Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Герои на новото време“: От прокурор през БСП до „Движение 21“

Мнения

„Герои на новото време“: От прокурор през БСП до „Движение 21“

Снимка:

Татяна Дончева е български юрист, бивш прокурор, член на БСП и народен представител от левицата. Понастоящем е председател ПП „Движение 21“.

Родена е на 28.01.1960 г. в гр. Трявна. В началото на 1990 г. работи като прокурор в Софийската градска прокуратура/СГП/. Главният прокурор Иван Татарчев я освобождава заради партийна пристрастност. Като прокурор в СГП Татяна Дончева отказва да регистрира ДПС като политическа партия. Предполага се, че това е мотивът, заради който тя е освободена от прокуратурата.

Като адвокат защитава интересите на Мултигруп, както и редица други корпорации, застрахователни компании и партии. Говори английски и руски език. Неомъжена.

Татяна Дончева е заместник-председател на парламентарната група на Коалиция за България и на комисията по правните въпроси в парламента от 24 август 2005 до 25 юли 2009 година. Председател е на Постоянната подкомисия за контрол върху работата на службите за сигурност и на службите за обществен ред от 5 април 2006 до 25 юни 2009 година. Тя е народен представител в 38, 39, 40 и 41-вото Народно събрание.

Татяна Дончева е известна с откровените си коментари относно политиката, но има и своите достойни критици.

„Татяна Дончева вместо да споделя тези, трябваше да води политика вътре в БСП, а не да каже, че Сергей Станишев не става за министър-председател, а след това да дойде /в парламента/ и да натисне бутона в полза на същия човек при избора му. Такъв тип поведение поне за мен е несериозно”, споделя десният Веселин Методиев  на 2 ноември 2005г.

След две години промяната в Татяна Дончева е факт.

„БСП пътува към канавката, партията е в критична точка от политическото си развитие”, коментира тя на разширеното заседание на Висшия съвет на БСП на 18.11.2007 г.

На частичните местни избори за кмет на София през 2005 година Дончева е кандидат на БСП, Български социалдемократи, ПДСД и ЗПБ и остава втора след Бойко Борисов с 31,5% от гласовете на втори тур.

Оттогава, че и до днес политикът заема позицията, че няма нищо местно в местните избори.

На 21 април 201 1г. Татяна Дончева представя „Движение 21”, което преди това е организация на младите интелектуалци в БСП. Партията обединява „около каузата на промяната и европейското бъдеще на България активни граждани, които споделят демократичните ценности свобода, справедливост и солидарност“.

При Втория конгрес на „Движение 21“, проведен на 2 април 2016 г., Татяна Дончева е преизбрана за председател на партията.

На президентските избори през 2016 г. тя се кандидатира за президент с вицепрезидент Минчо Спасов, където получава 69 372 гласа или 1,81%, което ѝ отрежда осмото място. 

„Всичко в живота е плод на труд, подготовка и целеустременост, което ме принуждава в политически план да търся съюзници, за да направим нещо, което да бъде алтернатива. Да се обединят хората, които са разумни и отговорни, които могат без сантименти да видят истинските проблеми на нацията. Да видят, че имаме нужда от посока, дисциплина и организираност. Не само защото съединението прави силата, а защото без съвместни действия един отбор не може да постигне успех”, така Татяна Дончева определя перспективите за „Движение 21” и себе си през 2020 г.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема