. Ще се разширят правомощията на Изпълнителната комисия, няма да има нов човек на мястото на Цветанов, няма да има драма, няма да има вътре раздор между фракции и т.н. Просто, защото ГЕРБ е партия различна от БСП. В нея борба между фракции не е възможна,  каквато наблюдаваме в момента в социалистическата партия. Просто, защото организационната им структура, логика и организационното поведение са коренно различни.

Преживян ли е вече ударът Цветанов, успя ли Борисов да успокои партията?

Според мен драматизъм никога не е имало. По-скоро някой е бил неспокоен и се е чудил какво би могло да стане, но за такива сценарии на драматизъм вътре, на разцепление, на разпад, на раздори като цяло, не е имало индикации. Виждате, че премиерът твърдо си стои в лидерската позиция. Като цяло той излъчва доверието и стабилността в ГЕРБ.

Знаете, че управленският му маниер на поведение откакто се появи на политическата сцена е такъв. Той се разделя с хора. Показал е, че незаменими хора няма. Така че, аз и преди няколко месеца, когато се разразяваха  скандалите около Цветан Цветанов, наистина не виждах основание някой да търси повод за съжаление, за разпад в ГЕРБ на основанието на тези неща.

Как влизат в подготовката за местните избори ГЕРБ?

Подготовката за местните избори си е персонален ангажимент на хората по места, най-вече на тези, които се кандидатират за позиции в местната власт, защото те имат пряк ангажимент, пряк интерес. И съответно на местните партийни организации. Местните избори са си локална работа. Хората се познават. Като цяло не се разчита на такъв тип кампании чрез билбордове, медийни участия, а просто с ходене от врата на врата, с демонстриране на качества и разчитането на репутацията на един човек, се прави кампания.

Оттук нататък за местните избори, това не касае само ГЕРБ, касае всяка друга политическа сила, която търси успех, трябва просто да се стимулират местните структури да бъдат по-инициативни, разбира се в рамките на една стратегия за общо политическо говорене. Все пак тя беше зададена още на предишното събрание на ГЕРБ, когато Борисов каза, както и днес междудругото, че трябва повече да се акцентира върху успехите за управлението на партията.

Защото много лесно всеки се подхлъзва да се включи в акция по черен пиар. Когато срещу теб започнат да се вадят компромати, ти влизаш в някакъв вид оправдателен режим или гледаш да се скриеш, и тогава обществената среда се насища с негативно говорене, което създава общи впечатления за проблеми. Докато това, което Борисов каза е всъщност, че хората по места имат с какво да се похвалят.

Много проекти се реализират във всяка една община и по водни цикли, и по различните програми за саниране, за канализация и т.н. Има неща, които са се построили, има санирани училища, има обновени, ново строителство, т.е. тяхното послание е да се акцентира върху свършената работа и това е логично предвид, че изборите са местни. В крайна сметка, когато един кмет иска да бъде преизбран или когато една партия иска да има мнозинство в общинския съвет, тя трябва да покаже какво е направила през последните четири години, да се отчете пред избирателите и да заяви своите намерения за последващо развитие.

Защото, ако не си управлявал в общината, можеш всичко да обещаеш, но хората няма на какво да го измерят реално това, което казваш, докато ако си в момента управляващ и кажеш, ето аз това свърших и вие го виждате пред себе си, и заявката ми за следващите четири години е да направя това, това и това. Така вече влизаме в разговор с много по-голяма конкретика. Това е може би, което Бойко Борисов иска от тях да правят по места. Дали ще съумеят да го направят навсякъде, във всичките общини и в каква степен, е въпрос както  на лични качества на партийния актив и на кандидатите, така и въпрос на политическа конюнктура, защото знаете, че във всяка една община има различни партийни конфигурации.

Те не винаги отговарят на националната партийна система, а в крайна сметка това дали ти си силен в едно състезание зависи до голяма степен и от това колко силна ти е конкуренцията. Някъде може да имаш много силни конкуренти, някъде по-слаби. Местните избори са едни микро мачове в 265 полета, в които правилата по принцип са едни и същи, но пък динамиката на играта е коренно различна. Рамката в момента е такава, че на предишните избори през 2015 година БСП постигна отчайващо нисък резултат, докато ГЕРБ направиха страшно силно представяне. Така че, към момента реалистичното, което си мисля е, че към 2015 година БСП си е постигнала дъното, а ГЕРБ – тавана.

В момента каквото и да направи БСП, те ще имат по-добър резултат в сравнение с предишните избори. При ГЕРБ задачата към момента е да се удържи това, което са имали към 2015. Ако успее да го направи, това ще е успех, защото повече от това би било много трудно да бъде постигнато. Докато задачата на БСП е по-лесна, поне от гледна точка на отчетност. Тя е да отчетеш, че си подобрил резултата спрямо 2015, защото тогава те си загубиха емблематичните общини и градове.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети