Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Теч на секретни данни по стотици дела грози съдебната власт след закриването на специализираното правосъдие

Мнения

Теч на секретни данни по стотици дела грози съдебната власт след закриването на специализираното правосъдие

Теч на секретни данни по стотици дела грози съдебната власт след закриването на специализираното правосъдие - Tribune.bg
Снимка:

Партньорите на България са притеснени и няколко пъти вече са питали българските прокурори какво ще се случи с разследванията, по които работят заедно със Специализираната прокуратура

Правосъдието в България е на път сериозно да пострада, а правото е под риск от пълен крах. Такива изводи направиха административните ръководители на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова и на Апелативната специализирана прокуратура Ивайло Ангелов по време на изслушване пред Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). То се провежда по тяхна инициатива, както и на ръководителите на двете военни прокуратури в София, районната, градската и апелативната прокуратура в столицата. Всички те виждат сериозни пропуски в промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които бяха закрити специализираните органи, част от които противоречат на други законови разпоредби.

Една от най-големите опасности, произлизащи от пропуските в закона, се отнася до класифицираните и секретните данни по дела, които се съдържат по стотици досъдебни производства. След 27 юли, когато законът трябва да влезе в сила, те ще бъдат буквално на произвола на съдбата. А достъпът до тях – вече ще е почти свободен.

Към момента секретните данни по делата в Специализираната прокуратура се помещават в строгоохраняваната зона в сградата, в която работят служители със специален допуск до класифицирана информация. Никой друг няма законово право да ги доближава и да ги вижда.

Доказателствата и данните, които не са публично достъпни, експлоатирани по законов начин СРС-та ще останат да висят във въздуха и тяхната сигурност ще бъде поставена под огромна заплаха, тъй като в ЗСВ не е разписано кой съд ще разпорежда унищожаване на СРС-та и кой изобщо ще може да борави с тези материали.

Единственият вариант оттук нататък е – промяна на промяната – обединиха се административните ръководители на поканените за изслушване прокуратури. Въпросът обаче е това да стане бързо и навреме, преди да се окаже така, че секретните данни по стотици дела ще бъдат застрашени да попаднат в ръцете на обектите на разследване.

Проблемите не са за българската прокуратура, проблемите са за българското общество

Проблемите не са за българската прокуратура, проблемите са за българското общество – заяви ръководителя на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, която буквално заля аудиторията с констатираните от нея и екипа й проблеми след закриването на специализираните органи.

Дефицитите в правната уредба се оказаха толкова големи, че дори на моменти противоречат на други закони и разпоредби от международни актове, като Конвенцията на ООН за транснационалната организирана престъпност, на чл. 39 от НПК и други.

Какво се случва с прекратените и частично прекратените досъдебни производства? Какво се случва с висящите преписки? Какво става с висящите изпълнителни преписки? Какво става с архива – на кого трябва да бъде предаден той? Нито един от тези въпроси няма отговор в променения ЗСВ. Това потвърдиха и ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Ивайло Ангелов, както и градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Никой не е поискал и статистика от Специализираната прокуратура колко са делата, какви са по видове и фактическа и правна сложност.  А те са над 800 досъдебни производства и над 500 преписки, които в момента са висящи в Специализираната прокуратура. Бъдещето им остава неясно. Голяма част от тях чакат експертизи, които след закриването на тези структури също ще бъдат блокирани.

Освен това, законът е приет в такъв вид, че прокурорите и административните им ръководители няма как да изпълнят закона без да допуснат нарушения на други разпоредби. Затова и практически ще бъдат застрашени да бъдат в последствие и дисциплинарно наказани за провинения, които произтичат от самия закон.

Много сериозен е и проблемът с  активните европейски заповеди за арести, които в момента са над 50. Партньорите на България са притеснени и няколко пъти вече са питали българските прокурори какво ще се случи с тях. По част от тях има разрешени и експлоатирани СРС-та по инициатива на партньорите на България по международните договори и разследванията с международен елемент. Отговорите обаче не могат да бъдат дадени от прокуратурата, защото и този елемент не е уреден в закона.

Огромни проблеми със споровете за компетентност по разследвания на организирани престъпни групи, още повече такива, които действат и на територията на други страни, грозят системата още от първия ден, в който законът ще влезе в сила. Споровете за компетентност по закон се решават от Върховния касационен съд. Докато той се произнесе обаче – всички дела ще бъдат блокирани и замразени, а огромен набор от доказателства завинаги ще бъдат унищожени или загубени.

„Колкото и да са „лоши“ прокурорите в Специализирана прокуратура, все пак имат някакви права“ – допълни Маджарова.

Няма да поемем чужди грехове

Главният прокурор Иван Гешев сподели притесненията на колегите си, но в тона му пролича, че той, за разлика от тях, вече не вярва в това, че реформата в съдебната система цели каквито и да било положителни ефекти. Както и че ще постигне повече негативи за системата и хората.

„Вие сте големи идеалисти! Първоначално мислех, че целта не е да се обслужи олигархията и организираната престъпност, но в момента не съм сигурен. Дали е съзнателна цел или не – този ефект ще бъде предизвикан. Този хаос е предизвикан от Министерство на правосъдието и Народното събрание. Прехвърлят ни чужди грехове. Нека г-жа Йорданова си изчете изложението, което си е подготвила – да ни каже „оправяйте се сами, вие сте си виновни“. За съжаление Министерство на правосъдието не може да осмисли част от тези проблеми, които се излагат тук, тъй като са строго професионални“, заяви Гешев.

„Кучето е заровено при законодателя. Хората, които закриха специализираните органи никога през живота си не са виждали наказателно дело. Затова стигаме дотук“, обобщи Евгени Иванов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати