Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Тамара* от Македония – авторката на фалшиви новини: Що за необразовани хора четат този боклук?

Мнения

Тамара* от Македония – авторката на фалшиви новини: Що за необразовани хора четат този боклук?

Снимка:

В разгара на предизборната кампания в САЩ преди няколко години, опериращи в Северна Македония сайтове за фалшиви новини диктуваха общественото мнение отвъд океана. Млади македонци успяха да припечелват доста добре с измислени истории и пропаганда, която се пласираше добре в САЩ.

Една от тях – Тамара, разказва опита си пред BBC.

Когато се захваща с фейк новините, тя е била в средата на 20-те си години и без работа. Задачата ѝ била да пренаписва историите на крайно-десни американски медии. Собствените ѝ разбирания жестоко се разминавали със съдържанието на материалите ѝ.

„През цялото време докато пишех тези истории си мислех: „О, Боже, кой ще повярва на този боклук? Колко необразован, нискоинтелигентен трябва да си дори, за да ги четеш“? Тези статии – просто е трудно да им вярваш. Те са дълги, може би около 1000 думи. И цялата статия съдържа може би две изречения новина и после има само обиди. Трудно е да се чете, неприятно е“, разказва естеството на работата си Тамара.

Тя самата признава, че често се ужасявала какво пренаписва. В голямата си част текстовете ѝ се състояли от измислици за неслучили се „мюсюлмански атаки“. Снимките се взимали от интернет и нямали общо нито с времето, нито с мястото на „новината“.

„Ставаше въпрос за пропаганда и промиване на мозъци с начина, по който се разказва историята“, казва Тамара.

*Името е измислено  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема