Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Светлин Наков: След 30 години половината от днешните професии ще изчезнат

Мнения

Светлин Наков: След 30 години половината от днешните професии ще изчезнат

Снимка:

Образованието трябва да се промени – да учи хората да мислят, а не на конкретни факти

Специално интервю за Tribune.bg със Светлин Наков - главен изпълнителен директор на "СофтУни" за високотехнологичното бъдеще, което ни очаква, за новите професии, дома на бъдещето и предизвикателствата на модерната ера, към които трябва да се адаптираме.

Казвате, че след около десет години голяма част от работните места ще бъдат за професии, които все още не съществуват, как виждате тези бъдещи професии Вие, какво ще представляват те?

Със сигурност върви промяна, като тази промяна се състои най-вече в автоматизация, ползване на повече технологии, повече дигитализация, по-голяма роботизация. От тази гледна точка някои от съществуващите сега професии могат да изчезнат. След 30 години половината професии нищо чудно да изчезнат. Не вярвам за десет години таксиджиите да изчезнат, но за десет години ще имаме автономни таксита, тоест ще имаме коли без шофьор. То и сега ги има, но още се експериментира. Все още технологията не е достатъчно надеждна, за да започнат да се използват масово. Всъщност това, което се случва е това, което се е случвало винаги - технологична еволюция и трансформация. На времето е имало професия – коняр, файтонджия и така нататък. Дошли са автомобилите и тези професии са заместени с шофьор или с монтьор. Сега идва време да се замени нормалният шофьор с автоматизиран шофьор, т.е. с робот под някаква форма. Това, което се случва през последните години е, че темпът на тази технологична промяна се усилва. Затова е малко по-трудно!Иначе моето очакване е хората да се адаптират както винаги досега. Какво е станало, когато са измислили компютрите? Работата на счетоводителите се е улеснила. Не всички професии ще изчезнат. Някои просто ще бъдат улеснени и няма да има нужда толкова много хора, толкова много ръчна работа. Това се е случвало и преди. Ето, вземете пералнята! Някога се е перяло на реката, вземете почистващите машини и т.н. Така че аз не очаквам някаква революция! Едва ли не да се събудим един ден и да се окаже, че няма работа за хората, защото всичко се върши от роботи. Не! Това ще става много постепенно, много плавно, ще имаме време за адаптация. Факт е, че една част от професиите, които ще се работят в бъдеще, са професии, които не съществуват. Както в днешно време има примерно – digital marketing expert. Такава професия преди 20 години нямаше, защото нямаше дигитален маркетинг. Разработчик на мобилни приложения нямаше преди 10-12 години, защото не бяха измислили приложенията. С новите технологии се появяват и нови професии. На времето не е имало професия монтьор, защото е нямало коли. Сега има.

Има ли опасност машините да ни завладеят или това е само сюжет от научната фантастика, как можем да запазим златната среда, да използваме технологиите по най-добър начин без те да ни заменят?

Аз лично не виждам никаква такава опасност. Сега, какво ще се случи след 50 години, трудно е да се предвиди. Аз лично не съм привърженик на тези теории. Смятам, че машините са тук, за да ни помагат. Да, те ще се ползват и за военни цели. Това е неизбежно. Но те да станат толкова умни, че един вид да кажат – „Тези хора не ни трябват“…. Все още мислеща машина няма. Много дълбоко е заблуждението, че има изкуствен интелект. Няма такова нещо! Има машинна интелигентност, което означава, че чрез определени алгоритми се наподобяват човешки действия. В момента няма аналог на човешкия мозък и няма изгледи да бъде създаден! Има някои неща, които компютърът вече се е научил да прави, грубо казано, например да играе шах и да стане по-добър от големите шахматисти. Но това са много специфични дейности. Като универсален мозък роботът все още няма смислени разработки. Всичко, което се прави е учене от човешкото поведение. Как всъщност карат колите – ами роботът гледа 300 хиляди клипчета как се кара и го прави така, както го правят другите. Както човек се учи да играе танци. Хващаш се на хорото и какво правиш – правиш това, което правят другите и се научаваш. Същото се опитват да го правят и роботите, но толкова универсален мозък, който да застраши хората, до момента не се е появил на хоризонта. В близките 10-20 години очаквам да има още по-голямо технологично навлизане и дигитализация. Хората ще започнат да работят друго, няма да останат без работа. По-лесните задачи ще се правят от роботи, а по-креативните задачи ще се правят от хора. Все повече ще се случва това. Ако навремето чиниите са се миели на ръка, сега се мият с машина. Ще дойде време, може би, когато някакъв робот ще минава и ще ги събира от масата, а след това ще ги измива. Не е много далеч това време. Има обаче много неразрешени проблеми – проблемите с батериите и захранването, проблемите с механиката, проблемите най-вече с компютърното управление, проблемите с това, че роботът всъщност не знае какво прави. Той наподобява човешки действия спрямо шаблони, по които е бил обучен.

По какъв начин трябва да се промени образователната система, за да подготвя кадри адекватни на модерната ера?Какви умения и знания трябва да развием, за да се справим с предизвикателствата на новото време и да бъдем конкурентноспособни?

Образователната система трябва да учи хората да мислят, трябва да учи хората да учат, трябва да учи хората на базови компетенции и навици, а не на конкретни факти. Мина периодът на запаметяването на факти. Това беше в нашето детство, когато ни караха, едва ли не насила – „учи това тук, запомни го, ще те изпитам“! Сега хората трябва да се научат да учат. Това е едното от нещата, т.е. като дадеш задача на един човек от непозната материя, той да намери начин да се самообразова или с помощта на нещо да се образова и да свърши работа. В днешно време има достатъчно курсове за абсолютно всяка човешка дейност по света. Така че, човек може да добие умения, които няма, без да има нужда да ходи на училище, без да има нужда да ходи на някакво специализирано обучение. Оттам нататък мисленето е нещо, което е генерично, което е универсално. Това са математическите дисциплини. Затова толкова много се набляга на т.нар. STЕAM - Science technology engineering arts and mathematics. Това са всъщност нещата, които трябва да се учат и то чрез правене, и то чрез интердисциплинарно обучение. Това, че учим само математика, мина тази песен! Всъщност най-добрите училища по света вече го правят. Те не подготвят хората за конкретна професия, а по-скоро създават един куп умения. Едно от важните неща е да трансформираме, да насочим обучението към изграждане на умения. Нашето образование възпитава знания, не умения. Уменията се възпитават с правене. С две думи – хората трябва да се учат да мислят и да придобиват умения!

Какъв ще бъде домът на бъдещето?

По-технологичен и по-интелигентен. Първо сградите ще бъдат умни и градовете ще бъдат умни. Какво означава това? Сградите ще бъдат енергийно независими. Ще бъдат интелигентни, с датчици, сами ще се отопляват, сами ще поддържат температура, осветление и т.н. Хладилниците би трябвало да са умни и сами да поръчват от каквото имате нужда. Доставките би трябвало да са автоматизирани, както и изхвърлянето на боклука, осветлението. Мобилността би трябвало да е умна, което означава, че няма да има нужда да си купуваш кола. На теб ти трябва придвижване, не кола, т.е. ще има услуга колата да дойде, да те вземе, да те закара, където трябва. Аз очаквам просто по-голямо навлизане на технологиите в съвременния дом, което вече лека-полека се случва. Ако гледаме тези по-интересните научни канали, виждаме, че на различни места вече правят умни сгради, умни градове. Това очаквам в близко бъдеще. В по-далечно е трудно да се каже. След 50 години не знам, може да има летящи къщи, ако учените намерят начин как да излъжат гравитацията.

Интервю на Андреа Драганова  


Коментари (1)

Иван Браво, много хубава статия. Сигурен съм, че ако се съберете ти, Вени Марковски и Мария Габриел, ти ще изглеждаш най-умен и компетентен от тримата!
18.03.2019 11:44 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема