Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Тома Биков: Нека имаме повече вяра и надежда, с тях всичко може да се преодолее

Мнения

Тома Биков: Нека имаме повече вяра и надежда, с тях всичко може да се преодолее

Тома Биков: Нека имаме повече вяра и надежда, с тях всичко може да се преодолее - Tribune.bg
Снимка:

С Брекзит си отива една империя, а това не е чак толкова лоша новина, коментира депутатът от ГЕРБ

„Пожелавам на вашите читатели и всички сънародници да имат повече вяра и надежда! Със сигурност и следващата, и по-следващата години ще бъдат трудни, като живота, не само в България, а навсякъде. Ако загубим вяра и надежда, няма да можем да преодоляваме предизвикателствата в личен план, като семейства и като хора.“ Това каза специално за Tribune.bg депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той допълни, че животът не може да бъде лек. „Дори и на хора, които отстрани изглежда, че им е по-лесно, и те имат своите трудности, но всичко това може да се превъзмогне и преодолее през вярата и надеждата. Затова тези празници са хубави. Това са дни, в които можем да помислим и за такива неща. И е добре да помислим, освен да празнуваме“, каза още Тома Биков.

А по актуалната тема за годината „Брекзит“, Биков коментира: “Аз съм от хората, които смятат, че Брекзит не е изключително лошо нещо за Европа. Първо Брекзит се случи в идентичността на Европа преди две-три години. Това е просто технически акт, който ще се случи следващата година. Да, той ще има икономически последствия, но в крайна сметка икономическите предизвикателства могат да дойдат от много страни.“

Според него добрата новина е, че Брекзит има потенциал да консолидира тази Европа, която остава. „Истината е, че през последните 40 години Англия беше тази, която възпираше европейското единство. И това е една традиционна политика на Англия от преди три века. Тя винаги се е противопоставяла на силни съюзи в рамките на континента. Винаги е накланяла везните към това в Европа да има един баланс, който да е баланс върху разделението“, допълни депутатът от ГЕРБ.

„ Сега смятам, че Брекзит оформи един пласт на обща европейска идентичност, защото цяла Европа беше обидена на Великобритания. А идентичност се изгражда върху конфликта. Има конфликт между Великобритания и Европа. Новината е, че Европа вече има западна граница. Тя нямаше до Брекзит. Не се знаеше докъде стига. Затова и говорехме за евроатлантизъм. От една страна Европа, а от другата страна, докъдето стигнем. Сега виждаме, че Европа стига до Атлантическия океан от една страна, от друга – до руско-украинската граница, а надолу стига до българската граница. Това са границите на Европа и аз смятам, че това е добра новина“, каза още той.

Биков обясни, че първият пласт на идентичността е „да знаеш къде се намираш и кои са ти комшиите“.

„Ние вече знаем кои са. Така че съм по-скоро оптимист. Да, цената за това ще бъде платена, но всяко нещо има цена, включително и добрите неща. Аз смятам, че Англия ще загуби много повече от Европа, защото за нея в крайна сметка остават другите предизвикателства, не икономическите. Те са много по-големи и може да се стигне до разпад на Британската империя. Отива си една империя, а това не е чак толкова лоша новина!“, обобщи Биков.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети