Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Тихомир Тошев пред Tribune.bg: Влизаме в световната тенденция с повишение на лихвите

Мнения

Тихомир Тошев пред Tribune.bg: Влизаме в световната тенденция с повишение на лихвите

Тихомир Тошев пред Tribune.bg: Влизаме в световната тенденция с повишение на лихвите - Tribune.bg
Снимка:

БНБ вдига основната лихва от 1 октомври, като преди това отчете рекорден ръст на изтеглените кредити с над 20 на сто. В световен мащаб банките започват да вдигат лихвите. Заговори се за рецесия. Инфлацията е галопираща, а обстановката несигурна. За какво българинът тегли заеми сега? Какви са очакванията за следващата 2023 година на кредитния пазар у нас? Отговори на тези въпроси за Tribune.bg даде кредитният консултант Тихомир Тошев.

Г-н Тошев, огромен рът отбеляза БНБ в тегленето на потребителски кредити от началото на тази година. Заемите са нараснали с повече от 20% за август спрямо същия месец миналата година. Какво наложи тази тенденция и ще продължи ли?

Тази година ще е поредната рекордна година, в която ще паднат всички рекорди по изтеглени кредити. И при потребителските, и при ипотечните, вероятно и при фирмите кредити. Това се дължи на няколко неща, въпреки постоянно галопиращата инфлация, войната близо до нас и политическата несигурност сега, успяваме на запазим една относително стабилна икономическа среда, ниска безработица. Хората работят. Най-често се теглят потребителски кредити за ремонти и инвестиции в дома – смяна на обзавеждане, саниране, смяна на дограми, бяла и черна техника. Покупка на автомобил, както и за обединяване на задължения – рефинансиране. Обединяват няколко малки кредита, които са изтеглили в предишни години за различни нужди в един. Това е така защото, все по-често говорим за повишаване на лихвите и в момента е много изгодно да се направи това, защото все още лихвите в България не са тръгнали нагоре.

Смятате ли, че търсенето на кредити се дължи на това, че хората трябва да си покриват битовите нужди? Налага ли се да теглят заеми затова?

За съжаление да, но това повече отива в сегмента бързи кредити. Най-често хората посягат към тях, за да попълнят дупки в семейния бюджет.

Такъв тип кредити не са по-неизгодни?

Това са най-скъпите продукти. И са абсолютно неизгодни, но в пълненото на дупки в семейния бюджет обикновено трябват малки суми. Например - преди заплата парите са свършили, но трябва спешно да се плати сметката за ток или трябва да се купят лекарства, или излиза някой непредвиден разход и те теглят 200, 300, 500 лева, които трябва да ги върнат на заплата. За съжаление обаче инфлацията много нарасна. Поскъпнаха храните, горивата, ел. енергията и виждаме как все повече хора не могат да се справят с бързите си кредити и теглят втори, за да погасят първия, което е абсолютна грешка. След това идва и трети, четвърти и влизат в една спирала от дългове. При потребителските кредити много рядко се теглят суми от банка за запълване на семейния бюджет и като цяло това не е добра практика.  

Виждаме, че става една световна тенденция банките да започват да лихвите си. Дори повишението да е минимално как ще се отрази това на влоговете и на лихвите по кредитите и ипотеките, разбира се?

Както се казва „периода на ниски лихви свърши“ в България. Той в страните около нас свърши преди няколко месеца. Лихвите в Унгария, Румъния, Сърбия тръгнаха нагоре. У нас, най-вероятно първите на стъпки на повишение на лихвите по кредити, ще ги видим през октомври. Те ще бъдат само за новите клиенти - хората, които тепърва ще теглят кредит. Виждаме как вече започват да се показват и реклами на депозити с лихви до 2-3 процента. В момента влизаме в общата световна тенденция - с повишение на лихвите да се овладява инфлацията.

До кога според вас може да продължи тази тенденция с покачване на лихвените проценти? Може ли да доведе до намаляване на търсенето на кредитиране от финансовите институции?

При всички положения, когато лихвите тръгнат нагоре част от хората, които са решили да купят имот с кредит се изтеглят от пазара, защото никой не може да каже колко време ще продължи. Може да продължи до сваляне на инфлацията, а има доста песимистични прогнози кога тя ще бъде овладяна. При всички положения вдигането на лихвите ще охлади кредитирането, но това не е толкова лошо, защото с ръста, с който започнахме от 20 процента (бел.ред първият въпрос в интервюто) това не е нормален ръст. Нормалният, спрямо година назад, е до 10 процента. Когато пазарът започне да расте с 20%, когато обемът на ипотеките тази година нараства с над 30 на сто, обикновено това не е добър сигнал и добър знак. Така че ще се върнем към една нормалност.

Има ли страх, че имотите поскъпват заради по-високите цени на суровините, ще инвестират ли хората чрез ипотеки, както се случваше в предишен период?

Има го това притеснение, но основното правило е имоти с кредит да се купуват, за да живеем в тях, а не с цел инвестиция. Инвестиция чрез ипотека - това е погрешно! Имаше такива хора, които теглеха кредити, за да инвестират, но при предишната криза 2009 година видяха колко са им грешни сметките и загубиха много пари. А сега изобщо не говорим за криза като предишната, но въпреки това не е разумно да се инвестира в имат с кредит.

Ако обаче си купуваме имот за живеене в него, единственото, което трябва да преценим е когато дойде периода Акт 14, 15 или 16, периода на финансиране, да имаме предвид, че няма да можем да вземем кредита както е в момента  между 2,2-2,5%, а при лихва 3-3,5 на сто. Така че, ако сме направили подписването на договора и покупката на ръба на възможностите си, съществува риск да не получим кредита, който искаме. Затова е добре сега да видим това и да намерим решение. Това може да стана с увеличаването на сумата за самоучастие и така да намалим размера на кредита. Другият вариант е да ни се увеличат доходите – да започнем допълнителна работа или да отидем на по-добре платена. Но най-важното е хората, които са направили покупка „на зелено“ сега и ще теглят кредита след година и половина две да отчетат, че тогава лихвите ще бъдат по-високи.

Все по-често се говори за рецесия в Европа. ЕЦБ обяви, че няма да спира да вдига лихвите. Може ли да прогнозирате какво се очаква да се случи на кредитния пазар. Каква е вашата прогноза за сектора през 2023 година?

Следващата година пазарът ще се успокои. Сделките ще намалеят спрямо тази година, но паразитът ще остане стабилен. Може би спадът ще е с около 20% от сделките, спрямо тази година. Лихвите ще тръгнат плавно нагоре, но докъде ще стигнат, трудно е да се прогнозира.

Аз по-скоро смятам, че ще отидат в рамките на 3,5 процента, не повече от 4%, но това зависи от много фактори – рецесията; войната; инфлацията, която все още не може да бъде овладяна; политическата нестабилност. Българските банки, обаче са ликвидни – те имат много повече ресурс отколкото раздадени кредити и затова смятам, че няма да имаме сътресение на пазара догодина, а нормален пазар при по-високи лихви.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати